• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/N. S.

29.10.2024

17:01

Ovaj jedan hleb dovoljan za slavu sa 40 gostiju! Novosađanin rešen da uđe u Ginisovu knjigu!

N.S. /Privatna arhiva

Srbija

Ovaj jedan hleb dovoljan za slavu sa 40 gostiju! Novosađanin rešen da uđe u Ginisovu knjigu!

Podeli vest

Lazar Kupreski iz Novog Sada osvojio je prijatelje i sugrađane veknama hleba od čak 22 kilograma! I to, kako kaže, ne zarad reklame, već za jelo!

Hleb je domaći, od uobičajenih sastojaka, hrskave korice, a pokazalo se da je "ovako veliko pakovanje" i ekonomično. 

- Jedan komad dovoljan je za slavu sa oko 40 gostiju! Mnogi pomisle da od ovako velikog hleba ostane viška, ali to se ne dešava! - kaže Lazar, koga smo upoznali na gastro manifestaciji Fenseraj ukusa u Novom Sadu. 

Za takve manifestacije je počeo da pravi ovaj hleb. 

Foto: N. S.

Vekna od 22 kilograma

 

- Ideju za pravljenje ovih džinovskih vekni dobio sam od jednog starijeg pekara, a najveće hlebove prodavao sam, najpre u Turiji i to na čuvenoj Kobasicijadi, jer sam, pre svega mesar - otkriva Lazar. 

I u pravljenju i kobasica i  hleba pridržava se tradicionalne procedure i da zato nema greške! 

Foto: N. S.

Lazar Kupreski i mesar i pekar

- Da bi hleb bio ukusan i imao teksturu kao hlebovi koji su se nekada pravili, proces traje bukvalno 24 sata! Zamesi se, pa se premesi, onda to testo odleži u komori, a potom se stavlja u kalup. Na samom kraju procesa testo još dva sata stoji u komori za podizanje - objašnjava ovaj rođeni Mošorinac.

Foto: N. S.

Dve kriške hleba, mast i aleva

 

Džinovski hleb uvek mesi kada gostuje na gastronomskim manifestacijama, i ističe da ne odbija ni porudžbine. 

- Znaju već ljudi, tako da ima i porudžbina. Za veselja, za slave, odličan je - kaže Lazar i nudi da probamo njegov "kraljevski hleb". 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set