Vesti
U PASULJ DODAJTE OVAJ SASTOJAK I NEĆETE IMATI PROBLEM SA STOMAKOM! Nutricionista otkriva koje namirnice pomažu kod zatvora
Opstinencija ili narodski rečeno zatvor bolest je savremenog čoveka. S ovim problemom susreću se mnogi, a najčešće pogađa žene srednjih godine, one koje su imale više porođaja, zatim osobe koje rade za kompjuterom, one koje isključivo sede i nemaju redovnu fizičku aktivnost, a u poslednje vreme i decu zbog unosa instant hrane.
Normalno je da svaki dan imamo redovno pražnjenje creva (stolicu), a prema zapadnoj medicini pražnjenje creva treba da bude ne samo jedanput u toku dana nego posle svakog obroka da bi bili zdravi.
Saveti za dobro varenje
Neredovno pražnjenje creva uzrokuje nadutost, bol u stomaku, vrtoglavicu i mučninu, tvrdu stolicu koja može imati tragove krvi i sluzi, neprijatan miris iz usta kao i naslage na jeziku. Takođe može doći do opšte slabosti, odnosno malaksalosti.
Nutricionistkinja Milka Raičević za Informer.rs savetuje kako da se održi normalan rad creva i spreči opstinencija.
- Za normalan rad creva svakodnevno unosite najmanje dve litre tečnosti, mlake vode ili vode sobne temperature. Dan treba započeti sa kompotom od smokava ili šljiva koje su prenoćile u mlakoj vodi, a ujutro ih zagrijati i pojesti pre doručka ili kao doručak - savetuje nutricionistkinja i dodaje:
- Veoma je važno da ne preskačete obroke. Hranu dobro sažvaćite i jedite smireno. Posle jela obavezno prošetajte. Redovno vežbanje pokreće stomak i podstiče rad creva. Dovoljno je pola sata, tri puta nedeljno, šetati, plivati ili vežbati aerobik - ističe ona.
Sokovi koji se preporučuju
U dva decilitra vode staviti 2 kafene kašike jabukovog sirćeta i piti na prazan stomak
Surutku, najbolje domaću piti između obroka
Glina rastvorena u vodi
Borovnica sveža ili zamrznuta - dovoljno je tri čaše dnevno piti na prazan stomak
Nutricionistkinja savetuje unos namirnica bogatih celulozom, koja vezuje za sebe vodu, povećava sadržaj creva i pojačava perilstatiku.
Namirnice koje pomažu kod zatvora
Beli hleb zamenite crnim od integralnog brašna koji je pun celuloze odnosno mekinja, i vitamina B kompleksa.
- Mekinje su najefikasniji laksativ i većini ljudi dovoljna je 1 kašika dnevno - savetuje nutricionista.
- Ishrana kod opstipacije, treba da sadrži veću količinu masti, kao i optimalnu količinu vitamina B kompleksa, magnezijuma, od kojih je tijamin od naročitog, posebnog značaja za održavanje normalne perilstatike creva - kaže Raičević.
Maslinovo ulje i limun
Nutricionistkinja Raičević savetuje mešavinu maslinovog ulja i limuna kod problema sa neredovnom probavom.
- Kašiku maslinovog ulja razblažiti sa limunovim sokom i piti ujutru ili nekoliko sati nakon obroka.
Povrće bogato celulozom i skrobom mora da ima prednost u ishrani.
Namirnice koje obiluju vlaknima su jabuke, breskve, borovnice, brokoli, kupus, sirova šargarepa, spanać, karfiol, tikvice, grašak, pasulj, mekinje, ječmena i zobena kaša.
Kada je reč o tradicionalno spremljenom pasulju važno je napomenuti da se on kuva bez zaprške i suhomesnatih proizvoda. Prvu vodu treba baciti, a u drugu dodati nanu ili soda bikarbonu - savetuje Milka.
Hrana koja izaziva opstinenciju
Kod većine ljudi mleko i mlečni proizvodi izazivaju zatvor, zato obično zamenite biljnim mlekom.
Nutricionista savetuje da se izbegava unos hrane koja ne sadrže vlakna - sladoled, sir, meso, čips... Posebno izbegavati instant proizvode, gotovu hranu, suhomesnato i mlečne prelive.
Bonus video: