KAO DA JE VREME STALO! Iboja iz Kikinde pravi bombone po recepturi staroj DVA VEKA - Krompir šećer, kretoš i ćeten alvu čuva od zaborava (FOTO)
Podeli vest
Iboja Pavlov (57) iz Kikinde ručno pravi slatkiše po recepturi staroj dva veka i ima najstariju bombondžijsku radionicu u ovom delu Banata. "Slatkim zanatom" bavi se preko 30 godina.
Slatkiše u šarenim celofanima koje smo nekada uzimali kradom sa novogodišnjih jelki, među mnogobrojnim slatkim proizvodima, pravi Iboja Pavlov. Kada se uđe u porodično dvorište, deluje kao da ste zakoračili u lepu novogodišnju bajku. Šarenilo mirisa i ukusa slatkih proizvoda vraća u detinjstvo i budi uspomene na lepe trenutke iz prošlosti.
Ispunjen verom Enver Beganović peške je se uputio iz Austrije na sveti put u Meku da obavi svoju islamsku dužnost. Trenutno pešači kroz jugozadnu Srbiju, od Priboja preko Pešterske visoravni. Na put je krenuo 18.novembra, a u planu mu je da stigne do 25 juna
27.01.2023
11:28
Foto: V.N.
Iboja Pavlov zanat nasledila od svekrve
- Bombondžijskim zanatom počela sam sam da se bavim još 1984. godine, kad sam se udala. Zanat sam nasledila od moje svekrve. Suprug i ja nastavili smo dalje da razvijamo posao, idemo po vašarima i slavama širom Srbije, tada se slatkiši najviše prodaju. Tako da se dugogodišnja tradicija duga oko 200 godina nastavila, a još su pradeda i pababa sa suprugove strane pravili bombone-kaže Iboja.
Starinske poslastice
Slatkiši se prave u radionici, po staroj recepturi, kao što je starinsko sečenje svilenih bombona makazama. Savremeno doba donelo je neke novine u bombondžijskom zanatu, pa su specijalne mašine kojima se svilene bombone prave, doprinele da se ubrza i olakša proizvodnja ovih slatkiša. Najverniji sladokusci su, priča, najmlađi sugrađani.
- Sada postoje mašine ,,štancerice“ koje mnogo pomažu u proizvodnji svilenih bombona. Uglavnom se samo ti slatkiši proizvode mašinama, a sve ostalo radimo isključivo ručno.
Najstarije bombone su krompir šećer, orasnice, kretoš, ćeten alve i svilene bombone. Savremenije su žele, karamele, gumene bombone i lizalice raznih vrsta koje deca obožavaju. U našoj kući imamo zanatsku radionicu, prodavnicu nemamo-navodi naša sagovornica.
Od pre izvesnog vremena Iboja je sa ćerkom počela da proizvodi i medenjake, od kojih pred novogodišnje i božićne praznike "grade“ maštovito ukrašene medene male kuće zanimljivih boja i oblika.
- Većinu proizvoda pravimo serijski, proces proizvodnje traje oko tri dana. Medenjaci su posebna priča, jer su dosta zahtevni za pravljenje. Najpre zamesimo testo za medenjake, u koje dodajemo od začina cimet i karanfilić, zatim ih pečemo, a nakon toga sledi sušenje dva-tri dana, kako bi testo bilo čvrsto, pa sastavljanje i dekoracija. Za šaranje koristimo šam od belanaca i šećera, tzv. ,,rojal“. Za jednu kućicu je potrebno oko nedelju dana , da bih napravila ono što sam zamislila-priča za Informer Iboja.
Foto: V.N.
Slatkiši
Receptura zlata vredna
Prethodnih par godina došlo je do ekspanzije bombondžijskog zanata, pa se mnogi inspiraciju za novi biznis pronašli upravo u pravljenju slatkiša.
Iboja poseduje sertifikat koji dokazuje da je reč o proizvodima starog zanata. Tradicija duga dva veka ostaće u porodici, ali sa suprugove strane. Njena ćerka se opredelila za pravljenje medenjaka i torti, pa sve nade ulaže u unuka Tea.
