• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/G. R

30.10.2024

11:14

Ovo ne može svako! Željka iz Majura za dan "smota" 5.000 sarmi! Najteže joj pada samo ovaj deo posla!

G. R.

Srbija

Ovo ne može svako! Željka iz Majura za dan "smota" 5.000 sarmi! Najteže joj pada samo ovaj deo posla!

Podeli vest

Željka Mitrašinović iz Majura kod Šapca ne samo što pravi ukusne sarme već i majstorski odjednom savije i ukuva nekoliko hiljada komada! Spremna je, kaže, za sezonu slava!

- Najviše, 5.000 sarmi spremala sam letos na onim vrućinama za restoran u Beogradu na vodi i jedan market u Beogradu. Napolju 40 stepeni, gori zemlja, a suprug i ja pored šporeta jer porudžbina mora da se isporuči na vreme - počinje priču Željka.


Za restorane u Beogradu svakog meseca priprema između 3.000 i 4.000 sarmi, a u sezoni slava posla ima još više jer domaćice iz Šapca i okoline poručuju od 20 do 100 komada. Za Svetog Luku koji se slavi sutra i nije velika narudžbina, završava kuvanje 450 komada.
- Ljudi zinu u čudu od ovih cifara, ali za mene to nije ništa. Obično me pitaju da li sarme savijam na mašinu jer su negde čuli da su je izumeli Kinezi. Ma kava mašina, sve ručno radim. Za 40 minuta savijem stotinu sarmi - priča Željka.


Složene u velike šerpe u kojima se krčkaju Željkine sarme oduzimaju dah. Svaka, od prve do poslednje su u milimetar precizno smotane pa nije čudo što se ljudi pitaju da li ih savija rukama ili na mašinu.

- Ja volim kada lepo izgledaju, a da budu ukusne je do mog kulinarskog umeća. Sarma je gurmansko jelo, mora da bude masna i da se krčka nekoliko sati u ulju. Za dobru sarmu je potrebno kvalitetno mešano meso, a malo slaninice i dimljenog mesa se dodaje dok se kuva, da lepše zamiriše - objasnila je Željka.

Foto: G. R.

Bez mašine, a iste "pod konac"

 

Sarme uvija u barene liske slatkog kupusa, listine ili raštana, a od jeseni do proleća u listove kiselog kupusa koji je pripremila u nekoliko velikih kaca.
Suprug Sveta joj pomaže oko seckanja luka što je veliki i neprijatan posao jer za turu od 4.000 sarmi ode čak 120 kilograma.

Foto: G. R.

Dobra sarma treba da bude i masna, sa suvim mesom ili slaninicom odozgo

 

- Isplačemo se pošteno nad svojom sudbinom - kaže kroz smeh vredna i duhovita Šapčanka. 

Voli, kaže, kuhinjske poslove, pa joj nisu teški iako se ne odvaja od šporeta.
Željkino gastronomsko umeće potvrđeno je i nedavno kada je pobedila u serijalu "Kuhinja moga
kraja" koji se emituje na RTS, pa ne čudi što je zbog sarmi, pihtija, jagnjeće sarme i drugih jela
koje priprema zovu sa svih strana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set