Magazin
Sve veći broj mladih oboleva od ovog tumora! Doktorka otkrila o čemu se radi, pa podelila savete života vredne (VIDEO)
Nikol Endru, nutricioniskinja specijalizovana za onkologiju iz Vašingtona i autorka, podelila je 13 saveta za smanjenje rizika raka debelog creva.
Povećanje dijagnoze ove vrste raka kod ljudi u 20-im i 30-im godinama zabrinjava zdravstvene stručnjake.
- Kao nutricioniskinja specijalizovana za rak, želim da vas edukujem o stvarima koje povećavaju rizik od raka debelog creva i o merama koje možete preduzeti da smanjite taj rizik - rekla je Endru, u TikTok video klipu koji je privukao više od 18.000 pregleda.
Evo njenih preporuka:
Prestanite sa pijenjem alkohola Andrej ističe da je prvi korak uklanjanje alkohola.
- Alkohol povećava rizik od kolorektalnog raka - rekla je.
Alkohol se u telu razlaže na hemikaliju "acetaldehid" koja oštećuje DNK i sprečava telo da se samo popravi.
Izbacite prerađeno meso
Na drugom mestu su prerađeni mesni proizvodi. Ona objašnjava da konzumacija prerađenog mesa, kao što su kobasice, hot dogovi i drugi mesni proizvodi, povećava rizik od raka debelog creva.
Svetska zdravstvena organizacija je 2015. godine svrstala prerađeno meso među kancerogene materije, prenosi "Nypost".
Pridržavajte se dijete bogate vlaknima
Preporučuje se konzumiranje 30 grama vlakana dnevno iz biljnih izvora kao što su voće, povrće, celovite žitarice, pasulj, leguminoze, orašasti plodovi i semenke.
Redovno vežbajte
Endu naglašava značaj redovnog vežbanja, preporučujući 150 minuta umerenog ili 75 minuta intenzivnog fizičkog aktivnosti nedeljno.
Više se krećite, manje sedite
Pored redovnog vežbanja, važno je biti fizički aktivan tokom celog dana.
- Treba da se krećete, da imate aktivnosti sa porodicom i da više šetate - rekla je Endru.
Ograničite unos crvenog mesa
Crveno meso sadrži "heme gvožđe" koje može doprineti proizvodnji potencijalno kancerogenih hemikalija. Preporučuje se da ne konzumirate više od 500 grama crvenog mesa nedeljno.
Birajte celovite žitarice
Celovite žitarice su bogate vlaknima i hranljivim materijama. Endru savetuju da se konzumiraju celoviti proizvodi umesto rafinisanih.
Naglasite biljnu hranu
Biljna hrana je bogata fitokemikalijama i antioksidantima koji pomažu u borbi protiv raka.
- Kada jedete voće, orašaste plodove ili celovite žitarice, smanjujete rizik od raka - kaže Endru.
Prestanite sa pušenjem
Pušenje značajno povećava rizik od mnogih vrsta raka, uključujući kolorektalni. Kombinacija pušenja i konzumiranja alkohola dodatno povećava rizik.
Obavite redovne preglede
Preporučuje se redovno obavljanje skrininga za kolorektalni rak, koji obično počinje sa 45 godina, a oni sa simptomima ili porodičnom istorijom mogu biti pregledani ranije.
Smanjite telesnu masnoću
Veća količina telesne masnoće povećava rizik od razvoja kolorektalnog raka. Da biste smanjili telesnu masnoću, Andrews preporučuje više biljnih namirnica, vlakana i vežbanje.
Konzumirajte više mlečnih proizvoda
Kalcijum iz mlečnih proizvoda može pomoći u zdravlju debelog creva. Nedavna istraživanja sugerišu da mlečni proizvodi mogu pomoći imunološkom sistemu u borbi protiv tumora.
Posvetite se zdravlju creva
Dobar zdravlje creva je ključno za prevenciju kolorektalnog raka. Endru savetuje da se fokusirate na vlakna, probiotike, hidrataciju i adekvatan san kako biste osigurali redovno pražnjenje creva.