• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/T. J.

10.11.2024

17:21

(VIDEO) Stigli čvarci! Otvorena sezona u Valjevu! Evo koliko koštaju

T. J.

Srbija

(VIDEO) Stigli čvarci! Otvorena sezona u Valjevu! Evo koliko koštaju

Podeli vest

Valjevo je od danas opet prestonica čvaraka! Kej Kolubare bio je tesan za sve posetioce, a najveća gužva bila je oko kazana gde su se na licu mesta pravili čuveni valjevski duvan čvarci...

Zbog svinjske kuge koja je prošlog meseca pogodila sela u ovom kraju, popularna "Čvarkijada" umalo da nije otkazana, ali su nadležni uz sve provere odlučili da bude održana ovog vikenda. Prodavci mesnih proizvoda, a i ljubitelji delikatesa spremno su dočekali početak.

Pored 300 izlagača bilo je i 70 ekipa koji su pred očima posetilaca pokazali kako se prave najfiniji duvan čvarci, a i oni malo krupniji tzv. šoder čvarci.  

Direktor Turističke organizacije Valjevo Darko Dostanić kaže da je najvažnije da se tradicija nastavlja, a sudeći po nekoliko hiljada posetilaca, koji su organizovano došli autobusima i iz drugih krajeva Srbije, čini se da je manifestacija u potpunosti uspela. 

Kroz tanku tkaninu, dvojica majstora cede sveže otopljenu mast, pritiskaju presom svom snagom.

- Gledaj, ne može lepše da bude - hvale svoje umeće. 

Nude prolaznike, a oni zadovoljno prihvataju, sve ližući prste. 

Ko voli meso, mogao je da bira proizvode od mangulice sve do konjskih kobasica. Cene raznovrsne: kulen do 2000 do 2500 dinara, slanina 1000, panceta do 1500, koliko je i kilogram svinjskog filea.

Sveži čvarci od 1300 do 1500, a duvan čvarci i do 2000! 

I kupuju se.

- Veće je interesovanje za duvan-čvarke. To je naš brend, pa su zato popularni. Ne pita se za cenu - smeje se prodavac. 

 

Ako niste znali...

Za pravljenje duvan-čvaraka potrebno je vreme i strpljenje, objašnjavaju proizvođači.

Komadi mesa se tope u kazanu uz dodatak vode i po nekoliko sati, dok se ne dobije kaša. Kad voda ispari i ostane samo mast, cedi se kroz tanku krpu, pritisne presom tako da u krpi ostanu samo vlakna koja su kao konac ili sitno rezan duvan. Tek onda se posole po ukusu. Kako izgledom i bojom podsećaju na duvan tako su i dobili ime.

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set