• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: S.S.

10.01.2025

13:45

Kosovska strugana pogača je više od hleba! Domaćica Živka sprema je na tradicionalan način, ovo je njena tajna

S.T.

Srbija

Kosovska strugana pogača je više od hleba! Domaćica Živka sprema je na tradicionalan način, ovo je njena tajna

Podeli vest

Kosovska strugana pogača nije samo hleb koji se pravi za posebne svečane prilike kao što su slave ili svadbe, već ima i veliko značenje za ljude sa ovog podneblja, jer predstavlja na neki način njihovu samosvojnost i identitet.

Kosovsku pogaču možete praviti i “običnim” danima, najbolje za ručak ili večeru. Ono što ovu pogaču razlikuje od drugih je to što se nakon pečenja kora struže rendetom, ističe Živka Dabić, iz sela Drajkovce kod Uroševca.

- Sećanja na struganu pogaču idu u rano detinjstvo. Znam da su pogaču mesile majka i baka, a one su opet morale da nauče od njihovih majki i baka, tako da njena tradicija seže duboko u prošlost. Naravno, savremeno doba uspelo je i da malo modifikuje struganu pogaču, te neke domaćice u nju dodaju prašak za pecivo i šećer, ali ja je pripremam od brašna, soli, vode i zejtina - počinje Živak svoju priču.

Kod strugane pogače posebno je ukusna kora, sa koje se nakon pečenja struže zagorelo brašno, koje se daje vrapcima ili kokama.

- Kvasac se stavi u mlaku vodu, otprilike jedna kašika na oko 400 ml, pa zatim brašno, so i ulje. Kad kvasac nadođe, dodaje se brašno i mesi se otprilike 15 do 20 minuta. Testo se dlanovima pritiska i mesi, uz dodavanje brašna, formira se pogača, koja mora biti tanja jer će u tepsiji narasti. Zatim treba prebaciti pogaču u tepsiju dobro podmazanu uljem, pa je premazati odozgo i okolo uljem. Preko nje se pospe brašno. Ostaviti se da odstoji 20 - 30 minuta, zatim izbode čačkalicom, pa se peče u zagrejanoj rerni na 250 stepeni dok ne naraste, a zatim se temperatura smanji na 200 - pojašnjava Živka.

Celokupno pečenje je oko 40 minuta dok ne dobije tamniju boju.

- Pečenu pogaču istrugati rendom dok se ne ukloni gornji pečeni sloj i ne dodje do svetlije boje korice. Sada sledi glavni deo, po kome pogača nosi ime. Tokom pečenja kora treba da dobro potamni. I onada se rendetom struže dok je vruća. Skida se ustvari ono posuto brašno - dodaje Živka. Pogača se jede uz šarski sušeni sir ili bilo šta drugo što u tom momentu imate u kući.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

SPECIJALNI PROGRAM! "Da Vučić nije izgradio puteve, ne bi imali šta da blokiraju": Propao generalni štrajk "oni se hrane incidentima" Uživo
Live TV

SPECIJALNI PROGRAM! "Da Vučić nije izgradio puteve, ne bi imali šta da blokiraju": Propao generalni štrajk "oni se hrane incidentima"

Danas je specijalni program Informer televizije usled najavljenog generalnog štrajka Antisrpske opozicije i studenata. Od ranih jutarnjih sati, na ulicama su naši reporteri koji izveštavaju o situaciji na ulicama. U našem studiju u okviru emisije "Info jutro" koju vodi naša Jovana Radović, prvi gosti koji će komentarisati ovu temu, jeste Đorđe Milićević, ministar bez portfelja, kao i Miša Ilić iz Instituta geopolitičkih studija "Geopolitikon".

24.01.2025

09:27

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set