• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer/E.I.

11.04.2023

09:31

IZRAČUNALI SMO KOLIKO KOŠTA PRAZNIČNA PORODIČNA TRPEZA! Ovo je detaljna računica, za Vaskršnji ručak potrebno je izdvojiti...

Pexels, Pngwing

Vesti

IZRAČUNALI SMO KOLIKO KOŠTA PRAZNIČNA PORODIČNA TRPEZA! Ovo je detaljna računica, za Vaskršnji ručak potrebno je izdvojiti...

Podeli vest

Jaja, pečenje, predjelo, piće i dezert za deset osoba ne može da se spremi bez 24.000 dinara.

Za vaskršnju trpezu ove godine, ako se za njom okupi desetoro ljudi, potrebno je izdvojiti i do 200 evra, pokazalo je Informerovo istraživanje! Cene namirnica, naročito mesa, značajno su skočile, te ne čudi što će ove godine praznični ručak biti poprilično skup.

Prodaju lukovinu po paprenoj ceni

U prodavnicama poslednjih dana posebnu pažnju ove godine privlači ljuska crnog luka, koja se prodaje za 200 dinara, i to kada je na akciji. Iako ovo nije prva godina u kojoj se ljuska crnog luka prodaje po visokim cenama, snimak na kojem se vidi da kesica lukovine košta 250 dinara, ali da je sada na akciji, pa je njena cena 200, privukao je ogromnu pažnju građana. Video je izazvao pravu lavinu komentara, na osnovu kojih se čini da većini građana nije jasno zbog čega bi neko izdvojio ovoliko novca za ljuske.

Trpezu za Vaskrs gotovo je nemoguće zamisliti bez prasećeg ili jagnjećeg pečenja. I dok cena jagnjetine stagnira, prasetina je skuplja iz dana u dan. Kilogram žive vage dostigao je cenu od 550, pa i do 700 dinara.

Dragan Jovanović iz sela Zagorica kod Topole kaže da je za ovaj Vaskrs prodao stotinak prasića.

- Cena nikad nije bila viša nego ove godine, prasići su 500 dinara za kilogram, a jagnjići prvi put jeftiniji, 400 dinara po kilogramu. Tako da ko ima za prodaju, može fino da zaradi, dok onaj što treba da kupi, bogami, mora da izvadi iz novčanika solidnu sumu novca. Ja sam imao oko 100 prasadi ovog proleća i sve sam rasprodao, nešto je ugovoreno za Vaskrs da se peče, nešto sam prodao sveže, tako da sam i više nego zadovoljan - priča Jovanović.

Ruska, pita, dezert...

Kada je reč o sirovom prasećem mesu, ono se u marketima već prodaje po ceni od 900 dinara za kilogram, dok pečenjare pečenje prodaju i po 2.500.

Kilogram pečenja po gradovima


mesto      prasetina   jagnjetina

Beograd    2.100        2.800
Čačak       2.000        2.400
Kragujevac 2.300      3.000
Užice        1.700        2.500
Šabac        2.000        2.400
Vranje      1.450        1.800
Niš           1.900         2.300
Zrenjanin 2.000          2.500
Novi Sad 2.300           2.300
* cene su iz pečenjara, uz uslugu pečenja i sečenja mesa

Najjeftinije će proći oni koji praseće pečenje kupuju u Vranju, gde kilogram košta 1.450 dinara, dok je, na primer, u Kragujevcu i Novom Sadu 2.300 dinara.

Vranjanci za kilogram pečene jagnjetine treba da izdvoje 1.800, a Kragujevčani 3.000 dinara. U čačanskim pečenjarama jagnjeće pečenje trenutno košta 2.200 dinara, a praseće 2.000.

- Cena prasećeg pečenja je 2.000, odnosno 2.200 za jagnjetinu. Ove godine upisujemo rezervacije kupaca, pa oni koji rezervišu na praznik će moći da budu sigurni u sadašnji cenovnik - rekli su nam u jednoj čačanskoj pečenjari.

Foto: pixabey

Vaskršnja trpeza

Veliki izdatak biće i predjelo, a ono obično obuhvata rusku salatu, pite, suhomesnate proizvode. Takođe, na trpezi neće izostati ni dezert, a većina domaćica najradije poslužuje sitne kolače. Tako je za kilogram sitnih kolača potrebno izdvojiti oko 1.300 dinara, a toliko košta otprilike i kilogram najjednostavnije torte.

Ne preterujte

Pored pečenja, na prazničnoj trpezi ne može se ni bez farbanih jaja. U marketima i na pijacama se cena jednog jajeta kreće oko 15 dinara, ali ona idu i do 25 i 30 dinara. Ukoliko familija od desetoro ljudi proslavlja Vaskrs, oni za jaja treba da izdvoje od 750 do 1.250 dinara.

- Najviše se prodaju jaja koja koštaju 15 dinara, pa ova najkrupnija. Neko kupi tri korneta po 30 jaja, a neko kupi 20 komada - kaže prodavačica na užičkoj pijaci.

Računica za cenu trpeze

Namirnice             Cena

Praseće pečenje 2,5 kg   5.000
Jagnjeće pečenje 2,5 kg 6.000
Jaja 50 kom.                  1.250
Vino 3 l                          1.200
Sok 5 l                             750
Ruska salata 2 kg            1.450
Pita 2 kg                        1.000
Kiflice 2 kg                     1.200
Kolači, torta 2 kg            2.600
Pečenica 1 kg                 1.350
Kulen 1 kg                     1.300
Sir 1 kg                           700
Paradajz 2 kg                  600
Krastavac 2 kg                 250
* ukupno 24.650 dinara za 10 osoba
 

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović kaže za Informer da su ove godine cene pred praznike posebno skočile i da je neophodno da građani dobro provere gde su cene najniže, kao i da se ne preteruje sa količinom hrane.

- Prvo i osnovno pravilo jeste kupovina proizvoda na akcijama. Jeste naporno, ali morate pratiti kataloge i menjati radnje kako biste prošli što jeftinije. Naši ljudi vole da trpezu za praznike spreme gala. Zato je moj savet i da ne preterate jer niko gladan neće ostati. Budite umereni i ekonomični - savetuje Papović.

Reč građana: I skromna trpeza košta

Kako kažu za Informer, većina građana će predstojeći praznik provesti u krugu porodice. Zoran Gavrić iz Užica planira da za Vaskrs ode u vikendicu na Tari.

- Mislili smo da okrenemo prase na ražnju, ali je toliko poskupelo da ćemo peći jagnjetinu. Cena prasetine žive vage je od Aranđelovdana, kada sam kupovao za slavu prase, bila 370 dinara - kaže Gavrić.

Penzionerka iz Čačka Spomenka Stefanović kaže da posle korone sve praznike slavi u najužem krugu porodice.

- Ove godine se priprema vaskršnje trpeze ne može zamisliti bez 10.000 dinara, i to za najosnovnije, neka salata, pečenje i torta, naravno, sve iz domaće radinosti - kaže Stefanovićeva.

Ljiljana Petrović iz Prokuplja kaže da će trpeza biti skromna.

- Nas troje je u porodici, goste nemamo, ali nam treba oko 5.000 dinara minimum. Ni jaja neću mnogo da farbam. Neko daš, neko dobiješ i to je to.

Sa njom se slaže i Zora Miletić iz Kikinde.

- Nas je troje, a bez bar 6.000 dinara neću proći. Jaja, farbe, kolači, pečenje, mnogo je za naše uslove.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Simeon

pre 1 godinu

Nemate vi pameti i nemoćni ste pa srljate u nešto :" teško brale " ?

sledeća vest

Politika

Kolumna Čedomira Antića: Otrovna, podla i razorna uloga Hrvatske obaveštajne zajednice u Srbiji
Kolumne

Kolumna Čedomira Antića: Otrovna, podla i razorna uloga Hrvatske obaveštajne zajednice u Srbiji

Kao nekadašnji student najvećeg i najstarijeg među osam srpskih državnih univerziteta, mogu sa tugom da otrpim da je generacija moje dece na univerzitetu spremna da totalitarnu ideologiju pretpostavi demokratskoj. Ipak, nepodnošljivo bi mi bilo da isto pokolenje dozvoli da ga kompromituje obaveštajno podzemlje države koja je sve svoje teškoće rešavala čineći zlo srpskom narodu i Srbiji.

28.12.2024

17:07

TV

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set