• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/T. J.

30.10.2024

18:21

Da li znate da se od gljiva sprema i slatko?

T. J.

Srbija

Da li znate da se od gljiva sprema i slatko?

Podeli vest

Teodor Đurić iz Banje Koviljače ima samo šest godina a na poznavanju gljiva pozavideli bi mu i oni pet put stariji!

Sa korpom punom gljiva i radoznalim pogledom, pohvalio se da su ga svemu što zna o ovom carstvu, naučili baka i deka. 

- Ovde imam lažnu lisičarku, "čarku zavodnicu, "sunčanice" - nabraja dok prebira prstićima po kapicama ubranih gljiva. 

Spremno nastavlja i sa sledećom lekcijom. 

- Postoji oko deset otrovnih dvojnika pečurke "sunčanice" ,a lako ih je razlikovati jer nijedan otrovni dvojnik nema ovakve zebraste šare na stablu - priča znalački.

Stigao je da se pohvali da je sa mamom pronašao ogromni vrganj i da su od njega napravili čorbu. 

Foto: printscrreen Instagram gljiveibilje

 

 

- Mali Teodor je primer kako decu treba usmeravati i učiti ih da vole prirodu i njena bogatstva - kaže Snežana Ranković iz lokalnog Gljivarskog udruženja "Ljubomir Vuksanović – Barle".

Reč je o najstarijem udruženju gljivara koje se ponosi svojim članovima i njihovoj mašti. 

- Eto, ima nas od šest do 86 godina - s ponosom ističu u Udruženju. 

Foto: printscrreen Instagram gljiveibilje

Bogatstvo prirode

 

Nismo ga pitali da li je jeo ikada slatko od gljiva, ali sasvim je moguće da jeste. U Podrinju na nekim pijacama možete da vidite i slatko od lisičarki ili od gljive poznate kao "šumsko pile". 

- Ljudi ne mogu da veruju da gljive mogu biti primenjive u slatkoj varijanti. Šumsko pile morate naći dok je još mlado. Kada ga uberete, obarite ga i isekcate na kockice. Spremate ga kao i svako drugo voće za slatko. Ušpinujete željenu količinu šećera, dodate sekcanu gljivu, limun, skuvate do željene gustine i pakujete kao i ostala slatka u tegle - otkrivaju u ovom Udruženju. 

 

Recept za slatko od pečurke "šumsko pile"

Pre nego što krenete sa pripremom, neophodno je prvo oprati i očistiti pečurku, naročito sa gornje strane, na kojoj ponekad umeju da se zadrže sitni delići kore drveta sa kojeg ste je brali. A zatim - vrlo bitno - staviti da se blanšira u ključaloj vodi 20 minuta. Tu vodu kasnije odliti, piše na Instagram stranici gljiveibilje

Foto: printscrreen Instagram gljiveibilje

Slatko od gljive

 

Sastojci:⠀
- 1 kg šumskog pileta;⠀
- 300 g šećera;⠀
- 1 limun;⠀
- vode da oblije pečurke

Priprema: ⠀
Pošto ste pečurku prokuvali u ključaloj vodi, odlijte je i nalijte hladnu. Promenite hladnu vodu nekoliko puta kako bi se "pile" skroz ohladilo. Zatim ga isecite na kockice stranice 1 cm
Naseckanu pečurku, limun sečen na kolutove, šećer i vodu sjediniti i staviti da se kuva dok ne dobijete željenu konzistenciju tečnosti. Proveravate gustinu tako što malu količinu tečnosti sipate na tanjir i sačekate da se ohladi. Ako nakon povlačenja prstom ili kašikom po sredini tanjira ostane trag, slatko je spremno. Ako se trag brzo izgubi, potrebno je još ukuvavati.⠀⠀
Slatko se zatim sklanja sa ringle i tek sutradan se sipa u sterilisane (100° 30min) i vruće tegle. ⠀



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Kroz školu napravili ulicu! I to kakvu!
Šabac

Kroz školu napravili ulicu! I to kakvu!

Đaci i nastavnik srpskog jezika i književnosti u Osnovnoj školi "Laza K. Lazarević" radili su i tokom leta. Ono što su tada smislili, nedavno su sproveli u delo...

30.10.2024

17:04

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

Poznati glumac izvršio samoubistvo
Showbiz

Poznati glumac izvršio samoubistvo

Zvezda "Real Housewives of Potomac" Metju Bajars umro je u 37. godini. Prema tvrdnjama kancelarije glavnog medicinskog istražitelja Merilenda, smrt je nastupila 21. novembra.

22.11.2024

20:31

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set