24.01.2023.

14:04 >> 22:28

Foto: Reuters

Planeta

ZELENSKI RAZGOVARAO SA MAKRONOM! KIJEV STVARA TENKOVSKU ARMADU! ISTORIJSKA ODLUKA ŠOLCA! ŽESTOKE BORBE U ZAPOROŽJU!

Zelenski: Razgovarao sam sa Makronom o diplomatskim koracima za okončanje sukoba

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom razmotrio diplomatske korake o okončanju sukoba u Ukrajini. Zelenski je saopštio da su razgovarali i o drugim temama.

Informer

„Tokom razgovora sa francuskim liderom Emanuelom Makronom zahvalio sam za prodornu odluku o isporuci lakih tenkova, kao i dalje jačanje odbrambene sposobnosti Ukrajine, posebno, naprednih PVO sistema. Razgovarali smo i o diplomatskim koracima o završetku rata. Naročito sam podvukao da sportistima iz Rusije nije mesto na Olimpijskim igrama u Parizu“, navodi se u saopštenju na telegram kanalu Zelenskog.
 

Živov: Njujork i Vašington mogu biti uništeni ako Kijev krene na Krim

Svaki pokušaj oružanih snaga koje predvodi Zapad da napadnu Krim pretvoriće specijalnu vojnu operaciju u Veliki otadžbinski rat, izjavio je ruski politikolog Aleksej Živov emisiji" Prvog Sevastopolja"

Jermak: Leopardi su snažna podrška Ukrajini

Šef administracije ukrajinskog predsednika Andrij Jermak saopštio je danas da je isporuka nemačkih tenkova neophodna za obnavljanje granica nacije i opisao nameru Nemačke kao snažanu podršku Ukrajini.

"Nekoliko stotina tenkova za naše tenkovske posade - najbolje tenkovske posade na svetu. Ovo će postati prava pesnica demokratije protiv autokratije iz močvare", napisao je Jermak na svom Telegramu kanalu.

Šolc probio led: Amerikanci spremaju Ambramse

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena dovršava planove za slanje američkih tenkova Abrams u Ukrajinu i mogla bi već ove nedlje da objavi odluku o slanju, potvrdilo je za CNN troje američkih zvaničnika upoznatih sa pregovorima.

Norveška šalje tenkove Kijevu

Norveška bi mogla da donese odluku o isporuci osam tenkova „leopard“ koji se nalaze u njenim oružanim snagama, saopštio je list „Dagens neringsliv“ pozivajući se na svoje izvore.

„Koliko nam je poznato, postoji verovatnoća da će Norveška Ukrajini isporučiti osam od 36 tenkova ‘leopard’ koje ima u vojsci. Za kratko vreme vlada će doneti odluku o kupovini novih tenkova“, navodi se u članku.
 

Istorijska odluka Šolca: Leopardi stižu u Kijev

Nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da pošalje tenkove Leopard 2 Ukrajini i dozvoli i drugim zemljama poput Poljske da to učine, javlja nemački Špigel.

Putin: Proizvodimo 3 puta više PVO raketa od Amerikanaca

Praktična borbena dejstva pokazuju da je ruska protivvazdušna odbrana (PVO) jedna od najboljih na svetu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa gubernatorom Belgorodske oblasti Vjačeslavom Gladkovom

Borbe u Zaporožju

Uništenje ukrajinskog borbenog vozila pešadije vođenim projektilom kalibra 152 mm „Krasnopolj“

Genijalan potez Rusa naterao Ukrajince na povlačenje

Napredovanje ruskih trupa u pravcu Zaporožja odvija se taktički i precizno, uz pažljivo izviđanje i spasavanje života boraca, saopštio je član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov za Radio "Krim"

Grosi: U ukrajinskim nuklearkama nije pronađena vojna tehnika

Inspektori Mađunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nisu našli vojnu tehniku u ukrajinskim nuklearnim stanicama, saopštio je generalni direktor agencije Rafael Grosi, govoreći pred Evropskim parlamentom u Briselu.

