• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: G. R.

16.09.2025

14:02

Tegla ajvara prešla hiljadarku, a skočila i cena paprike

G. R.

Srbija

Tegla ajvara prešla hiljadarku, a skočila i cena paprike

Podeli vest

Sezona pripreme domaćeg ajvara još nije završena, pa se, kažu prodavci u Mačvi, paprike dobro prodaju uprkos tome što skoro svaki dan poskupljuju.

Na šabačkom kvantašu "na karton" se prodaju po 140 do 150 dinara po kilogramu, a na ostalim pijacama na kilo, skuplje su za 20 do 30 dinara.

Foto: G. R.

Poskupele i paprike

 

Domaćice koje pripremaju domaći ajvar na veliko prodaju teglu od 720 grama po ceni od 800 do 1200 dinara.


- U megamarketima tegla ajvara može da se pronađe po tri puta nižim cenama, od 320 do 420 dinara. Međutim, industrijski ne može da se poredi sa domaćim ajvarom, pa ću da pripremim nekoliko tegli - kaže Milica Stanojević dok razgleda i odmerava izložene paprike.

Foto: G. R.

 

 

Ljiljana Milosavljević kaže da je u špajz već ostavila deset tegli koje je platila 100 evra.
- Svake jeseni pazarim kod iste žene u Koceljevi. Tamo prave najbolji ajvar na svetu. Ići ću na
Festival zimnice i možda kupiti još neku teglu ukoliko ne bude mnogo skuplji - planira Ljiljana.

Domaćica Milanka Đukić objašnjava da je tajna domaćeg ajvara u tradicionalnom načinu pripremanja koji počinje pečenjem paprike na "smederevcu".

- Tako pečena paprika daje ajvaru poseban ukus i miris. Razlikuje se ajvar od paprika pečenih na ringli ili u rerni električnog šporeta. Pravi domaći ajvar mora da ima i malo pečenog plavog patilidžana i kada se sve samelje prži se na ulju oko dva i po sata uz mešanje, a na kraju zapeče u rerni - kaže ona.

Napominje da ovako pripremljen ajvar, iako ne sadrži konzervans neće da se pokvari i dobar je za jelo i posle dve godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan

pre 2 meseca

pravi ajvar ne sadrzi plavi patlidzan,to je prevara sa dodatcima jeftinih dodataka. da bi se dobilo na masi...srpska posla...lopuze...

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set