Disnator se ne propušta! Više od 150 vitezova kulinarstva zasukalo rukave, evo šta su napravili (VIDEO/FOTO)
Podeli vest
Svinjokolj ili disnator u Vojvodini spoj je tradicije i dobre zabave vrhunskih kulinara, koji negujući prošlost i običaje, grade budućnost i dobre međuljudske odnose. Njih oko 150 iz cele Srbije, okuplja se skoro dve i po decenije u Bačkoj Topoli, na salašu Kinga.
Sezona je svinjokolja pa od jedne ubojnice vredni domaćini naprave brojne mesne delikatese, poput suvog mesa, čvaraka, kobasice, kavurme i pihtija.
11.12.2024
12:28
- Nastavljamo tradiciju, kao i kada se u neka davna vremena svinjokolj održavao isključivo zimi. Salaši su tada bili jedan do drugog, gde se okupljao ceo komšiluk. Svi su pomagali tokom disnatora. Nekada se svinja pržila ili prljila veoma suvom slamom, a sada se to radi uz pomoć plina, kada joj se skida dlaka, uglavnom velikim noževima. Postupak se ponovlja, dok se ne dobije crna boja. Nakon toga se ogrebe, opere i ta kožura se jede. Sve se radi na paleti postavljenoj na zemlji i takav način rada se neguje u Banatu - objašnjava za ,,Informer” Tomislav Subotički, član Udruženja kraljevskih vitezova u amaterskom kuvanju iz Bačke Topole, koje je organizator manifestacije.
Da bi se napravila dobra kobasica, potrebno je kvalitetno meso, prošarano, a prava mera začina često je odlučujuća u određivanju njenog ukusa.
- Meso ne može da bude suvo u kobasici, jer krajnji proizvod ne bude dobar. Važna je crvena začinska paprika, ljuta i slatka, biber, so i beli luk. Smesa treba dobro da se izradi rukama, kako bi ukus bio ravnomeran i onda nema problema, ni za sušenje, ni za pečenje. Ako je svinja teška 150 kilograma, dobijemo 30 kilograma kobasica-ističe vitez kulinarstva, Deneš Kenjereš iz Martonoša.
U Sremu već godinama, nedelju dana pred početak Božićnog posta svinjokolj ulazi u završnu fazu. Tako i ovih dana, najveće sremačko selo, Laćarak miriše na čvarke, žar, meso i mast...
26.11.2024
18:46
Dobar disnator ne može bez dobre kapljice
Bez dobre kapljice i zalogaja, nije prošao ni ovaj disnator. Ipak, najvažnije od svega je druženje i prjateljstvo, koje ovakve i slične gastronomske manifestacije učvršćuje često za ceo život.
- Već 24. godinu okupljamo se na salašu, a sada je došlo preko 150 gastronoma i vitezova kulinarstva iz cele Srbije, da učestvuje i pomaže u svinjokolju na tradicionalni način-kaže Dragan Mitić, predsednik Udruženja kraljevskih vitezova u amaterskom kuvanju iz Bačke Topole.
Željko Radosavljević, predsednik Udruženja ,,Pilićijada” iz Malog Izvora u opštini Boljevac, navodi da se svinjokolj razlikuje u njegovom kraju, od onog u Vojvodini.
- Mi svinju šurimo vrelom vodom, kod nas nema prljenja. Ne pravimo majuške i krvavice, jer Vojvođani od svinje maksimalno iskoriste svaki njen deo, dok mi uzmemo samo meso i mast za čvarke, ostatak bacimo. Roštilj nam je najvažniji. Zanimljivo mi je da vidim kako moji prijatelji to rade u Vojvodini-dodaje Radosavljević.
U čačanskom kraju pri kraju je sezona svinjokolja. Mnogi su završili ovaj posao pre Božićnjeg posta, koji počinje sutra, a mnogi srpski domaćini učiniće to sigurno za vikend...
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće
registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili
nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji,
etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne
predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
U poslovnom kompleksu „Grozni-Siti“, u samom centru prestonice Čečenije, jutros je odjeknula snažna eksplozija koja je teško oštetila fasadu i nekoliko spratova jedne od kula.
Profesor Filozofskog fakulteta Čedomir Antić uputio je oštru kritiku blokaderskom pokretu, upozorivši da retorika kojom se služe opasno klizi ka istorijskim obrascima najmračnijih režima 20. veka.
Vladimir Đukanović, advokat ministra kulture Nikole Selakovića, oglasio se na svom Iks nalogu povodom objave Marinke Tepić u vezi sa slučajem koji se vodi protiv Selakovića.
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
Vesna Jović, novinarka Informera za Istočnu Srbiju i Aleksandar Jerković, iz Odbora za kontrolu i opservaciju gostujući u Info jutru komentarisali su izbore u Negotinu, Mionici i Sečnju.
Vozač I.S. (23) iz Zaječara, koji je optužen da je 10. juna nadomak sela Malča kod Niša izazvao tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je život izgubila trogodišnja devojčica, a tri osobe su teško povređene, izjavio je u istrazi da se samog udesa – ne seća.
Brajanu Volšu kom se sudi za ubistvo supruge Ane Volš, danas je nastavljeno suđenje, a u sudnici je pušten snimak sa nadzorne kamere za koji tužioci tvrde da je nastao nakon Aninog nestanka.
Sastanak ruskog predsednika Vladimira Putina sa specijalnim predsedničkim izaslanikom SAD Stivom Vitkofom imao je za cilj da predsedniku SAD Donaldu Trampu prenese šta ne podleže diskusiji u mirovnom planu za Ukrajinu.
Mario Martinović (30), vlasnik firme AutoCorner AB iz Varberga, nalazi se na Interpolovoj crvenoj poternici zbog sumnje da je prevario više švedskih kreditnih i leasing kompanija za ukupno 440.000 evra.
U Vizbadenu se sinoć odigrao pravi haos kada su četiri pijane devojke, stare između 16 i 24 godine, napale taksistu, opljačkale ga i otele mu automobil nakon svađe oko cene vožnje.
Pop zvezda Dua Lipa ponovo je dospela u centar skandala zbog postupka prema fanu na koncertu. Pevačica je poželala da napravi selfi, ali kada je videla da nije Ajfon odmah mu je vratila telefon.
Opera Đuzepa Verdija "Rigoleto", pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, biće izvedena 7. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, saopšteno je danas iz tog teatra.
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar