Autor: Informer.rs

02.11.2023.

11:41

Foto: Starsportphoto©

Sport

Zvezda - Bajern: Nije kao 1991, ali je baš važno za crveno-bele

Crveno-beli su sezonu otvorili pobedom protiv Asvela, a onda je usledio crni niz, porazi od Žalgirisa, Monaka, Virtusa i Partizana, promena trenera, umesto Duška Ivanovića stigao je Janis Sferopulos. Navijačima sad "stoji knedla u grlu", strahuju da bi mogla da se ponovi prošla sezona i najlošiji start. 

Tada su crveno-beli poraženi od Anadolu Efesa, Panatinaikosa, Baskonije i Real Madrida u uvodna četiri kola Evrolige, pa je crna serija prekinuta protiv Bajerna, ali su onda opet kiksnuli protiv Monaka i Fenerbahčea. Sad crveno-beli posle očajnih rezultata imaju šansu da pred svojim navijačima spreče najgori scenario. Neće biti lako. Zvezda je pre samo nekoliko dana pretrpela dva najteža poraza, od večitog rivala u Evroligi, ali i regionalnom takmičenju. 

Međutim, na krilima navijača, još ako duhovi prošlosti malo umešaju prste, mogao bi duel sa Bavarcima da bude presudan, da odredi u kom smeru će otići sezona, koja je turbulento počela. Teo i drugovi večeras mogu da preokrenu sezonu, pa da i ovaj meč sa Bavarcima, kao onaj iz 1991. bude antologijski. Ne smeju puleni Janisa Sferopulosa da izgube, a pobeda bi mogla da bude vetar u leđa za nastavak sezone i paklen raspored koji čeka Beograđane. Ko zna, možda ćemo umesto "Jugović, Jugović, Prosinečki, Mihajlović..." večeras od komentatora čuti: "Teo, Teo, Tobiiii..." 

Informer

Pre 32 godine, 24. aprila 1991, Zvezda je izborila istorijski plasman u finale Kupa šampiona. Titula klupskog prvaka Evrope, osvojena u Bariju protiv Olimpika iz Marselja, ne bi bila moguća da nisu savladani Nemci, a revanš ovog dvomeča pristalice crveno-belih prepričavaju generacijama.

U Minhenu je Zvezda tada posle preokreta slavla golovima Pančeva i Savićevića (2:1), a onda je crveno-bele dočekala krcata "Marakana", 80.000 "delija", a ne sumnjamo i da će večeras u "Areni" biti 20.000 navijača. 

Informer

Siniša Mihajlović je golom u 26. minutu iz slobodnog udarca bacio "delije" u trans. Ali, Nemci su to, ko je tada pomislio da je gotovo prevario se. To ne sme večeras da se desi crveno-belima, jer su već ove sezone znali da prospu dvocifrenu prednost i na kraju pognute glave napuste parket. Pre 32 godine Augentaler je golom iz slobodnjaka, kada je lopta prošla kroz noge Zvezdinom golmanu, najavio dramu, a samo sedam minuta kasnije, u 68. minutu Bender je doneo  Bavarcima 2:1 i poravnanje rezultata sa onim u Minhenu. Onda je usledila istorisjka završnica i legendarne reči Milojka Pantića, tokom prenosa na Radio-televiziji Beograd "Nebo se otvorilo! Stadion je eksplodirao".

"Jugović... Jugović do Pančeva... Jugović... Prosinečki je tu! Prosinečki! Mihajlović u sredinu! Šta je sada ovo? Dva-dva! Gol, gol, gol, gol! Nebo se otvorilo! Stadion je eksplodirao! Galer izbacuje rukovodstvo Crvene zvezde! Čitav Bajernov tim je na travi! Nokautirani su fudbaleri Bajerna"!

Pa, neka i večeras budu nokautirani Bavarci!

EVROLIGA

6. KOLO

Četvrtak

18.30 Crvena zvezda - Bajern 

18.45 Fenerbahče - Olimpijakos 

19.00 Žalgiris - Asvel 

20.30 Olimpija Milano - Monako 

20.30 Valensija - Alba 

Petak

20.30 Barselona - Panatinaikos 

20.30  Baskonija - Partizan 

20.30  Virtus - Anadolu Efes