Disnator se ne propušta! Više od 150 vitezova kulinarstva zasukalo rukave, evo šta su napravili (VIDEO/FOTO)
Podeli vest
Svinjokolj ili disnator u Vojvodini spoj je tradicije i dobre zabave vrhunskih kulinara, koji negujući prošlost i običaje, grade budućnost i dobre međuljudske odnose. Njih oko 150 iz cele Srbije, okuplja se skoro dve i po decenije u Bačkoj Topoli, na salašu Kinga.
Sezona je svinjokolja pa od jedne ubojnice vredni domaćini naprave brojne mesne delikatese, poput suvog mesa, čvaraka, kobasice, kavurme i pihtija.
11.12.2024
12:28
- Nastavljamo tradiciju, kao i kada se u neka davna vremena svinjokolj održavao isključivo zimi. Salaši su tada bili jedan do drugog, gde se okupljao ceo komšiluk. Svi su pomagali tokom disnatora. Nekada se svinja pržila ili prljila veoma suvom slamom, a sada se to radi uz pomoć plina, kada joj se skida dlaka, uglavnom velikim noževima. Postupak se ponovlja, dok se ne dobije crna boja. Nakon toga se ogrebe, opere i ta kožura se jede. Sve se radi na paleti postavljenoj na zemlji i takav način rada se neguje u Banatu - objašnjava za ,,Informer” Tomislav Subotički, član Udruženja kraljevskih vitezova u amaterskom kuvanju iz Bačke Topole, koje je organizator manifestacije.
Da bi se napravila dobra kobasica, potrebno je kvalitetno meso, prošarano, a prava mera začina često je odlučujuća u određivanju njenog ukusa.
- Meso ne može da bude suvo u kobasici, jer krajnji proizvod ne bude dobar. Važna je crvena začinska paprika, ljuta i slatka, biber, so i beli luk. Smesa treba dobro da se izradi rukama, kako bi ukus bio ravnomeran i onda nema problema, ni za sušenje, ni za pečenje. Ako je svinja teška 150 kilograma, dobijemo 30 kilograma kobasica-ističe vitez kulinarstva, Deneš Kenjereš iz Martonoša.
U Sremu već godinama, nedelju dana pred početak Božićnog posta svinjokolj ulazi u završnu fazu. Tako i ovih dana, najveće sremačko selo, Laćarak miriše na čvarke, žar, meso i mast...
26.11.2024
18:46
Dobar disnator ne može bez dobre kapljice
Bez dobre kapljice i zalogaja, nije prošao ni ovaj disnator. Ipak, najvažnije od svega je druženje i prjateljstvo, koje ovakve i slične gastronomske manifestacije učvršćuje često za ceo život.
- Već 24. godinu okupljamo se na salašu, a sada je došlo preko 150 gastronoma i vitezova kulinarstva iz cele Srbije, da učestvuje i pomaže u svinjokolju na tradicionalni način-kaže Dragan Mitić, predsednik Udruženja kraljevskih vitezova u amaterskom kuvanju iz Bačke Topole.
Željko Radosavljević, predsednik Udruženja ,,Pilićijada” iz Malog Izvora u opštini Boljevac, navodi da se svinjokolj razlikuje u njegovom kraju, od onog u Vojvodini.
- Mi svinju šurimo vrelom vodom, kod nas nema prljenja. Ne pravimo majuške i krvavice, jer Vojvođani od svinje maksimalno iskoriste svaki njen deo, dok mi uzmemo samo meso i mast za čvarke, ostatak bacimo. Roštilj nam je najvažniji. Zanimljivo mi je da vidim kako moji prijatelji to rade u Vojvodini-dodaje Radosavljević.
U čačanskom kraju pri kraju je sezona svinjokolja. Mnogi su završili ovaj posao pre Božićnjeg posta, koji počinje sutra, a mnogi srpski domaćini učiniće to sigurno za vikend...
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Ambsador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas da se traži rešenje za Naftnu industriju Srbije (NIS) koje će, kako je rekao i ruski predsednik Vladimir Putin, biti pre svega u duhu i okviru prijateljskih odnosa dve zemlje.
Indijska kompanija Reliance Industries, vlasnik najvećeg rafinerijskog kompleksa na planeti, obnovila je kupovinu ruske sirove nafte nakon kratkog zastoja.
