
SAVET KIJEVU IZ SAD: Da je Rusija htela, već bi vas sravnila sa zemljom – što pre pristanite na mir
124. 03. 2025. u 19:00
224. 03. 2025. u 19:00
Srbija
U domaćinstvima na našim prostorima, tradicionalno se i dalje prži na suncokretovom ulju ili u svinjskoj masti, dok su restorani i proizvođači industrijski obrađenih namirnica odavno prešli na jeftinija ulja poput palminog ili sojinog. S obzirom na to da predstavljaju bogat izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina i drugih korisnih nutrijenata, različite masnoće, poput maslinovog ulja ili maslaca, koristimo i u pripremi druge hrane, poput salata ili zimnice, a retko koji recept kako naše domaće, tako i inostrane kuhinje ne počinje sa "izdinstati na malo ulja/masti/putera".
Međutim, ono o čemu najčešće uopšte ne razmišljamo jeste šta ćemo da uradimo sa svim tim masnoćama nakon što smo završili sa pripremom hrane, kao i onima koje su ostale na tanjiru ili u tegli nakon obroka. Iskreni da budemo, većina nas će prosto sav taj višak ulja ili masti prosuti u sudoperu, a užeglu mast, pokvarene čvarke ili maslac u kantu za đubre. A to je velika greška, i to iz više razloga.
Foto: printscreen You Tube
Prvi predstavlja problem sa kojim su se mnogi od nas već susreli - masnoća je u stanju da baš gadno začepi kuhinjske slivnike i odvode i dovede do poplave. Do toga dolazi jer na hladnoći čak i najobičnije ulje ume da se "stegne" i krene da se taloži na našim cevima, što sprečava normalan protok vode. Da, ovaj problem se može privremeno rešiti sipanjem vrlo toksičnih sredstava za otpušavanje odvoda, a u krajnjem slučaju i sajlom. No, možda bi ipak pametnije bilo preduprediti da se ovako nešto uopšte dogodi. Jer, ne samo da su pomenuta sredstva opasna za životnu sredinu, već su to i same masnoće.
I tu dolazimo do drugog razloga zašto nikada ne bi trebalo da prosipamo bilo kakvu vrstu masnoće ne samo u sudoperu, već ni u WC šolju, pa ni u kompost ili napolje na đubrište. A ovo posebno važi za vrelo ulje ili mast, jer su oni na visokim temperaturama još skloniji stvaranju hemijskih reakcija.
Pre svega, stvar je u tome što je svaki vid otpadne masnoće, a pogotovo termičkih obrađenih ulja, može ozbiljno da kontaminira reke, mora i jezera u koja dospe. Prema nekim procenama, samo jedan litar otpadnog ulja dovoljan je da zagadi million litara vode. Pošto se ulja teško razgrađuju, ona se decenijama zadržavaju u zemljištu, a prodiranjem dublje, zagađuju i podzemne vode, čime se pravi novi problem generacijama koje dolaze.
Foto: Pixabay
Takođe, po svojoj prirodi masnoće oblažu biljni svet i na taj način praktično "guše", jer im umanjuju dotok kiseonika, a slično može da se desi i sa sitnijim životinjama, koje lako masnoćama mogu da se udave. Pošto otpadna jestiva ulja nastaju prženjem ili pečenjem na temperaturi od oko 170 °C i više, tokom ovog procesa dolazi do hemijsko-fizičkih promena, nakon kojih ostaju uglavnom materije štetne za zdravlje, a neke od njih su za ljude, ali i domaće i divlje životinje i kancerogene. Čak ni kvalitet vazduha nije pošteđen posledica ove loše navikom, jer otpadna ulja i masnoće ne samo da doprinose njegovom zagađenju, već u kombinaciji sa drugim agensima, mogu da dovedu do javljanja izuzetno neprijatnih mirisa.