„Pošto su naše stalne misije već tamo, zamolio sam danas svoj tim da pažljivo pregleda lokacije, zajedno sa tamošnjim ukrajinskim menadžmentom, da se uveri da li se tamo skladište vojni materijali... Rezultat ovih inspekcija je, naravno, bio negativan“, objasnio je Grosi.

Francuski vojnik zatražio azil u Rusiji

Francuski novinar i vojni stručnjak Adrijen Boke, koji je izveštavao o događajima u Donbasu, podneo je danas u Moskvi zahtev za izbeglički status u Rusiji, saopštivši da strahuje za svoj život.

Zelenski: Nećemo napasti Belorusiju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je na konferenciji za novinare da Ukrajina ne planira da napadne Belorusiju, a istovremeno je izbegao odgovor na pitanje da li je Kijev nudio Minsku da potpišu pakt o nenapadanju.

Informer

„Sve što Ukrajina zvanično predlaže, svi ćete čuti. Mogu još jednom da potvrdim: nećemo napasti Belorusiju“, izjavio je Zelenski tokom zajedničke konferencije za novinare sa finskim predsednikom Sauli Ninisteom.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je prethodno da je Kijev predlagao Minsku da zaključe pakt o nenapadanju kako beloruska vojska ne bi krenula na Ukrajinu.
 

Stigla jeziva pretnja iz Rusije zbog "Leoparda"

Ruski poslanik je naglasio da rukovodstvo Severnoatlantske alijanse gura Evropu u direktnu konfrontaciju sa Rusijom, navodeći da Moskva može iskoristiti "oružje za koje Zapad i ne zna."

Zelenski zahtevao glavu Prigožina

Ukrajinski predsednik tražio je da se likvidira osnivač grupe  "Vagner" Evgenij Prigožin.

Kako se navodi, on je to tražio u razgovoru sa direktorom Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijamom Bernsom.

Poljska traži naknadu

Poljska će od Evropske unije tražiti kompenzaciju za tenkove Leopard 2 koje namerava da pošalje kao pomoć Ukrajini, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravijecki.

''Apliciraćemo za nadoknadu troškova Evropskoj uniji, to će biti još jedan test dobre volje'', rekao je Moravjecki.

Kako navodi Rojters, on je izrazio nadu da će Nemačka brzo dati odgovor na zahtev Varšave da Poljska pošalje tenkove u Ukrajinu, ali pored toga što nije precizirao kada će biti upućen ovaj zahtev, naveo je da Poljska formira koaliciju država spremnih da pošalju nemačke tenkove.

''Nemci odugovlače, izbegavaju odgovor. Ponašaju se na način koji je teško razumljiv'', ocenio je Moravijecki.

Zvanično!

Poljska je zatražila od Nemačke dozvolu za isporuku tenkova „leopard 2“ Ukrajini, saopštio je ministar odbrane Poljske Marijuš Blaščak

Korupcijske afere tresu Ukrajinu

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika i zamenik ministra odbrane podneli su ostavke, a zamenik državnog tužioca je razrešen nakon što je predsednik Volodimir Zelenski najavio smene i optužbe za korupciju

Težak udarac: Oboreni ruski "Ka-52"

Ukrajina je saopštila da je tokom noći oborila tri ruska helikoptera.

"Ukrajinske snage su sinoć na istoku zemlje oborile tri ruska helikoptera Ka-52", saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Sprečen prelaz preko Dnjepra

Ruska vojska osujetila je pokušaj jedinica Oružanih snaga Ukrajine da forsiraju Dnjepar u području Nove Kahovke, saopštile su službe za vanredne situacije Hersonske oblasti.
Uništena su tri čamca, šest pešadijska vozila i oko 100 neprijateljskih vojnika.

