• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/Skajnjuz

16.03.2025

09:05

Neko oduševljen, a neko zgrožen! Ovako se prave burgeri u laboratoriji (VIDEO)

Shutterstock

Nauka

Neko oduševljen, a neko zgrožen! Ovako se prave burgeri u laboratoriji (VIDEO)

Podeli vest

Smatra se da meso napravljeno u laboratoriji ima snažne ekološke prednosti, jer njegova proizvodnja ne zahteva velike količine zemljišta, a emisije gasova staklene bašte koje inače nastaju stočarskim aktivnostima su smanjene.

Iako se nekada to pominjalo samo u naučnofantastičnim romanima ili filmovima, hrana uzgojena u laboratoriji mogla bi da bude odobrena za ljudsku ishranu u Velikoj Britaniji u naredne dve godine.

Pojedine britanske kompanije već proizvode ćufte, životinjsku mast i druge prehrambene proizvode u laboratorijama, ali su se žalile da teško dobijaju dozvole od Agencije za bezbednost hrane (FSA).

Međutim, ovo vladino telo sada saopštava da će tim naučnika i regulatornih stručnjaka početi sa prikupljanjem "rigoroznih naučnih dokaza" o ovim proizvodima i načinu njihove proizvodnje.

FSA je dodala da će "bezbednosno proceniti" dve laboratorijski proizvedene namirnice, posle čega bi one mogle da se nađu u prodaji u Velikoj Britaniji u naredne dve godine.

Hrana poput burgera, bifteka, kobasica i lososa razvija se iz sićušnih životinjskih ćelija koje naučnici uzgajaju u hemijskim postrojenjima.

Ovi proizvodi su poznati kao ćelijski uzgojeni proizvodi (CCP) i nastaju bez korišćenja tradicionalnih stočarskih metoda.

Meso napravljeno u laboratoriji ima snažne ekološke prednosti, jer njegova proizvodnja ne zahteva velike količine zemljišta, a emisije gasova staklene bašte koje inače nastaju stočarskim aktivnostima su smanjene.

Naučnici su takođe predložili modifikaciju nutritivnog sastava veštački napravljenog mesa kako bi bilo zdravije od klasičnog životinjskog mesa.

Laboratorijska ćufta ima autentično hrskavu spoljašnjost, sočna je i žvaće se isto kao svinjetina. Takođe, miriše kao kuvano meso. Jedina razlika je u tome što normalna ćufta ima nešto jači ukus, što bi moglo biti posledica toga da je malo veća i samim tim sočnija.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set