Takozvani kosovski premijer Aljbin Kurti nastavlja sa brutalnim terorom nad Srbima, a njegove okupacione falange danas su osudile Srbina Slađana Trajkovića na deset godina zatvora zbog navodnog ratnog zločina!
Da se blokaderi slažu kao rogovi u vreći dokaz je izjave opozicije koja ne može da sakrije bes prema drugim zgubidanima. Bora Novaković iz NPS, Miloš Stanković iz DSS i Borjko Stefanović iz SSP otkrili su šta misle.
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je danas da je od presudnog značaja za opstanak srpskog naroda na KiM da Srpska lista u nedelju, na izborima za poslanike u skupštini privremenih prištinskih institucija, pobedi i osvoji svih 10 zagarantovanih mesta za srpsku zajednicu, ističući da je to jedini način da ta stranka nastavi da se bori za interese Srba na toj teritoriji.
Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je sinoć da je ponovo pronađena zaostala bomba iz Drugog svetskog rata i to ponovo u Beogradu na vodi, u blizini tržnog centra.
Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Aleksandre S. (19) zbog sumnje da je 29. avgusta 2025. godine pokušala da ubije svoju tek rođenu devojčicu.
Američki milijarder i vlasnik kompanije Tesla Ilon Mask rekao je danas da smatra da glavni grad Belgije, Brisel, više nije belgijski. Maskov komentar usledio je kao odgovor na rezultate istraživanja koje je sproveo belgijski portal "immigratiebarometer", koji se bavi pitanjima demografije i imigracije u Belgiji.
Oslanjanje Vladimira Zelenskog na britanske obaveštajne službe bio je jedan od razloga zašto se Kijev povukao iz istanbulskih pregovora 2022. godine, izjavio je za ruske medije Andrej Klimov, član Biroa Vrhovnog saveta "Jedinstvene Rusije" i član Saveta za spoljnu i odbrambenu politiku.
Moskva je spremna da pravno, u pisanoj formi, garantuje da neće napasti Evropu niti Sjedinjene Američke Države, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov, izazvavši iznenađenje u zapadnim političkim i medijskim krugovima.
Britanski list Gardijan otvorio je pitanje mentalnog i kognitivnog stanja američkog predsednika Donalda Trampa, u tekstu koji je usledio nakon višemesečnih polemika o zdravstvenoj sposobnosti njegovog prethodnika Džozefa Bajdena da obavlja najvišu državnu funkciju.
Indijska kompanija Reliance Industries, vlasnik najvećeg rafinerijskog kompleksa na planeti, obnovila je kupovinu ruske sirove nafte nakon kratkog zastoja.
Reditelj Martin Skorseze je često angažovao svoju majku da se pojavljuje u njegovim filmovima, gde je ona igrala majčinske uloge i kuvala za glumce i ekipu.
Dok se sve češće govori o nepotizmu i privilegijama u filmskoj industriji, zaboravlja se da su mnoge najveće svetske zvezde do uspeha stigle potpuno same.
Američka tehnološka kompanija Gugl je, prvi put od osnivanja Gmail servisa 2004. godine, dozvolila korisnicima da promene svoju primarnu mejl adresu, što je važna vest za za više od 1,8 milijardi ljudi širom sveta, kojima je sada dozvoljeno da promene korisnički nalog bez gubitka podataka.
Feng šui strulnjaci su otkrili da ukoliko imate neuredno nabacanu ispred ulaznih vrata ili stavljate torbu na pod privlačite bedu. Uz nekoliko saveta saznajte kako da vam se sliva bogatstvo u dom.
Narcisoidni partneri imaju potrebu za divljenjem, nedostatak empatije i koriste suptilne tehnike kontrole koje mogu dovesti do toga da počnete da sumnjate u svoj zdrav razum.
Samoprozvani "Bog obrva", Adam Adaktar, ispričao je kako mu je pevačica Seka Aleksić tražila 25.000 evra za snimanje kratke reklame, iako su bili prijatelji.
Voditeljka i manekenka Danijela Dimitrovska objavila je snimak na kom je pokazala ideju za kombinaciju za Novu godinu u minijaturnoj crnoj haljini i čipkastim čizmama.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar