• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

27.10.2024

08:45

Zašto se kruna kneza Lazara nalazi u Istanbulu? U jedinstvenom Parku maketa srpskih manastira čućete još zanimljivih priča

Informer

Srbija

Zašto se kruna kneza Lazara nalazi u Istanbulu? U jedinstvenom Parku maketa srpskih manastira čućete još zanimljivih priča

Podeli vest

Na izlazu iz Despotovca prema Resavskoj pećini, sa leve strane regionalnog puta, nalazi se neobična turistička atrakcija kakvu ćete retko gde još pronaći..

Reč je o Parku maketa u kome se nalazi više od 30 srpskih srednjovekovnih manastira, samo 17 puta manjih! 

Sve ih je napravio jedan čovek – Milenko Ilić, meštanin Despotovca. On je i idejni tvorac, graditelj i vlasnik čitavog parka, piše zdravopančevo.

Foto: Informer

Park maketa kod Despotovca

Tamošnji vodiči znaju i ono što ne može da se nađe u enciklopediji ili udžbeniku iz istorije, već i ono što se o našim svetinjama govori u narodu, kakva verovanja postoje u vezi s njima i kakve legende se pletu oko tih svetih mesta već vekovima, od njihovog nastanka do danas.

– Park postoji 16 godina i ne radi jedino tokom zime. U tom periodu, vlasnik Milenko Ilić u Despotovcu uvek napravi neku novu maketu, pa tako s proleća, na početku sezone, posetioce redovno dočeka nešto dotad neviđeno. Tako će biti dok god prostor to bude dozvoljavao. Najnovije makete u parku su one koje realistično prikazuju manastire Morača i Banjska – ispričao je vodič.

Foto: Informer

Najstarija maketa - manastir Ravanica

Najstarija maketa u parku je ona koja je prva napravljena - maketa manastira Ravanica. To je verovatno najosvetljeniji srpski manastir zato što ima 64 otvora i prozora. Ravanica je zadužbina kneza Lazara i tamo se nalaze i njegove mošti. 

Iz priče o manastiru Ljubostinja, najzanimljiviji je podatak da se kruna kneza Lazara nalazi u Istanbulu.

– Posle smrti kneza Lazara, njegova supruga Milica više se nije udavala, već je postala monahinja u svojoj zadužbini, manastiru Ljubostinja. On se nalazi kod Trstenika. Milica je iza jedne freske u zidu sakrila zlatnu krunu kneza Lazara i neki svoj nakit. Međutim, Turci su saznali za to, razbili su zid i krunu odneli u Istanbul, gde se ona nalazi do današnjeg dana. Oni je lepo čuvaju u Istorijskom muzeju, ali odbijaju da je vrate u Srbiju. Oko toga se navodno pregovaralo, ali se priča da su Turci postavili uslov koji Srbija nije mogla da ispuni: tražili su navodno da u Nišu bude srušena Ćele-kula da bi vratili krunu – ispričao je vodič u parku.

Manastir Ljubostinja građen je1388. godine. Po predanju, kneginja je podigla hram na mestu gde se prvi put videla s budućim mužem, knezom Lazarom...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set