Foto: Shutterstock
Još jedna stvar koju nikako ne bi trebalo da radimo sa otpadnim uljima ili mastima, jeste da ih se rešimo tako što ćemo ih, zajedno sa drugim otpadom ili gorivom, spaliti u šporetu, peći, niti bilo kom drugom ložištu. Štaviše, ovo je u mnogim zemljama čak i zakonom zabranjeno, jer sagorevanjem ulja dolazi do neprihvatljivog povećanja emisija izuzetno toksičnih elemenata u dimnim gasovima kao što su arsen, kadmijum, hrom, olovo i halo-genovodonik.
Što se naše zemlje tiče, od 2012. godine Zakonom Republike Srbije važi zabrana bacanja otpadnih ulja i masti korišćenih za pripremu hrane. Međutim, ova zabrana za sada važi isključivo za pravna lica, kao što su klasični i fast food restorani, ribarnice, pečenjare, menze, hoteli i drugi mahom ugostiteljski, trgovački ili turistički objekti, kao i neke fabrike hrane. Svaki od ovih objekata u obavezi je da poseduje potvrdu o toku zbrinjavanja otpadnog ulja i masti u vidu dokumenta o kretanju otpada koji izdaje ovlašćenom licu koje ima dozvolu za sakupljanje, odnosno tretman otpadnih ulja.
Foto: Pixabay
Međutim, ovlašćenih sakupljača ima tek nekolicina u čitavoj državi, i to je činjenično stanje, koje je kratkom ocenom "Nedovoljno je sakupljanje i reciklaža otpadnog ulja" potvrđeno i u ovogodišnjem zvaničnom dokumentu pod nazivom "Program upravljanja otpadom u Republici Srbiji za period 2022 - 2031. godine". No, iako bi otpadno kuhinjsko ulje i druge masnoće mogli da predstavljaju još jedan solidan domaći resurs za proizvodnju energije, odnosno biodizela, većina ovog otpada izveze se u inostranstvo, jer ovaj problem za sada još uvek nije rešen na nacionalnom nivou.
Kada sve ovo znamo, sada se postavlja vrlo logično pitanje - šta nama običnim građanima i građankama preostaje da radimo nakon svakog prženja ili pečenja u masti ili ulju, odnosno gde i kako da odložimo otpad od masnoće, kako ne bismo zagađivali životnu sredinu? Nažalost, opcija nema mnogo, ali ono što za početak možemo da uradimo jeste da, umesto da prosipamo masnoću u odvode, sačekamo da se ona prohladi i potom je prespemo u neku već korišćenu ambalažu.
Foto: Pixabay
Potom, možemo da pokušamo da na nivou zgrade (kao pravnog lica) sklopimo ugovor sa nekim od ovlašćenih sakupljača ovakve vrste otpada. Takođe, možemo možda da probamo da svoj otpad od ulja ponudimo nekom od lokalnih ugostiteljskih objekata da ih oni proslede ovlašćenim sakupljačima.
No, ukoliko ništa od svega toga "ne upali", ne preostaje nam ništa drugo nego da otpad od ulja u dobro zatvorenoj ambalaži bacimo u kontejner za komunalni otpad, u nadi da će na našoj deponiji neko to tokom sortiranja otpada primetiti, a potom i pravilno uskladištiti. No, što se ovoga tiče, vrlo verovatno je to samo pusta želja, pošto su za sada deponije u našoj zemlji i dalje uglavom nesanitarne, ako ne i potpuno divlje.
Učestvuj i ti u očuvanju životne sredine. Saznaj više na Okrenimo na čisto
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
pre 2 godine
Svako malo, kad čitam ovakve tekstove, uglavnom me pripadne muka i frustracija glupošću ali i ljudskim licemerjem. Pobogu ljudi, nije ČOVEČANSTVO i ljudski rod počeo pre 5, 10 ili 20 godina - civilizacija postoji HILJADAMA godina i opstala je do danas i bez ovako pametnih i brižnih "stručnjaka" koji nas iz dana u dan "prosvećuju" svojom pameću biblijskih razmera. Ono što je priča za sebe, u život sam spreman da se kladim da autor ovog teksta nikad u životu nije otpadno ulje, u kojem je pržio šnicle za ručak, sipao u neku dobro zatvorenu ambalažu i bacio ga u komunalni otpad. Svaka šuša danas misli da je mnogo pametna i izigrava nekog "ekologa" a iza toga se ustvari krije samo želja za isticanjem i publicitetom ...
