Autor: Informer.rs

17.08.2024.

19:00

Foto: Shutterstock/Instagram

Magazin

Pojela supu iz kesice, a onda ostala paralizovana! Nije je dobro podgrejala i za samo 24 sata je doživela pravi pakao

Američki zdravstveni zvaničnici apelovali su na građane da pravilno skladište i temeljno podgrevaju kvarljivu hranu, nakon što je dvadesettrogodišnja devojka iz Kolorada, Klaudija de Albukerki Selada, ostala paralizovana i na respiratoru zbog smrtonosne bakterije.

Retka bolest

Zbog nedovoljnog zagrevanja supe, Klaudija se u februaru zarazila botulizmom, retkom bolešću koja napada nervni sistem.

Kako je ustanovljeno, devojka je kupila gotovu supu u marketu u Aspenu, ali testovi su pokazali da supa nije sadržala bakteriju. Sumnja se da je problem nastao zbog nepravilnog skladištenja ili nedovoljnog podgrevanja supe. Veruje se da supa nije bila čuvana na dovoljno niskoj temperaturi u frižideru ili nije bila dovoljno zagrejana, a moguće je i da je ostavljena predugo na sobnoj temperaturi nakon zagrevanja.

Informer

 

Zdravstveni zvaničnici ističu da ovaj slučaj treba da bude podsetnik ljudima da pažljivo rukuju hranom. Preporučuje se čuvanje kvarljivih namirnica u frižideru na temperaturi od 5 stepeni Celzijusa ili nižoj, temeljno zagrevanje hrane, kao i izbegavanje ostavljanja hrane na pultu duže od sat vremena, prenosi "Daily mail".

Botulizam je uzrokovan bakterijama koje se nalaze u zemljištu i na dnu okeana, a koje mogu dospeti na hranu poput voća, povrća i morskih plodova. Uslovi poput toplih, vlažnih i zatvorenih prostora sa malo kiseonika, kao što su plastične tegle i limenke, mogu stvoriti povoljne uslove za rast bakterija koje ispuštaju toksine opasne po centralni nervni sistem.

Stručnjaci naglašavaju važnost temeljitog zagrevanja hrane, bilo na šporetu ili u mikrotalasnoj pećnici, jer toplota može ubiti spore bakterija botulizma. Hrana sa niskim sadržajem kiseline, poput špargle, boranije, cvekle, kukuruza i krompira, najčešći je izvor botulizma.

Simptomi botulizma su:

otežano gutanje,
slabost mišića,
dvostruki vid,
spuštene kapke,
zamagljen vid,
nejasan govor,
otežano disanje i probleme sa kretanjem očiju,
povraćanje,
mučnina,
bol u stomaku,
dijareja.

Klaudijina sestra Luisa Albukerki podelila je na Instagramu da je Klaudija, nakon što je počela da oseća vrtoglavicu, dvostruki vid i probleme sa disanjem, napustila posao. U roku od 24 sata, njeno telo je bilo potpuno paralizovano. Porodica je izjavila da je Klaudija provela oko 50 dana u bolnici, a srećom se oporavila u potpunosti. Ipak treba znati da ova bolest može biti kobna. 

Sada se na Instagramu mogu videti nove slike, a posebno je obradovala fotografija gde u opisu stoji "Radujem se ponovnom upoznavanju ovog sveta".