Situacija u Bahmutu

Pušilin otkrio šta se dešava na frontu, opširnije čitajte OVDE

Finska ulazi u NATO bez Švedske

Ministar spoljnih poslova Finske najavio je mogućnost razmatranja aplikacije te zemlje za članstvo u NATO odvojeno i bez Švedske.

Ministar spoljnih poslova Finske rekao je da je potrebno pauzirati pregovore između Finske i Švedske sa Turskom o članstvu u NATO.

On je takođe napomenuo da bi Helsinki mogao razmisliti o apliciranju za članstvo u NATO bez Švedske.

Helsinki i Stokholm podneli su zajedničku prijavu za ulazak u alijansu, ali sada, usred pogoršanja odnosa između Švedske i Turske, finski diplomata smatra da „trenutnu situaciju treba proceniti”.

Lavrov besan na Grčku

Rusija je bila prijatelj sa Grčkom dok se Atina nije povinovala "američkim zahtevima", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, opširnije čitajte OVDE

Ukrajina može da dobije 139 "leoparda"

Nemački proizvođač oružja Rejnmetal može da isporuči Ukrajini ukupno 139 tenkova Leopard 1 i 2, rekao je portparol kompanije u intervjuu Redaktionsnetzwerk Deutschland.

Kompanija trenutno ima 29 Leopard 2A4. Oni mogu biti gotovi već u aprilu ili maju ove godine. Rajnmetal može obezbediti 88 tenkova Leopard 1. Pored toga, kompanija ima 22 Leopard 2A4 čija popravka će trajati nešto manje od godinu dana, tako da bi mogli da budu isporučeni krajem 2023. ili početkom 2024. godine, navodi se u saopštenju.

Nemački koncern Rajnmetal je tokom Drugog svetskog rata napravio najprobojniji top KvK-42, koji je bio instaliran na „ubice T-34” – tenkove Panter.

Informer

Otvoreni položaji

Položaji ukrajinskih trupa otvoreni su kao rezultat ofanzive ruske vojske u Zaporožju, rekao je predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, član Glavnog saveta regionalne administracije Vladimir Rogov. 

„Naša vojska nastavlja sa izviđanjem u Zaporoškoj oblasti. Već su otkriveni položaji ukrajinskih trupa na prvoj, a delimično i na drugoj i trećoj liniji odbrane“, rekao je Rogov za RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući taktičkim uspesima ruskih jedinica, kao i preciznom radu artiljerije i avijacije, linija fronta se postepeno pomera ka severu regiona, a ukrajinske trupe svakodnevno trpe velike gubitke.

Ranije je Rogov izvestio da su glavne ofanzivne operacije ruske armije na zaporoškom delu linije fronta bile koncentrisane u oblasti gradova Orehov i Guljajpolje.

Zaporoška oblast je postala subjekt Ruske Federacije nakon referenduma. Ukrajinska strana ne priznaje njen legitimitet i nastavlja da granatira teritoriju. Danas je više od 70 odsto regiona pod ruskom kontrolom, dok regionalni centar, grad Zaporožje, ostaje pod kontrolom ukrajinskih trupa.

Gerasimov: Glavne pretnje

Želja NATO-a da se proširi, kao i korišćenje Ukrajine za hibridno ratovanje, pretnje su vojnoj bezbednosti Ruske Federacije, rekao je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerij Gerasimov.

"Danas su takve pretnje postale težnje Severnoatlantske alijanse da se proširi preko Finske i Švedske, kao i korišćenje Ukrajine kao oruđa za vođenje hibridnog rata protiv naše zemlje“, rekao je Gerasimov u intervjuu za aif.ru.

Prema rečima načelnika ruskog generalštaba, da bi neutralisalo ove pretnje, najviše rukovodstvo zemlje je postavilo zadatak da prilagodi plan izgradnje i razvoja Oružanih snaga RF. Njegove parametre odobrio je vrhovni komandant na proširenom sastanku Kolegijuma Ministarstva odbrane“, naglasio je on.