Pivopije zavrnite rukave: Od sada imate razlog više da pijete pivo - Po ovome ćete prepoznati kvalitet
Podeli vest
Belgijski istraživači otkrili su da pena na belgijskom pivu stoji tako dugo zbog proteina koji formiraju mrežastu strukturu - neku vrstu membrane, čineći mehuriće još stabilnijim.
Belgijski istraživač i njegov tim uložili su 7 godina rada u ovu temu, saopštio je ETH Cirih. Njihova studija je objavljena u žurnalu Physics of Fluids, a sve je počelo jednostavnim pitanjem upućenim belgijskom pivaru: "Kako kontrolišete vrenje? Gledajući penu“, bio je kratak odgovor.
Najbolji srpski košarkaš Nikola Jokić je posle trijumfa svog konja "Demon Dell’Est" na prestižnoj trci Dužijanca u Subotici ušao u štalu i delio pivo, kao da nije najbolji košarkaš planete, trostruki MVP, čovek koji će narednog leta potpisati novi ugovor težak 300 miliona dolara.
Vest o divljoj svinji iz Australije koja je popila 18 limenki piva, prekopavala po smeću i potom pokušala da se potuče sa kravom, nije filmska, zaista se dogodila.
27.07.2025
17:40
Danas naučnici razumeju mehanizme koji stoje iza savršene pivske pene. I možda će budući pivopije moći duže da se dive peni u svojim čašama pre nego što ugase žeđ. U ovoj studiji naučnici su pokazali da, kada su u pitanju proučavana belgijska piva, "Tripel" piva imaju najstabilniju penu, a zatim "Dubbel" piva. Pena je najmanje stabilna kod piva bez intenzivne fermentacije i sa najnižim sadržajem alkohola ("Singel").
Dva lager piva iz velikih švajcarskih pivara takođe su bila među pivima koje su istraživači ETH ispitivali. Stabilnost pivske pene može biti uporediva sa stabilnošću belgijskih piva. Ipak, osnovna fizika koja je na delu je drugačija. Zanimljivo je da jedno od njih nije postiglo tako dobar rezultat.
- Ima još prostora za poboljšanje, rado ćemo pomoći - rekao je Vermant.
U nizu neobičnih fobija koje se provlače kroz savremeni jezik i kulturu, cenosilikafobija zauzima posebno mesto, jer je to strah od prazne čaše, bez piva.
Ako se pitate koliko tačno alkohola smete da popijete u toku dana, ovo stručno mišljenje će vas, u najmanju ruku, obradovati.
11.10.2024
14:17
Foto: pexels.com
Stabilnost pivske pene zavisi prvenstveno od slojeva bogatih proteinima na površini mehurića
Do sada su istraživači pretpostavljali da stabilnost pivske pene zavisi prvenstveno od slojeva bogatih proteinima na površini mehurića: proteini potiču iz ječmenog slada i utiču na površinski viskozitet, tj. fluidnost površine, i površinski napon.
Eksperimenti i vrste piva
Novi eksperimenti, međutim, pokazuju da je odlučujući mehanizam na delu složeniji i značajno zavisi od vrste piva. Kod lager piva, površinska viskoelastičnost je odlučujući faktor. Na to utiču proteini prisutni u pivu, kao i njihova denaturacija: što više proteina pivo sadrži, to film oko mehurića postaje čvršći i pena će biti stabilnija.
Situacija je drugačija kod piva tipa "Tripel", gde je površinska viskoelastičnost zapravo minimalna. Stabilnost se postiže takozvanim Marangonijevim naponima - silama koje nastaju usled razlika u površinskom naponu. Kod belgijskog "Singela", ljuske bogate proteinima ponašaju se kao da se male, sferične čestice gusto raspoređuju na površini mehurića.
Foto: Shutterstock
Čini se da protein LTP1 igra odlučujuću ulogu u stabilizaciji pivske pene
To odgovara dvodimenzionalnoj suspenziji, tj. mešavini tečnosti i fino raspoređenih čvrstih materija, što zauzvrat stabilizuje ove mehuriće. U "Dubbel" pivu, proteini formiraju mrežastu strukturu - neku vrstu membrane - čineći mehuriće još stabilnijim. U slučaju "Tripela", fizika postaje još bogatija; dinamika površine mehurića podseća na dinamiku jednostavnih surfaktanata, molekula koji stabilizuju pene u mnogim svakodnevnim primenama.
Tačni razlozi za ovo različito ponašanje su još uvek nepoznati.
Marangonijev efekat
Čini se da protein LTP1 (lipid transfer protein 1) igra odlučujuću ulogu u stabilizaciji pivske pene. Istraživači ETH su to mogli da potvrde analizom strukture i sadržaja proteina u belgijskim pivima koje su proučavali, prenosi ETHZ.ch
- Stabilnost pene ne zavisi od pojedinačnih faktora na linearan način. Ne možete samo promeniti jednu stvar i dobiti pravi rezultat – rekao je Jan Vermant.
Na primer, povećanje viskoziteta dodatnim surfaktantima zapravo može učiniti penu nestabilnijom jer previše usporava Marangonijeve efekte.
- Ključ je raditi na jednom mehanizmu, a ne na nekoliko odjednom. Pivo to očigledno dobro radi po prirodi - dodao je Vermant.
Foto: Shutterstock
U sprovođenju ove studije, profesor ETH je sarađivao sa jednom od najvećih svetskih pivara koja je radila na stabilnosti pene svojih piva i želela je da razume šta zapravo stabilizuje pivsku penu.
