• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.05.2024

14:16

Lekari savetuju kako se hraniti za vreme praznika i nakon posta: Evo koja jela treba izbegavati!

Shutterstock

Vesti

Lekari savetuju kako se hraniti za vreme praznika i nakon posta: Evo koja jela treba izbegavati!

Podeli vest

Prejedanje oko praznika može da izazove napetost i nadutost u stomaku, gorušicu, podrigivanje, grčeve u crevima i bol u stomaku, dok kod osoba koje imaju čir, gastritis ili kilu prežderavanje samo može dodatno da pogorša stanje.

Prvi maj, Vaskrs i Đurđevdan - tri velika praznika ove godine su se zaređala u šest dana. Na prazničnoj bogatoj trpezi obavezno se nalaze svakojake đakonije od predjela, salata, raznih vrsta mesa, pečenja, kolača, torti, a uz sve to - za Vaskrs su tu i kuvana jaja. Kada se ljudi nađu pred tolikom ukusnom, ali umnogome i masnom hranom teško se mogu iskontrolisati.

Zato nakon obilnih obroka neki muče muku s prejedanjem, koje, prema rečima stručnjaka, može biti opasno po zdravlje.

Teška hrana

Prof. dr Svetlana Stanišić, stručnjak za ishranu i profesor fizičke hemije, kaže za Kurir da hrana koja ima visok sadržaj masti odlaže pražnjenje želuca.

- Najvažnije je izbegavati hranu koja je prerađena, konzervirana, kao i hranu koja ima visok sadržaj masti poput pomfrita, čipsa, krofni, hamburgera, odnosno sve ono što je pohovano u fritezi. Od mlečnih proizvoda možemo koristiti jogurt, mladi sir, kiselo mleko, pavlaku, ali treba izbegavati punomasni kačkavalj, posebno dimljeni, velike količine mleka i sladoled. Nemasno meso i plavu morsku ribu je preporučljivo koristiti, ali zato treba izbegavati dimljeno, masno meso, pohovano u fritezi, proizvode od mesa s velikom količinom aditiva i soli - savetuje prof. dr Stanišić.

Foto: Foto: Miloš Rafailović

 

Kao jednu od posledica prejedanja navodi gorušicu i ističe da nakon obroka treba izbegavati ležanje.

- Manifestuje se pečenjem i žarenjem iza grudne kosti, podrigivanjem, suvim kašljem, promuklošću, grebanjem u grlu i osećajem kiseline u ždrelu. I u tom slučaju je potrebno izbegavati visokomasnu hranu jer ona opušta kružni mišić na prelazu jednjaka u želudac i tako olakšava vraćanje želudačne kiseline u jednjak. Treba izbegavati horizontalan položaj neko vreme posle jela, jake steznike i kaiševe, prejedanje, velike količine supe ili čorbe koje uz prateći obrok zapreminom opterete želudac, od alkohola treba posebno izbegavati vino i pivo, gazirane sokove i brzu hranu - ističe prof. dr Stanišić.

Međutim, gastritis i osetljivost dvanaestopalačnog creva često mogu biti izazvani sezonskim promenama u ishrani, posebno prelaskom na obilniju upotrebu sirove hrane i dijetetskih vlakana tokom proleća.

- Iako ove promene mogu biti korisne za opšte zdravlje zbog visokog unosa vitamina, minerala i vlakana, one takođe mogu predstavljati izazov za varenje. Naglo povećanje unosa sirove hrane i vlakana može izazvati nadutost, gasove i nelagodnost u želucu, što je posebno izraženo kod osoba s prethodno postojećim stanjima kao što su gastritis ili osetljivost gastrointestinalnog trakta.

Uz roštilj savetuju mladi luk

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić objasnio da prejedanje znači uzimanje hrane s mnogo kalorija, ugljenih hidrata i masti.

- Taj višak se ne sagoreva i deportuje se u vidu masti kad osoba počne da se goji. Osećaj sitosti, punoće i zadovoljstva posle obroka u želucu je prvi alarm kada treba stati s hranom. Dakle, kako se ne bismo prejedali, moramo da sledimo osećaje organizma - kaže prof. dr Perišić i dodaje:

Što se tiče prelaska s posta na jaču hranu, treba je postepeno uvoditi. Meso, jaja i poslastice koji se nađu u tanjiru mogu da dovedu do problema s varenjem. Ni s roštiljem ne treba preterivati. Uz roštilj savetujem i luk. Masnoća je prooksidantni bum, a antioksidans iz mladog luka to neutrališe. Povrće treba da kombinujemo uz tešku hranu, dobijamo i vitamine, i onda smo mirni. Što se tiče kuvanih jaja, možemo pojesti dva dnevno.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

"Ko stilizuje Danicu Crnogorčević? Haljine ubijaju koliko su dobre"! Gorska vila uskoro pred beogradskom publikom, a stajling će biti čisto iznenađenje!
Kultura

"Ko stilizuje Danicu Crnogorčević? Haljine ubijaju koliko su dobre"! Gorska vila uskoro pred beogradskom publikom, a stajling će biti čisto iznenađenje!

Duhovna muzika pronašla je odavno put do srca publike, te je na svakom koncertu velike umetnice Danice Crnogorčević sala prepuna i uvek se traži koja karta viška, jer osim dobro poznate "Veseli se srpski rode", u pratnji benda izvode se pesme sa stihovima vladike Nikolaja Velimirovića "Marijo slavna", "Govori, Gospode", "Vjera vječna, vjera slavna"...

29.10.2024

13:55

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set