• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/A. Ć.

28.01.2024

08:00

Piroćanci tvrde da je njihov proizvod efikasniji od vijagre! I Bugari su došli da probaju!

A. Ć.

Srbija

Piroćanci tvrde da je njihov proizvod efikasniji od vijagre! I Bugari su došli da probaju!

Podeli vest

Nekoliko stotina turista iz susedne Bugarske, ovog vikenda boravilo je u Pirotu jer godinama ne propuštaju Sajam pirotske peglane kobasice, proizvoda koji je nadaleko čuven po svojim afrodizijačkim svojstvima.

Pirotska peglana kobasica pravi se od najkvalitetnijih komada mesa, junećeg, kozjeg, neki stavljaju i meso divljači, ali bez trunke svinjskog mesa, zbog njegove sklonosti kvarenju.

Kažu da je pored mesa važna i kombinacija začina, a stavljaju dosta belog luka, tucanu papriku i sušeno bilje sa Stare planine što, tvrde Piroćanci, odlično utiče na potenciju. Zato je muškarci najviše i jedu!
Ipak, kako su proizvođači napominjali kupcima, nikako se ne sme preterivati jer je reč o energetski izuzetno jakom proizvodu koji može, ako se jede neumereno, izazvati i probleme sa srcem.
.

 

Pobednik ovogodišnje manifestacije je Ninoslav Stojadinović, kome je ovo treća uzastopna pobeda, drugo mesto osvojio je Srđan Pešić, a treće Miša Ćirić.
Stojadinović i Pešić su po zanimanju policajci, pa je na proglašenju pobednika bilo i šale da policajci najbolje "peglaju"!
Stojadinović je rekao da za peglanu kobasicu priprema po recepturi koju mu je ostavio deda te da od začina koristi beli luk i pirotsku papriku i čak i četiri vrste mesa, uz ovčje, kozje i juneće stavlja i meso jelena.

Među velikim brojem turista iz Bugarske bila je i Ljudmila iz Sofije.

- Mi u Bugarskoj imamo sličan proizvod – sudžuk. Isti je i oblik, ali u pirotskoj peglanoj kobasici nema svinjskog mesa, koje se stavlja kod nas. Pirotska kobasica je začinjenija, ima više ljute paprike, što se meni sviđa - kaže Ljudmila.

Ljubica, penzionerka iz Sofije, kaže da joj se posebno sviđa to što na Sajmu, može besplatno da se degustira pre kupovine.

- U Pirotu sam bila mnogo puta, ali sam prvi put na Sajmu i doći ću opet. Sve je dobro - kaže Ljubica.

Za ljubitelje gastronomije i proizvođače suhomesnatih proizvoda možda je važno da se pirotska peglana kobasica pravi tako što se suši na vetru tokom zimskih meseci, uz svakodnevno peglanje flašom vina, da bi se iz nje "isterao" sav vazduh, i time izbeglo kvarenje proizvoda za čiju proizvodnju se ne koriste apsolutno nikakvi aditivi, hemije i konzervansi.
 

Ko je bolji promoter

Foto: A. Ć.

Glumac Nebojša Milovanović i Svetislav Kari Pešić

Promoter ovogodišnjeg Sajma pirotske peglane kobasice bio je glumac Nebojša Milovanović, ali je jedan od posetilaca bio i selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Kari Pešić. Svi porizvođači su ga rado pozdravljali i nudili svoje specijalitete...




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set