19.10.2024.

18:00

Foto: Shutterstock

Magazin

Pridržavajte se 7 pravila i smanjite rizik od pojave raka! Čuveni doktor otkrio na šta treba da obratimo pažnju

Iako se rak često percipira kao genetska bolest, autor knjige "Rak kao metabolička bolest", dr. Tomas Sejfrid, tvrdi drugačije. Svoje zaključke bazira na opsežnim dokazima koji sugerišu da je reč o metaboličkom poremećaju. Ovo otkriće otvara vrata novim pristupima u prevenciji i lečenju raka, sa naglaskom na promene u ishrani i životnom stilu.

U svojoj studiji, dr. Sejfrid spominje primer Pabla Kelija, pacijenta s agresivnim tumorom mozga, koji je odbio konvencionalno lečenje i prihvatio metabolički pristup, uključujući dijetu s niskim unosom ugljenih hidrata. Nakon tri godine, tumor se smanjio do te mere da je postao operativan, a Keli se uspešno oporavio nakon zahvata.

Ovo je sedam pravila pomoću kojih se smanjuje šansa za dobijanje raka.

Održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi

Visok nivo glukoze i insulina može da podstakne rast ćelija raka. Dr. Sejfrid naglašava važnost stabilnog nivoa šećera u krvi, preporučujući izbegavanje šećera, rafinisanih ugljenih hidrata, prerađevina od mesa i hrane bogate šećerom, koja može da izazove hronične upale i poveća rizik od razvoja raka.

Ketogena dijeta

Preporučuje ketogenu dijetu, koja se temelji na niskom unosu ugljenih hidrata i visokom unosu masti. Ova dijeta omogućava telu da umesto glukoze koristi masnoće i ketone kao primarni izvor energije. Pošto se ćelije raka prvenstveno oslanjaju na glukozu za rast, smanjivanje njenog unosa može da ih osiromaši, čime se poboljšava zdravlje.

Informer

 

Namirnice koje biste konzumirali na ovoj dijeti su orasi, maslinovo ulje, avokado, povrće sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, nemasni proteini (npr. riba).

Prevencija upala

Hronična upala usko je povezana s rakom, a doktor savetuje izbegavanje prerađene hrane i šećera i preporučuje konzumaciju protivupalnih namirnica poput kurkume, masne ribe i zelenog čaja. Takođe preporučuje tehnike za smanjenje stresa, poput meditacije i dubokog disanja.

Post

Dr. Sejfrid je veliki zagovornik posta jer, prema njegovim rečima, on smanjuje nivo glukoze u krvi i povećava proizvodnju ketona, koje ćelije raka ne mogu da učinkovito koriste. Ovaj pristup pomaže u inhibiciji njihovog rasta. Takođe preporučuje povremenu autofagiju, odnosno proces čišćenja oštećenih ćelija u telu.

Smanjenje stresa

Hronični stres štetno deluje na mitohondrije i povećava upale u telu, pa doktor naglašava važnost odmora i opuštanja kako bi se sprečila ta šteta.

Informer

 

Redovna fizička aktivnost

Redovno vežbanje ključno je za prevenciju raka jer poboljšava funkciju mitohondrija, smanjuje nivo šećera u krvi i pomaže u smanjenju upala.

Kvalitetan san

- Tokom sna, naše telo se obnavlja i leči, posebno mitohondrije. Što kvalitetnije i duže spavamo, naše telo postaje zdravije i funkcionalnije u borbi protiv ćelija raka - istakao je dr. Sejfrid.

Tomas Sejfrend je profesor biologije, genetike i biohemije u Bostonu, a titulu doktora ima od 1976. godine. Postdoktorske studije završio je na prestižnom američkom univerzitetu Jejl, u polju neurologije.