• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/T. J.

23.10.2024

07:30

Mali Zvornik i Velika Reka! Ovako se čuva selo!

T. J.

Srbija

Mali Zvornik i Velika Reka! Ovako se čuva selo!

Podeli vest

Meštani malozvorničkog sela Velika Reka čuveno između Podrinja i Azbukovice zbog poštovanja tradicije i zajedništva, još jednom su pokazali kako se dočekuju i goste gosti!

Miholjski susreti sela proteklog vikenda bili su povod da se i mladi i stare podsete kako je životi na selu i s ponosom govoriti o tome.  

Predsednik opštine Mali Zvornik, Zoran Jevtić, zvanično je otvorio događaj, pozdravljajući učesnike i posetioce uz poruku da je očuvanje narodnih običaja zadatak svih nas.
- Nastojimo da otrgnemo od zaborava stare sportske discipline – od nadvlačenja konopca i bacanja kamena s ramena do kulturno-umetničkih dešavanja, koja predstavljaju neprocenjivo blago našeg kraja. Prošle godine smo se družili u Radalju, ove u Velikoj Reci, a naredne će domaćin biti neko drugo selo. Ovo je prilika da naša sela ponovo ožive, a ljudi se okupe oko najlepših tradicija - istakao je Jevtić.

Tokom svog govora, Jevtiće je podsetio na kapitalna ulaganja u opštinu koja su donela značajan napredak ovom kraju.

 

- Boravak predsednika Vučića u Malom Zvorniku, u dva navrata, doprineo je ulaganjima u kapitalne investicije i poboljšanju uslova za život. Najznačajnije je završetak saobraćajnice do Loznice, koji očekujemo do kraja godine. To je preduslov za nastavak puta do Malog Zvornika i izgradnju još jednog mosta na Drini, što će otvoriti nove mogućnosti za brz dolazak iz Beograda i Novog Sada, a i boravak na našem "moru"- Zvorničkom jezeru!

Za zabavu i razonodu niko ne mora da brine. I sada se pokazalo da je, kao nekad, dovoljan kamen, konopac i jake ruke. 

Ekipa iz Podgaja odnela je pobedu u nadvlačenju konopca, dok je Đorđe Vukosavljević bio najbolji u bacanju kamena s ramena, postižući impresivan rezultat od 8,60 metara.

- Borba je bila žestoka, ali mi je najdraže što smo uspeli da pokažemo mladima koliko je važno da sačuvamo ovakve običaje - rekao je Đorđe.

A da je iskustvo presudno u obaranju ruke, dokaz je  Dragan Smiljanić (50) koji je savladao tri decenije mlađeg Đorđa Vukosavljevića.

Posle sportskih takmičenja, posetioci su imali priliku da uživaju u pravom gastronomskom spektaklu - članovi Udruženja penzionera i invalida Malog Zvornika nadmetali su se u kuvanju čorbastog pasulja, tradicionalnog specijaliteta ovog kraja.

Pobedu je odnela Stanija Mihajlović iz Velike Reke, čija je čorba bila jednoglasno ocenjena kao najbolja...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set