-Mi našu staru recepturu čuvamo, to se ne govori i to je tajna. Svako radi po svom, kako je ko naučio i kako se snađe. Stari zanat treba da se čuva, ali puno njih radi ,,na divlje“, što na naš rad puno utiče- navodi Iboja, dok uz skute privija unuka Tea koji nam zadovoljno otkriva da jede samo bakine bombone.
Najdugovečniji slatkiši
Slatkiši koje Iboja ručno pravi nisu kvarljiva roba, što je možda i najbolja strana bombondžijkog zanata. Imaju dugačak vek trajanja, a u najgorem slučaju mogu samo da se osuše. Zbog toga se ubrajaju u najdugovečnije slatkiše.
-Mi uvek dajemo rok trajanja od šest meseci, ali prema dugogodišnjem iskustvu, mušterije ih pojedu mnogo ranije. Jedini slatkiš koji ne može dugo da stoji je ušećerena jabuka, koja mora da se pojede za dan, dva-otkriva ova Kikinđanka za Informer.
Pandemija korone pogodila je i bombondžije, a Iboja priča da dve godine nigde nije izlagala proizvode, zbog čega je u dvorištu napravila malu prodavnicu.
-To nas je tokom korona krize malo izvuklo, imali samo da preživimo od prodatih proizvoda. Zima je isto kritična, a leti nas izvuku vašari. Kriza je učinila svoje, prodaja je slaba-kaže ona.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ispunjen verom Enver Beganović peške je se uputio iz Austrije na sveti put u Meku da obavi svoju islamsku dužnost. Trenutno pešači kroz jugozadnu Srbiju, od Priboja preko Pešterske visoravni. Na put je krenuo 18.novembra, a u planu mu je da stigne do 25 juna
Proruski vojni blogeri izvestili su o ozbiljnom preokretu na ratištu, navodeći da su ukrajinske snage u velikoj meri ponovo preuzele kontrolu nad Kupjanskom, ključnim železničkim čvorištem u Harkovskoj oblasti, o čemu ruski generali nisu obavestili ruskog predsednika Vladimira Putina.
Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentnost najoštrije osuđuje nastavak napada na pravni poredak koji trenutno sprovodi Branko Stamenković u sadejstvu sa njegovom mentorkom Zagorkom Dolovac.
Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.
Nenada Rašića, Kurtijevog slugu, napustila je i Gordana Mihajlović, jedini kandidat za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima iz Zubinog Potoka ispred njegove stranke Za slobodu, pravdu i opstanak.
Izraelski istoričar Gideon Grajf izjavio je danas da se u Srebrenici desio zločin tokom ratnih dejstava devedesetih, ali da to nije bio genocid, dodajući da su Srbi optuženi za zločine koje nisu počinili.
Viši sud u Beogradu osudio je danas Nemanju Šućurovića (42) na 14 godina zatvora jer je kontinuirano zlostavljao 50-godišnju vanbračnu suprugu u njenom stanu, što je za posledicu imalo njenu smrt 21. juna 2024. godine.
Poslednjih dana linija fronta u Ukrajini pokazuje znake destabilizacije ukrajinske odbrane na više pravaca, dok ruske snage ostvaruju napredak u nekoliko ključnih oblasti.
Sankcije već 11 godina nisu postigle svoje ciljeve, ali su uverile rusko rukovodstvo i narod u agresivne namere Zapada, kaže bivši britanski ambasador u rusiji Ijan Praud.
Intenziviranje napada na Odesu nikako nije najava skorije operacije oslobađanja preostale glavne luke Banderovaca na Crnom moru, kaže veteran ruskih specijalnih snaga Aleksandar Arutjunov.
Zapadne zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i saveznike u NATO, nisu spremne za mogući rat s Rusijom, upozoravaju vojni i bezbednosni stručnjaci okupljeni prošlog meseca u Londonu, prenosi CNN.
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
Narcisoidni partneri imaju potrebu za divljenjem, nedostatak empatije i koriste suptilne tehnike kontrole koje mogu dovesti do toga da počnete da sumnjate u svoj zdrav razum.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar