• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: M.Obadić

25.02.2025

14:55

Disnator se ne propušta! Više od 150 vitezova kulinarstva zasukalo rukave, evo šta su napravili (VIDEO/FOTO)

M.O.

Srbija

Disnator se ne propušta! Više od 150 vitezova kulinarstva zasukalo rukave, evo šta su napravili (VIDEO/FOTO)

Podeli vest

Svinjokolj ili disnator u Vojvodini spoj je tradicije i dobre zabave vrhunskih kulinara, koji negujući prošlost i običaje, grade budućnost i dobre međuljudske odnose. Njih oko 150 iz cele Srbije, okuplja se skoro dve i po decenije u Bačkoj Topoli, na salašu Kinga.

Poseban doživljaj i događaj koji okuplja sve generacije, disnator je čvrsto utemeljen gastronomski ritual, tokom kojeg se prave najrazličitije domaće mesne prerađevine.

- Nastavljamo tradiciju, kao i kada se u neka davna vremena svinjokolj održavao isključivo zimi. Salaši su tada bili jedan do drugog, gde se okupljao ceo komšiluk. Svi su pomagali tokom disnatora. Nekada se svinja pržila ili prljila veoma suvom slamom, a sada se to radi uz pomoć plina, kada joj se skida dlaka, uglavnom velikim noževima. Postupak se ponovlja, dok se ne dobije crna boja. Nakon toga se ogrebe, opere i ta kožura se jede. Sve se radi na paleti postavljenoj na zemlji i takav način rada se neguje u Banatu - objašnjava za ,,Informer” Tomislav Subotički, član Udruženja kraljevskih vitezova u amaterskom kuvanju iz Bačke Topole, koje je organizator manifestacije.

Da bi se napravila dobra kobasica, potrebno je kvalitetno meso, prošarano, a prava mera začina često je odlučujuća u određivanju njenog ukusa.

- Meso ne može da bude suvo u kobasici, jer krajnji proizvod ne bude dobar. Važna je crvena začinska paprika, ljuta i slatka, biber, so i beli luk. Smesa treba dobro da se izradi rukama, kako bi ukus bio ravnomeran i onda nema problema, ni za sušenje, ni za pečenje. Ako je svinja teška 150 kilograma, dobijemo 30 kilograma kobasica-ističe vitez kulinarstva, Deneš Kenjereš iz Martonoša.

Dobar disnator ne može bez dobre kapljice

 

Bez dobre kapljice i zalogaja, nije prošao ni ovaj disnator. Ipak, najvažnije od svega je druženje i prjateljstvo, koje ovakve i slične gastronomske manifestacije učvršćuje često za  ceo život. 

- Već 24. godinu okupljamo se na salašu, a sada je došlo preko 150 gastronoma i vitezova kulinarstva iz cele Srbije, da učestvuje i pomaže u svinjokolju na tradicionalni način-kaže Dragan Mitić, predsednik Udruženja kraljevskih vitezova u amaterskom kuvanju iz Bačke Topole.

 

Željko Radosavljević, predsednik Udruženja ,,Pilićijada” iz Malog Izvora u opštini Boljevac, navodi da se svinjokolj razlikuje u njegovom kraju, od onog u Vojvodini.

- Mi svinju šurimo vrelom vodom, kod nas nema prljenja. Ne pravimo majuške i krvavice, jer Vojvođani od svinje maksimalno iskoriste svaki njen deo, dok mi uzmemo samo meso i mast za čvarke, ostatak bacimo. Roštilj nam je najvažniji. Zanimljivo mi je da vidim kako moji prijatelji to rade u Vojvodini-dodaje Radosavljević.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set