• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/S. T.

31.10.2024

08:30

Kosovske filije - jednostavno staro jelo koje ostavlja bez daha! Evo kako da ga spremite!

S. T.

Srbija

Kosovske filije - jednostavno staro jelo koje ostavlja bez daha! Evo kako da ga spremite!

Podeli vest

Kuhinja Kosova i Metohije, stare Srbije, pleni jednostavnošću i ukusima. Domaćica Živka Dabić iz sela Drajkovce ponosi se svojim umećem jer ovo retko jelo sa zadovoljstvom sprema svojim ukućanima.

Najlepše je, kada se porodica okupi, jer spremanje filija iziskuje vreme i malu pomoć oko vatre nekog iz porodice.
Filije se peku ispod sača, pa je potrebno obezbediti barem dva, jer dok jedan pokriva tepsiju sa jelom, drugi se greje na vatri i ugljevlju.


- Sećanja na pripremu filija idu u moje rano detinjstvo, u Nerodimlju i Uroševcu. Majke i bake su nam to spremale, tako da su mi ostali taj recept i postupak. Slično kao za palačinke, samo malo gušće, napravi se testo od brašna, vode i soli. Neko voli da doda i jaja, ali ja pravim bez njih. Negde u dvorištu, gde je pripremljena vatra za sač malo ranije, iznad ugljevlja se stavi tepsija. Kada se ona ugreje, premaže se mašću pa se razlije prvi sloj, kao palačinka. Onda se poklopi sačem, da se peče.

Kada se on skine, ta prva kora se premaže mašću, može da se preko nje doda i kajmak ili sir, ili jedno i drugo, ali ne mora. Onda opet ide sloj smese od brašna, pa se poklopi sačem. Zbog toga je bolje da se imaju dva, da se jedan greje, dok je drugi preko tepsije. I taj postupak se ponavlja dok se ne potroši sav materijal - pojašnjava Živka.

 

Priprema filija traje od tri do četri sata. One se služe tople, mada mogu i da se podgrevaju. Umesto svinjske masti, može da se koristi i margarin ili maslac. To je moderna verzija i verovatno ona koju pripremaju muslimani.

- Filije su najlepše kad su tople, kada se oseća miris hrane koji je karakterističan za jela ispod sača. Uz njih ide kiselo melko, sir, paradajz ili šta god kiselo. Ima domaćica koje ih spremaju i u rerni šporeta, ali nije to taj ukus. Obično se rešetka šporeta digne visoko i uključi gornji grejač, a postupak je isti - dodaje Živka.
Da bi filije bile što ukusnije, testo treba da je što tanje, može da ni ne prekrije celu površinu kod svake kore.
Reč "filije" se nekada koristila da bi se označila parčad nečega, najčešće sira, ove pite ili pak neke druge, koja se seče na kockice...

Retko kad ostane koje parče...To je jedina mana!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set