• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

30.06.2024

19:00

Koristite veštački zaslađivač? Nutricionistkinja Raičević otkrila šokantnu istinu o zameni za šećer

Peđa Milosavljević/Shutterstock

Zdravlje

Koristite veštački zaslađivač? Nutricionistkinja Raičević otkrila šokantnu istinu o zameni za šećer

Podeli vest

Šećer je neophodan organizmu, ali treba znati razliku između zdravih i nezdravih šećera.

Sagovornica Informera, nutricionistkinja Milka Raičević, kaže da  šećer izaziva zavisnost. 

- Treba znati da mozak radi na šećere, ali postoji velika razlika između zdravih i nezdravih šećera - onih koji imaju samo kalorije i od kojih postajemo zavisni.

Foto: freepik

industrijski šećer

 

 - Šećer izaziva zavisnost. Kad ne date šećer detetu ono postaje agresivno. Ponašanje se promeni i nakon uzimanja šećera. Kada ste zavisni od šećera, ako ga ne dobijete postajete razdražljivi, gubite koncentraciju. Mozak traži šećer jer je zavistan -objašnjava Milka Raičević.

Foto: Tanja Andric

 

 

Nutricionistkinja ističe da odvikavanje od šećera treba da bude odvikavanje od namirnica koje sadrže šećer, kao i pronalaženje zdravijih varijanti.

- To je na prvom mestu med, koji je i hrana i lek. Med odvikava od bolesnog šećera. Danas je veoma rasprostranjena zamena za šećer urma, zatim i melasa, trsni šećer. Treba uzimati šećere koji su zdravi - ističe naša sagovornica.

Zdrava zamena za sok

Nutricionistkinja predlaže i zdrav napitak koji može da bude zamena za sok, a koji se pravi od vode, limuna, nane i đumbira.

Sve treba promešati, ostaviti preko noći i zatim piti. (Treba napomenuti da đumbir ne prija svima, pa sa količinom đumbira u ovom napitku treba biti oprezan i dozirati ga prema želji i ukusu)

Foto: freepik

 

Zaslađivači slađi od šećera

Takozvani zaslađivači spadaju u veoma nezdrave veštačke zamene za šećer jer su i do 4 puta slađi od samog šećera, tvrdi nutricionistkinja i otkriva da u tu grupu spadaju kalijum acesulfam, aspartam, neotam, saharin i sukraloza.

Naša sagovornica navodi i da je normalno da čovek unese 7 kašičica šećera dnevno, ali da mi unosimo mnogo više, jer mnogi proizvodi sadrže šećere. 

- Umesto belog hleba treba uzeti integralni hleb, umesto jogurta - kiselo mleko ili kefir. Treba uzimati kuvano meso, a ne suhomesnate proizvode pune aditiva. Pirinač ima ugljene hidrate koji se pretvaraju u šećer, koji se pretvara u mast. Trebalo bi da izaberete integralni pirinač. Šećera ima u senfu, kečapu, majonezu... Šećeri su nam neophodni, ali treba da biramo zdrave šećere - naglašava Raičević i dodaje da da o hrani treba stalno razmišljati, kao i da prioritet treba dati hrani koja sadrži vodu.

 - Treba uzimati povrće i voće i to jedan plod dnevno ili onoliko voća koliko stane u šaku (ako je u pitanju bobičasto voće). Kada je u pitanju lubenica, treba uzeti jednu tanku krišku lubenice. Ne treba kupovati gotove sokove, koji sadrže šećer i veštačke zaslađivače. Umesto čokolade, možete uzeti kockicu crne čokolade ili napitak sa kakaom.

Ona predlaže i da uzmete pulpu dunje (deo sa semenkama), dodate vodu i promešate i dobićete idealan sok, koji će vam ugasiti žeđ tokom letnjih dana.

Naša sagovornica tvrdi da je okretanje leđa nezdravim šećerima i okretanje zdravijim varijantama višestruko korisno za čitav organizam.

- Primetićete bolju koncentraciju, gubitak težine, normalniju stolicu, čistiju kožu, lepši ten. Ojačaće vam čitav organizam, a telo će biti zahvalno - zaključuje nutricionistkinja Raičević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Hitno! "Makron pokušava da izvrši udar!"
Planeta

Hitno! "Makron pokušava da izvrši udar!"

Lider francuske desnice Marin le Pen optužila je francuskog predsednika Emanuela Makrona da žuri da imenuje najviše zvaničnike, što ona vidi, kako je navela, kao preotimanje vlasti.

02.07.2024

15:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija