Majstora za pravljenje bureka je sve manje! Da li ćemo ostati bez omiljenog srpskog doručka?
Podeli vest
Sve je manje mladih koji se odlučuju da zavrnu rukave i prionu na pravljenje bureka, iako u prestonici za majstore ovog zanata plata zna da bude i oko 1.000 evra. Za sada, čast ovog specijaliteta najčešće brani stara garda, skoro pred penzijom
Sa sirom, sa mesom, prazan ... izbor je veliki. Burek je jedan od razloga zbog kojeg u ranim jutarnjim časovima ljudi stoje u redu, čekajući da ga kupe.
Majstori pekari najčešće iz Niša idu da rade u Sloveniju. U poslednje vreme pakuju kofere odmah nakon završene škole, jer su zarade kod komšija, za niške uslove, prilično dobre
04.05.2022
19:00
Čačanin Ljuboje Smolović vrhunski je majstor svog zanata, ispod njegove ruke do sada je izašlo na hiljade vrućih bureka i specijalizovao se samo za njegovo pravljenje. Takvih kao on, danas je malo.
"Po meni, sve drugo sem bureka je dosta teže praviti jer onaj koji pravi peciva, mora da radi čitavu noć. Za burek, ustaneš malo ranije.. oko tri sata, treba da se zamesi testo, zatim odstoji u zavisnosti od temperature da upije masnoću kako bi poslo moglo da se baca i razvuče u tanke korice. Veliki giganti u našoj oblasti, nekada su obučavali po 10 mladih pekara od kojih je nekolicina ostajala u poslu i dobijala titulu mastora, danas bar u našem gradu možeš na prste da ih nabrojiš", kaže Ljuboje.
Ovim poslom bavi se godinama i još kao svršeni srednjoškolac krenuo je stopama svog oca. Zaposlivši se tada kao pripravnik u pravljenju testa, odmah je znao da je to njegova budućnost, a pekarska uniforma postala je sastavni deo njegovog života sve do danas.
"Kao malo na kom mestu svidelo mi se u pekari tada samo iz jednog ragloga što je bila redovna plata, verovatno sam zbog toga ovaj posao i zavoleo, imao sam od koga da naučim. Nakon dugog niza godina koje sam proveo u proizvodnji, shvatio sam da je najbolja stvar u pekarstvu praviti burek i tako ostao da mesim preko 25 godina", rekao je ovaj majstor.
Ljuboje kaže da procedura pravljenja bureka nije komplikovana, ali da ovaj posao ipak mora da se voli kako bi se obavljao dugi niz godina.
"Mladi ljudi vrlo lako odustanu od toga da postanu buregdžije, jer pored radnog vremena koje traje nekada i po 12 sati, treba i vremena da steknu znanje. Burek se pravi na taktiku i umeće a ne na snagu. Dok mladi to shvate, već su vratili kecelju i krenuli na vrata", rekao je Ljuboje.
Neka norma koja je prosečna jeste da se napravi devet tepsija za sat vremena, što znači da se u jednoj smeni koja traje deset sati napravi i do 90 tepsija.
"Kada sam bio u punoj snazi, ne gledajući na sat koliko radim, pravio sam i do 400 tepsija dnevno. Tada se burek izvozio za Nemačku i druge zemlje", priseća se ovaj Čačanin i otkriva male tajne velikih majstora u spremanju ovog specijaliteta.
"Koru moraš da bacaš sve dok je toliko ne istanjiš da bude kao list papira. Svaki novopečeni, majstor misli da je dovoljno dva puta da testo baciš i to postaje burek, ako hoćeš da napraviš dobar produkt moraš da se pomučiš. Burek ne sme da ima težinu, već tankoću", zaključuje Ljuboje.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Majstori pekari najčešće iz Niša idu da rade u Sloveniju. U poslednje vreme pakuju kofere odmah nakon završene škole, jer su zarade kod komšija, za niške uslove, prilično dobre
Ilon Mask, najbogatiji čovek sveta i jedan od ključnih ljudi Trampove Bele kuće, intenzivno se bavi politikom u Nemačkoj, što se delu tamošnje javnosti ne sviđa.
