• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/I. M.

26.10.2024

18:29

Jezdimir "mrči" koze u tri sela! Najplodniji jarac Moravičkog okruga!

I. M.

Srbija

Jezdimir "mrči" koze u tri sela! Najplodniji jarac Moravičkog okruga!

Podeli vest

Jarac Jezdimir iz domaćinstva Anđelić u selu nadomak Čačka ima više od 50 potomaka! Dobar glas se daleko čuje, pa Jezda često "gostuje" i u drugim selima.

Jezdimir je kod Anđelića stigao pre nešto manje od godinu dana iz sela na planini Jelici na neobičan način.

- Sin je s prijateljima za rođendan kolegi planirao da kupi jarea kad se raspitao gde ima, ispostavilo se da vlasnik hoće da proda dva! Ili oba ili nijedno, tako mu je rekao prodavac. Jedno je otišlo kao poklon za rođendan, lepo ga upakovali u kutiju sa mašnom, samo glava viri - smeje se domaćica Vera dok opisuje i nastavlja: "a, ovaj Jezdimir ostade nama" .

- Najpre smo se bunili zbog njegovog dolaska jer nemamo uslove za držanje te vrste domaćih životinja. Međutim, jare je bilo toliko umiljato i pametno te ga nismo odmah prodali - priča Vera. 

Foto: I. M.

Jarac Jezdimir

Smatrali su neće dugo, te da će jesti jaretinu za neku od zimskih prazničnih trpeza.

- Zavoleli ga unuci, igraju se s jaretom. Prođe zima, dođe proleće, mislili smo da deci ne pričamo i da za Vaskrs imamo jaretinu, ali Jezdimir je bio sve luđi! Naučio je da reaguje kada ga dozivamo, da stavi kopito na dlan, onda kada mu kažemo "daj šapu" i još koješta, a nije ni agresivan prema nama ni prema ostalim životinjama - priča Vera kroz osmeh.

Baš zbog te nezgodne naravi, domaćini koji se bave uzgojem koza i ovaca retko u svojim stadima imaju i mužjake. 

Tokom leta, jarac Jezdimir je zato postao popularan. Čuli su za njega vlasnici koza pa je tako Jezda bio u više torova na "radnom zadatku", a Vera kaže da samo u njihovom selu ima sigurno pedesetak mladunaca. 
- Juče ga je komšinica vratila, bio je kod njih sedam dana. U međuvremenu su se raspitivali da ga vode u susedno selo. Vala neka mu je sa srećom - kaže sagovornica.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set