• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/V. J.

23.10.2024

15:51

Ko bi rekao da je panj tako ukusan! Ali, samo na ovaj način!

V. J.

Srbija

Ko bi rekao da je panj tako ukusan! Ali, samo na ovaj način!

Podeli vest

I vrhunski svetski poslastičari mogu da pozavide talentu domaćica sa istoka Srbije. Na drugoj Tortijadi u Starčevu kod Petrovca na Mlavi, žene iz čak 15 udruženja pokazale su svoja slatka dela i to na jednu temu...

Sve one imale su zadatak da naprave i dekorišu Panj tortu! 

Mnogi ovo tortu svrstavaju u klasike među slatkišima, poput Reforme, Vasine ili Doboš, a Panj torta takmičarkama pruža mogućnost da pokažu maštu u ukrašavanju, pa je, kako nam je otkrio jedan od članova žirija, to bila nijansa koja je presudila da biraju najbolje u dve kategorije. 

Tako je prvo mesto osvojilo Udruženje žena "Dobrinjke", drugo takmičarke iz Oreškovice, a treće žene iz Udruženje Ranovački izvor iz sela Ranovca. 

Za izbor najlepše "na oko", žiri je imao najviše muke, ali su "Stamničanke" dobile najviše pohvala. Za njima su "Ćovdinke", na drugom mestu, a treće mesto osvojile su žene iz sela Trnovča. 

 

​- Trudila sam se da moja Panj torta bude i bogata ukusom i da najviše liči na panj! Pravljena je po starom receptu, sigurno ima više od dve decenije. Pravljen je od rolata, čokoladnog fila mućenog na pari, a ukrasila sam je jestivim detaljima - i pečurke i mahovina, piljevina sve je za jelo - kaže Slađana Budić, koja je napravila najlepšu tortu.

Slađana je mislila na svaki detalj pa je na torti bilo i gnezdo sa ptičicama i lovački šešir, perce fazana i sekira...

- Moj muž je lovac pa me je podsetio da je počela sezona lova na fazane što me je inspirisalo da dodam i ove elemente - dodaje Slađana.

Tortijada u Starčevu, koju je organizovala turistička organizacija u Petrovcu na Mlavi završena je uz smeh i slatke zalogaje a učesnice su najavile da će dogodine biti još atraktivnijih slatkiša. 

Do "Starčevljanke" pored toga što su vrsne domaćice pokazale su se kao i dobri dobri domćini pa su za sve goste pripremile tortu "Homoljski miks" koja se samo ovde može okusiti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set