- Sada znamo precizan fizički mehanizam i možemo pomoći pivari da poboljša penu na svojim pivima - rekao je Vermant.
Za belgijske potrošače piva, pena je važna zbog ukusa i kao „deo iskustva“, dodaje istraživač materijala.
- Ali pena nije uvek važna gde god se pivo služi, to je stvar kulture - naglasio je istraživač.
Nakon napornog dana na njivi ili tokom neradne nedelje, meštani sela najviše vole da se okupe ispred lokalne seoske prodavnice. Uz obavezno hladno pivo, raspravlja se o važnim domaćim i svetskim temama.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Najbolji srpski košarkaš Nikola Jokić je posle trijumfa svog konja "Demon Dell’Est" na prestižnoj trci Dužijanca u Subotici ušao u štalu i delio pivo, kao da nije najbolji košarkaš planete, trostruki MVP, čovek koji će narednog leta potpisati novi ugovor težak 300 miliona dolara.
Sramna scena zabeležena je u Zemunu, gde je jedna starija sugrađanka morala peške da se probija kroz gužvu, budući da saobraćaj nije funkcionisao na mestu gde su se blokaderi okupili.
Poznati biznismen Branko Babić, koji je poslednjih meseci ozbiljno nagazio blokadere i zadao im velike muke na društvenim mrežama jer razobličava njihove laži, ali i namere u rušenju Srbije, ponovo je na duhoviti način opleo po nekadašnjem košarkašu, a sada zgubidanu broj jedan Vladimiru Štimcu.
Tajno novinarsko udruženje Informera uspelo je da uđe u trag i lažnom revolucionaru Aleksandru Jovanoviću Ćuti koga smo uhvatili na jednom protestu, gde je samozadovoljno pozirao pred TV kamerama.
Tajno novinarsko udruženje Informera ušlo je u trag Borku Stefanoviću, najbližem političkom saradniku tajkuna Dragana Đilasa. Stefanović je primećen kako na auto-putu juri 170 km na čas, umislivši, valjda, da je Flojd iz filma “Nacionalna klasa”.
Šesta epizoda Informerovog TV spektakla “Na merama”, koja se emituje večeras od 20h, otkriće vam zašto je “žuti političar” Borko Stefanović dobio “titulu” “Pakleni vozač”, šta u teretani radi Borkov partijski šef i tajkun Dragan Đilas, gde posle Skupštine odlazi njihova stranačka drugarica Marinika Tepić…
Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
U jednom poznatom restoranu na Novom Beogradu, večeras oko 21 čas upucan je navijač Partizana N.K. (30), koji je bio u društvu Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg.
Policija u Beogradu uhapsila je večeras u Beogradu Vladimira Ulamu (32) i Igora Tomaševića (28), visokopozicionirane pripadnike škaljarskog klana, za kojima su raspisane Interpolove međunarodne poternice za ubistva, kao i krivična dela u vezi sa oružjem i organizovanim kriminalom.
Nenad K. (30) koji je pogođen sa više hitaca u restoranu "Durmitor" na Novom Beogradu prebačen je sa teškim povredama u operacionu salu u Urgentnom centru!
Operatori dronova ruske grupe snaga "Istok" uništili su ukrajinsku pešadiju koja je pokušavala da postavi ukrajinsku zastavu, rekao je vojnik sa pozivnim znakom "Hrust" za RIA Novosti.
Ekonomski stručnjak Džefri Saks upozorava da bi konfiskacija 140 milijardi evra ruske imovine mogla da dovede do ozbiljnog finansijskog poremećaja u EU.
Ilon Mask, vlasnik platforme X, oštro je reagovao na kaznu od 120 miliona evra koju je Evropska unija izrekla njegovoj mreži zbog kršenja pravila o transparentnosti.
Glumac Miodrag Radonjić kaže da je tokom devedesetih godina kada je na prostorima bivše Jugoslavije buktao rat bio dete i da mladi kroz seriju "Tvrđava" treba da shvate da život može da se okrene preko noći.
Književnik Radivoj Raša Popov je pre 11 godina doživeo veliku neprijatnost kada su ga napala dvojica maloletnika koji su mu oteli novac, a onda pokušali i da provale u njegov stan.
Iako kalendarska zima još nije stigla, dani su već izuzetno hladni, što osećaju i naši kućni ljubimci, uprkos svom krznu, a stručnjaci su posebno izdvojili pet rasa.
Na svom Instagram profilu, popularni lekar i nutricionista dr Poma nedavno je objavio listu ulja za koja smatra da su najzdravijim izborima u ishrani. Istakao je tri namirnice: goveđi loj, ulje oraha makadamije i kokosovo ulje.
Ako tražite jednostavnu, ukusnu i posnu torta koja se ne peče, onda je posna pesak torta idealan izbor. Kombinacija namirnica dovešće vas do najboljeg užitka posle kog će svako tražiti parče više.
Dani kada ste morali da pitate za šifru ili tražite papirić zalepljen na ruteru polako odlaze u prošlost. Zahvaljujući savremenim opcijama povezivanja, sada možete pristupiti WiFi mreži bez ikakvog kucanja lozinke.
Pravila drugog kruga "Zvezda Granda" razlikuju se od onih u prvom, a voditelj Voja Nedeljković objasnio je koncept koji će važiti u narednim emisijama.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar