• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/Mondo

31.01.2023

18:12

U UVOZNOJ HRANI BUĐ, U KOBASICAMA... ŠTA MI TAČNO JEDEMO, A DA NI NE ZNAMO!? Doktorka upozorila na voće, povrće, ali i vrstu mesa

Vesti

U UVOZNOJ HRANI BUĐ, U KOBASICAMA... ŠTA MI TAČNO JEDEMO, A DA NI NE ZNAMO!? Doktorka upozorila na voće, povrće, ali i vrstu mesa

Podeli vest

Hrana koju jedemo može biti prepuna štetnih aditiva koji ugrožavaju zdravlje, a opasnost dolazi i od uvezenog voća i povrća

Prehrambeni aditivi nezaobilazni su u proizvodnji hrane jer namirnicama produžavaju trajnost, poboljšavaju ukus, povećavaju volumen, pojeftinjuju proizvodnju i skladištenje. Ipak, nisu samo aditivi opasni, zdravlje mogu ugroziti i teški metali iz zemljišta u kojima se uzgaja voće i povrće, ali i razni produkti koji se javljaju prilikom skladištenja proizvoda.

Dr Svetlana Stanišić, profesor fizičke hemije, posebno upozorava na uvezenu hranu koja, zavisno od zemlje iz koje dolazi, može sadržati štetne elemente.

- Bez obzira na kontrolu pri uvozu treba imati u vidu da način uzgoja biljaka i životinja utiče na kvalitet hrane, a to nije uvek lako proveriti. Na primer, teški metali iz zemljišta kao što su olovo, kadmijum i živa se akumuliraju u biljnim vrstama, pre svega povrću i kroz njega se najviše i unose u organizam. Mobilnost ovih teških metala i njihova biodostupnost zavisi od karakteristika zemljišta i upotrebe đubriva, ali i od okolnih divljih deponija, zagađene vode i slično - navodi dr Stanišić za "Mondo" koja upozorava da posebna opasnost dolazi iz zemalja u Aziji i Africi.

- Ako se pitate da li da kupite biljne namirnice iz neke zemlje, samo razmislite o faktorima koji su ključni za poljoprivredu – plodno zemljište, klima, naseljenost, voda za navodnjavanje. U slučaju da se radi o zemljama koje su prenaseljene kao one u Aziji i Africi, koje zbog klime nemaju povoljne uslove za poljoprivredu, a uz to imaju veliki broj stanovnika za koje je teško obezbediti hranu i vodu, pritom ne koriste tehnologiju koja im obezbeđuje efikasnost i imaju velike gubitke u prinosu, imajte u vidu da možda koriste neka neprihvatljiva sredstva za kontrolu štetočina, te je bolje ne kupiti proizvod koji potiče iz te zemlje - kaže naša sagovornica.

U rinfuzu se lako razviju plesni

Uvoz namirnica iz zemalja u kojima su ekološki i životni standardi niži može biti problematičan, dodaje ona, posebno kada govorimo o robi iz rinfuza koja se prenosi u džakovima.

- Roba iz džakova može biti skladištena u uslovima koji doprinose razvoju plesni. Neke od njih luče mikotoksine, među kojima su neki otrovni, neki kancerogeni, pritom bez mirisa i ukusa i veoma otporni na termičku obradu - upozorava Stanišić.

Međutim, prema njenim rečima, ni uvoz iz zemalja u kojima su ekološki i životni standardi viši ne obećava mnogo jer se standardi kvaliteta obično razlikuju za istočno i zapadno tržište.

- Pre tri godine izmenjena je Direktiva o nepoštenim poslovnim praksama koja eksplicitno zabranjuje različit kvalitet proizvoda i diskriminaciju potrošača, ali ova odredba još nije primenjena na naše tržište. Nekad ta razlika u kvalitetu proizvoda ne utiče značajno na zdravlje, ali utiče na to da se osećamo kao manje vredna ljudska bića, koja pritom, što je ironično, skuplje plaćaju taj niži kvalitet proizvoda koji nam plasiraju multinacionalne kompanije - ističe profesorka.

Meso uvezeno iz EU može biti opasno

Kako navodi, meso u Evropskoj Uniji se koristi šest meseci nakon zamrzavanja, a kod nas i do godinu dana, pa umesto da se uništi, iz zemalja EU se meso uvozi u Srbiju gde se obično prerađuje u barene kobasice.

- Iako se nećete otrovati od ovog mesa, moguće je da ćete uneti više kancerogenih aditiva - zaključuje Stanišić.

Bonus video:



Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Solo

pre 1 godinu

Kod nas Doktori stalno uporozavaju o hrani kako moze biti opasna sto naravno svi znamo ako je nesto budjavo ili odstojalo vise nego sto je dozvoljeno ali sto je zabrinjavajuce nikako nasi inspektori/inspektorke da se jave i da to eliminisu iz nasih prodavnica.?? Pogotovu sta se sve prodaje uvozom raznih mesnih proizvoda a niko nezna odakle je doslo jer niko nece da izbaci etiketu odakle je meso doslo i koliko je sveze..'"Zasto meso nema svoju etiketu ko ga je proizveo i cime je hranjeno" ?? Mozda zakon treba da se menja jer ovo je siva misija veliki biznis kod nas i niko jos da potegne to pitanje a mi unosimo ko zna mozda i karcione celije mesa hranjenje mrtvim zivotinajma..!!

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set