U četvrtak uveče Dragan Đilas i Marinika Tepić, shvatajući da Đilasov rejting propada brzinom svetlosti i svesni da narod ne želi da podrži njeno ludovanje na ulici, dolaze na “genijalnu ideju”: da napadnu omladince SNS koji su obavljali redovne stranačke aktivnosti, lepili plakate, a da onda celu stvar predstave kao napad na mučenog Dragana, kako bi ga predstavili kao žrtvu.
Emisija "Rat uživo" na Informer televiziji bavila se krucijalnim geopolitičkim temama, fokusirajući se na rusko-ukrajinski sukob, krucijalne promene na globalnom nivou nakon inauguracije Donalda Trampa, ali i nove sukobe sa kojima se može suočiti svet u budućnosti.
Gosti Otvorenog studija bili su advokat Branko Pavlović, stručnjak za izborne kampanje Milan Stevanović Piksel i Vladimir Kljajić politikolog, govorili su o svim najvažnijim svetskim temama.
Na internom odeljenju Kantonalne bolnice Zenica jutros je 67-godišnji pacijent H.F. zadobio teške telesne povrede nakon pada sa drugog sprata, nakon čega je preminuo.
GHB poznatija kao "droga za silovanje" postala je goruća tema u medijima nakon vesti da je pripadnik Žandarmerije uhapšen zbog sumnje da ju je prodavao. Mnogo se pitaju koliko je opasna, koliko je zastupljena kod nas, ali i kakvo dejstvo proizvodi kod ljudi.
Pripadnik Žandarmerije M.M. koji uhapšen zbog sumnje da je dilovao narkotike, nažalost, nije jedini pripadnik MUP-a koji je učestvovao u lancu prodaje droge.
Dva masakra 3. i 4. maja prošle godine, potresaju javnost i posle godinu i po dana. Jedan ubica je osuđen, drugi prema našem Krivičnom zakonu ne može biti osuđen jer je maloletan, ali će njegovi roditelji odgovarati za stravičan zločin koji je počinio. O tome šta spaja dvojicu ubica, govorila je psiholog Snežana Repac.
Svake godine ista priča, kada Nikola Jokić preuzme pol poziciju u trci za MVP titulu kreće hajka na njega: ne zna da igra odbrani, igra samo za poene, ugojio se...
Košarkaški tim Denvera u noći između nedelje i ponedeljka odigraće utakmicu protiv Nju Orleans Pelikansa. Međutim ono što je privuklo pažnju jeste da su Nagetsi imali nesvakidašnji trening pred meč, igrajući odbojku.
Helikopter turske Hitne pomoći se tokom trenažnog leta srušio na krov bolnice u okrugu Menteše u provinciji Mugla, na jugozapadu zemlje, i sa krova pao u bolnički park, pri čemu je poginulo četvoro ljudi, preneli su danas turski mediji.
Protivnici Rusije eskaliraju situaciju, ali nema potrebe da se ljudi plaše Trećeg svetskog rata, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin televiziji Rusija 24.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da će Ukrajina nastaviti da gađa objekte vojne infrastrukture Rusije, koje ta zemlja koristi, kako je naveo, u "teroru" protiv Ukrajinaca.
Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država donelo je odluku da dve vojne baze u Nju Džersiju opremi naprednom tehnologijom za borbu protiv dronova. Ovaj potez ima za cilj da poboljša zaštitu vazdušnog prostora i obezbedi efikasniji odgovor na neovlašćene upade dronova.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov izjavio je da odlazeća administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena čini sve kako bi osigurala da novoizabrani predsednik Donald Tramp ne bude u mogućnosti da olakša uspostavljanje mira u ukrajinskom sukobu nakon povratka u Belu kuću u januaru.
Poznata glumica Sara Džesika Parker vešto uspeva da se sakrije od znatiželjnih pogleda i fanova. Umotana u udobnu kapu i zimsku jaknu, uhvaćena je u božićnoj kupovini u Vest Vilidžu u Njujorku.
Pre šest godina, 54-godišnja Jara Tiba nestala je dok je okopavala svoju baštu na ostrvu Muna u Indoneziji i doživela jezivu sudbinu, da je proguta piton.
Novogodišnja jelka je glavna dekoracija tokom praznika. Ona ulepšava dom i sija posebnim sjajem, a ako vas muči dosadno opadanje iglica koje stvara nered u kući, otkrivamo vam sjajan i efikasan trik.
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.