Studenti blokaderi su za danas najavili protest kod zgrade Generalštaba, ali je odziv, kako se može videti na fotografijama, baš mali.
24.03.2025
15:22
Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić gošća je Informer televizije u emisiji "Bez garda".
24.03.2025
17:41
Studenti koji žele da studiraju održali su danas konferenciju za medije u Pionirskom parku.
24.03.2025
15:18
Urednik "Ozon presa" Stojan Marković zapretio je na najgori mogući način da će, ukoliko vlast ne ode, dolaziti pred kuće i stanove.
24.03.2025
15:23
Ekstremisti su sinoć u Čačku napravili ozbiljan haos kad su upali u gradsku skupštinu, a na čelu svih njih nalazio se Jevđenije Julijan Dimitrijević.
24.03.2025
13:53
Muškarac N.L. (24) uhapšen zbog nasilje nad majkom u porodičnoj kuči u Zemunu.
24.03.2025
19:54
Kako nezvanično saznajemo, kik bokser iz Vlasotinca, pretukao je sinoć maloletnika iz okoline ove varoši.
24.03.2025
19:11
U popodnevnim satima na putu Kragujevac – Rača dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj su četiri osobe zadobile teške telesne povrede.
24.03.2025
17:59
Teška saobraćajna nezgoda dogodila se danas kod Lozovika u smeru ka Beogradu.
24.03.2025
17:46
Muškarac D.Š. (22) uhapšen je zbog sumnje da je učinio krivično delo teška krađa.
24.03.2025
17:10
Strahinja Pavlović našao se na radaru Galatasaraja, koji planira da ga angažuje pred narednu sezonu. Srpski reprezentativac nije standardan u Milanu, a turski velikan bi mogao da iskoristi tu situaciju.
24.03.2025
20:12
"Operacija Evrobasket" je počela! Sudeći po poseti Svetislava Pešića, kapitenu "orlova" u poslednjoj rundi kvalifikacija Stefanu Joviću pričalo se o planovima za naredni period.
24.03.2025
19:51
Ronaldinjo živi punim plućima! Legendarni Brazilac pre nekoliko dana proslavio je 45. rođendan i naravno napravio žurku za pamćenje.
24.03.2025
19:30
Crvena zvezda i Partizan oglasili su se povodom godišnjice NATO bombardovanja Srbije, odajući počast žrtvama agresije iz 1999. godine.
24.03.2025
18:48
Košarkaški klub Pariz suočava se sa ozbiljnim problemima uoči završnice regularnog dela Evrolige. Pored izuzetno teškog rasporeda, ekipu muče i brojne povrede.
24.03.2025
18:00
Novinar Džefri Goldberg, glavni urednik The Atlantica, nenamerno je postao deo izuzetno poverljive čet grupe u kojoj su diskutovani vojni udari u Jemenu, otkrivajući šokantnu sigurnosnu grešku u administraciji Donalda Trampa. Ova greška mogla je ozbiljno ugroziti nacionalnu sigurnost SAD.
24.03.2025
19:48
Norvežanin Arve Hjalmar Holmen podneo je tužbu protiv američke kompanije "Open AI", koja je tvorac alata za veštačku inteligenciju Čet GPT, jer je ovaj servis ustvrdio da je Holmen ubio svoje dvoje dece!
24.03.2025
19:40
Pomorska bezbednost u Crnom moru i mogućnost oživljavanja "Crnomorske inicijative" u središtu su razgovora ruske i američke delegacije u Rijadu, u Saudijskoj Arabiji!
