Komad mesa iz laboratorije izlazi na tržište?! Naučnici napravili čudo
Podeli vest
Japanski naučnici napravili su u laboratoriji komad piletine težak 11 grada i tvrde da bi isti mogao biti na tržištu za od pet do 10 godina.
Naime, naučnici su ostvarili proboj u oblasti laboratorijski uzgojenog mesa, kada su pomoću uređaja koji imitira krvne sudove iz cirkulatornog sistema, uspeli su da stvore komad piletine veličine jednog nagetsa.
Sposobnost da neko nešto potpuno zaboravi, ili se neke situacije seti kristalno jasno, nemoguća je, a naučnici rade na tome da omoguće "manipulisanje sećanjem".
16.04.2025
12:59
Nova metoda omogućava da se kiseonik i hranljive materije dopremaju do ćelija mišića smeštenih u gelu, koristeći fina šuplja vlakna. Zahvaljujući tome, naučnici su uspeli da uzgoje komade mesa duge do dva centimetra i debele oko jednog centimetra.
Prema njihovim rečima, bioreaktor sa šupljim vlaknima mogao bi da omogući uzgoj čitavih komada piletine, ali i govedine, svinjetine i ribe, i to sve u laboratoriji. Ova ista tehnologija, tvrde, ima potencijal i za razvoj funkcionalnih organa.
- Ovo izgleda kao preloman korak, veoma elegantno rešenje. Nešto je stvoreno veličine i oblika što je poznato ljudima, a to je model pilećeg nageta - ističu naučnici.
Aorta - najveća arterija u telu - funkcioniše kao „drugo srce“, jer aktivno pomaže u pumpanju krvi i olakšava rad srca. Do ovog senzacionalnog otkrića došli su naučnici sa Univerziteta Južne Kalifornije.
Naučnici su otkrili na kom mestu bi mogao da se nalazi Rajski vrt.
14.04.2025
08:00
Najveći izazov u laboratorijskom uzgoju mesa jeste kako obezbediti dovoljnu količinu kiseonika i hranljivih materija ćelijama koje se nalaze u dubljim slojevima debljeg tkiva. Bez njih, ćelije odumiru, zbog čega se većina aktuelnih istraživanja fokusira na manje, tanje komade mesa.
Researchers have created what they think is the largest chunk of meat grown in the laboratory yet, thanks to a designer ‘circulatory system’ that delivers nutrients and oxygen into the growing tissuehttps://t.co/ZdZkjCxtbq
— nature (@Nature) April 16, 2025
Kako bi se izborio s tim problemom, jedan profesor konstruisao je bioreaktor koji omogućava da se žive ćelije u gelu hrane kiseonikom i nutrijentima kroz fina, polupropusna vlakna koja prolaze kroz materijal.
- Jedan od ključnih izazova u rastu debelog tkiva je da ćelije u centru mogu da se bore da prime dovoljno kiseonika i hranljivih materija - rekli su oni.
U časopisu "Trends in Biotechnology", kako prenosi Gardijan, tim naučnika opisuje kako je uzgojen komad piletine težak 11 grama unutar gela u koji je bilo integrisano više od 1.000 šupljih vlakana. Kroz njih su ubrizgavali tečnost bogatu kiseonikom i hranljivim sastojcima, čime su uspešno hranili ćelije.
Navode i da je uzgoj većih i kompleksnijih komada mesa presudan kako bi se postigla realistična tekstura i izgled sličan prirodnom mesu – poput pilećih grudi. Mleveno kultivisano meso je jednostavnije za proizvodnju, ali ne pruža isti osećaj prilikom žvakanja kao pravi, celi komadi.
Takođe veruju da bi jestiva vlakna mogla da otvore vrata i ka drugim mogućnostima. Po njihovim rečima, budući bioreaktori bi možda morali koristiti i veštačku krv sa višim sadržajem kiseonika kako bi podržali rast još većih komada mesa. Dodaju da, ukoliko finansijska podrška bude adekvatna, proizvodi dobijeni ovom metodom mogu postati dostupni za pet do deset godina.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Vanpretresno veće Višeg suda u Novom Sadu donelo je odluku da se postupci protiv Gorana Vesića, Jelene Tanacković i Anite Dimoski u slučaju pada nadstrešnice na Železničkoj stanici u Novom Sadu obustavljaju.
Svedoci smo svakodnevnih pokušaja omanjivanja javnosti od strane blokadera i antisrpske opozicije, koji pokušavaju lažima da prikažu kako je država u lošem stanju, ali uprkos tome rezultati i brojke govore i pokazuju sasvim suprotno.
Nakon jučerašnje sednice Skupštine Grada tokom koje su iznete brojne poluinformacije a sve vezano za rad javnih preduzeća u Nišu i njihovo buduće fukcionisanje, oglasio se i prvi čovek Pokreta za narod i državu u Nišu, doc. dr Milan Lazarević koji je dao bezrezervnu podršku gradonačelniku Niša Dragoslavu Pavloviću.
Dok opozicija i blokaderi svojim akcijama rade na tome da osujete rad aktuelne vlasti, predsednik Aleksandar Vučić obilazi novootvorene objekte i projekte, koji će život u Srbiji podići na viši nivo.
U decembru 2016. godine u javnosti je odjeknula izjava Jovana Vukotića, koji je u bezbednosnim krugovima i medijima često označavan kao jedan od ključnih ljudi "škaljarskog klana", da "ima spisak crnogorskih policajaca koje plaća mafija".
Šef beloruske kontraobaveštajne agencije odbacio je tvrdnje Volodimira Zelenskog da Kijev zna lokaciju ruskih raketa "orešnik" raspoređenih u Belorusiji.
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je uočena veza između snimaka teritorije Ukrajine koje prave kineski sateliti i ruskih napada na objekte energetske infrastrukture.
Film "Bitka na Neretvi" koji je premijerno prikazan 1969. godine koštao je između sedam i 12 miliona tadašnjih dolara. To je najskuplji film ikada snimljen na prostorima bivše Jugoslavije.
Kao da je izašla iz ruske bajke, manekenka Gia Skova provezla se Njujorkom u kočiji, pretvarajući gradske ulice u modnu pozornicu praznične elegancije.
Ako želite glamuroznu pozadinu koja na fotografijama izgleda kao profesionalni studio, postoji jedan jednostavan trik, za koji vam je potrebna ukrasna folija i malo vremena.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar