• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.10.2024

21:24

Mojim roditeljima noge su sahranjene u Srbiji, a trup i glava u Bosni! Šok ispovest Rajka Markovića

RINA

Vesti

Mojim roditeljima noge su sahranjene u Srbiji, a trup i glava u Bosni! Šok ispovest Rajka Markovića

Podeli vest

Pogranična sela u Srbiji su, kako vreme prolazi, sve praznija i kako preostali meštani kažu, kod njih umesto komšija na kafu svraćaju medvedi i vukovi, jer ih je više od ljudi.

Jedno takvo selo, Sastavci, nalazi se nadomak Priboja i to na tromeđi Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ovde se ne zna tačno ko je obeležio međunarodne granice, ali one prolaze kroz sobe ili groblja. Neretko u šali meštani kažu da kazan založe u jednoj, a rakija poteče u drugoj državi.

Imanje Rajka Markovića iz pomenutog sela se jednom polovinom nalazi u Srbiji, a drugom u Bosni, tako da i porez plaća na pola u obe zemlje.

- Najupečatljivije je na primer, na groblju. Jedan kamen je granica. Sa desne strane Srbija, sa leve Bosna. To znači da su mojim pokojnim roditeljima noge sahranjene u Srbiji, a trup i glava u Bosni. - rekao je Marković za RINU.

Foto: RINA

 

Dodaje kako je kapela na teritoriji Rudog, a sveštenik dolazi iz Priboja! Sve su to, kako kaže, neke priče koje se vezuju za ovakva pogranična sela.

- Ima tu dosta nekih administrativnih peripetija, ali ovde živim od rođenja i navikli smo sve to nekako da prevaziđemo, prilagodimo se i živimo normalno - priča ovaj meštanin sela Sastavci.

Rajku ipak najteže pada to što je u selu sve manje dece.

- Nekada je škola bila puna, danas ima samo oko 15 učenika. To je sudbina ovih udaljenih sela - dodaje Rajko.

On živi sa suprugom Biljanom. Imaju jednu kravu, a sir i telad, kada ih ima, prodaju natkupcima. Priča kako je plasman proizvoda otežan zbog geografskog položaja.

Od peripetija, tu je nekada i loš telefonski signal i roming, na šta su navikli.

Međutim, "život na tromeđi" donosi i jednu dobru stvar. Granice nikada nisu sprečavale meštane da žive složno. Tradicionalno, već pola veka organizuju sportsko okupljanje kako bi se družili i takmičili u brojnim disciplinama.

Nisu preskočili ni godinu pandemije korona virusa!

- Da je ovo mesto jako popuplarno pokazuje podatak da se na ovom mestu jedne godine, sakupilo preko 40 fudbalskih klubova da odigraju meč. Dešavalo se da onaj ko se takmiči u disciplini bacanja kamena sa ramena, nekoliko puta napravi međunarodni incident i kamen prebaci iz Srbije u Bosnu. Najvažniji su dobri međunarodni odnosi, da nije toga ne bi ni ovo selo živelo. To je takođe pokazatelj da ne možete razdvojiti nešto što je nerazdvojno, a to su ljudi, sudbine ali i istoriju - ispričao je Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Selo Sastavci od Priboja je udaljeno 16,8 kilometara a od Rudog 17,3. Do Pljevalja u Crnoj Gori relacija je ipak malo veća i iznosi 35,7 kilometara. Broji nekoliko stotina žitelja, koji iako ih granice razdvajaju žive složno decenijama unazad. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set