24.03.2025
19:10
Specijalni predstavnik američkog predsednika za Bliski istok Stiv Vitkof treba da bude uklonjen iz pregovora o rešavanju sukoba u Ukrajini, kaže Aleksandar Merežko, šef Komiteta za spoljnu politiku Vrhovne rade.
24.03.2025
18:12
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da su se protesti zbog pritvaranja gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua pretvorili u "pokret nasilja" i najavio da će glavna opoziciona stranka Republikanska narodna partija (CHP) odgovarati zbog povređenih policajaca i štete koja je pričinjena tokom demonstracija.
24.03.2025
17:40
Netflixova hit drama "Adolescence" snimana je u kući porodice Flečer, koja otkriva zanimljive detalje o tom iskustvu i kako su se njihovi životi promenili tokom snimanja.
24.03.2025
16:05
Elizabet, srednje dete Džina Hekmana, izrazila je želju da se njena maćeha Betsi sahrani sa psom koga su pronašli mrtvog zajedno sa glumcima.
24.03.2025
14:22
Glumica Margo Robi odlučila je da promeni scenario kako bi dobila priliku da poljubi slavnog glumca, Bred Pita.
24.03.2025
13:12
Glumac Vlasta Velisavljević, preminuo je 24. marta 2021. godine u svojoj 94. godini.
24.03.2025
12:22
Kendal Džener ponovo je uzburkala internet! Najplaćenija manekenka današnjice objavila je provokativne fotografije, a muškarci su ostali bez daha.
24.03.2025
15:40
Priča o američkom jutjuberu koji je tvrdio da su njegova devojka i njena majka zatrudnele s njim izazvala je haos na internetu. Nakon što je vest postala viralna, priznao je da je sve bila šala, ali ostaje pitanje - gde je granica između zabave i obmane?
24.03.2025
19:40
S dolaskom proleća, miševi mogu postati nepozvani gosti u domovima, ali postoji jednostavan način da ih brzo oterate. Naše bake su koristile prirodnu metodu koja se pokazala veoma efikasnom.
24.03.2025
16:20
Najskuplji pas na svetu, osmomesečni Kadabomb Okami, koštao je neverovatnih 5,5 miliona dolara! Ova retka mešavina vuka i kavkaskog ovčara već je postala senzacija u Indiji, a njegov vlasnik, milioner S Satiš, zarađuje bogatstvo naplaćujući susrete s njim.
24.03.2025
18:20
Vaš WhatsApp nalog može biti meta sajber kriminalaca, a znaci da je hakovan često su suptilni. Ako primetite čudne poruke ili nepoznate uređaje na svom nalogu, možda ste već žrtva napada.
24.03.2025
17:40
Danijela Dimitrovska izazvala je veliku pažnju javnosti objavom nove fotografije. Na slici koju je podelila, jasno se vidi prsten, što je odmah pokrenulo mnoge spekulacije.
24.03.2025
19:32
Čolić je danas jasno stavio Stefani do znanja da je od sada bezbedna jer će on biti uz nju u rijalitiju.
24.03.2025
19:02
Danas, 24. marta, nastavljeno je snimanje "Zvezda Granda", prvi put nakon tragične smrti Saše Popovića, a Marija Šerifović je bila poslednja koja je stigla na Košutnjak. Izgledala je vidno potreseno i neraspoloženo.
24.03.2025
18:32
Đorđe David se pre snimanja emisije obratio novinarima i tom prilkom rekao da su svi uplašeni kako će sada izgledati "Zvezde Granda" nakon što je Saša umro.
24.03.2025
17:59
Nakon što su se pojavile tvrdnje da ga izvršitelji iseljavaju iz porodične kuće, Čeda Jovanović objavio je video snimak koji je istog trenutka postao viralan.
24.03.2025
17:19
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar