• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. T.

28.10.2024

15:55

Bugarski vojnik me je udario, to pamtim i dan danas! Sećanja Miletije Mladenovića na Drugi svetski rat - na ovaj detalj niko neće ostati ravnodušan

S. T.

Vesti

Bugarski vojnik me je udario, to pamtim i dan danas! Sećanja Miletije Mladenovića na Drugi svetski rat - na ovaj detalj niko neće ostati ravnodušan

Podeli vest

Miletija Mladenović (93), jedan od malobrojnih ljudi koji pamte Drugi svetski rat, podelio je muke koje su proizišle u tom periodu, ali i posle njega.

Miletija je jedan od 302 stanovnika opštine Vladičin Han, koji imaju više od 85 godina, pokazuju podaci poslednjeg popisa stanovništva. Sada živi u Vladičinom Hanu, a više od polovine života, proveo je u selu Gornje Jabukovo, koje se nalazi na padinama Kukavice.

Prva sećanja iz detinjstva sežu mu još u vreme Kraljevine Jugoslavije, ili kako on to voli da kaže, „za vreme bivše Jugoslavije“. Kaže da je išao samo u prva dva razreda osnovne, a potom je prestao da ide u školu, jer je počeo Drugi svetski rat.

Pod bugarskom okupacijom je bilo teško, nemaština i stalni strah od streljanja, batina i slično, kaže deda Miletija.

- Vraćao sam stoku sa paše, kada me je srela bugarska patrola, pitali su me da li znam gde su partizani? Rekao sam da ne znam, a onda me je jedan od njih tako udario po licu, da i danas pamtim taj udarac - priča on i dodaje, kako je nakon rata, na vašaru u Božici sreo istog vojnika i pitao zašto je tukao decu.

Foto: S. T.

 

- Prvo je rekao, da nije on, a posle da je moralo tako da bude. Nije moralo, dodao sam, decu da biješ, nije moralo - seća se Miletija svog detinjstva iz rata i posleratnog života.

Pred kraj Drugog svetskog rata, u borbama sa balistima na Kosovu i Metohiji, poginuo mu je deset godina stariji brat. On sa mlađim bratom i roditeljima nastavlja život pod oslobodiocima u selu.

- Bila je strašna nemaština, naročito kada je nova vlast sprovodila tzv. otkup žita, i druge hrane. Dovijali smo se na razne načine da i njma damo nešto, kako ne bismo trpeli posledice, ali i da za sebe nešto sačuvamo - priča.

Išli su selom i uzimali žito, pasulj, stoku i tako redom. Ali, kaže Miletija, preživelo se i to. Kaže da su se mnogo mučili i kako ta nemaština i sirotinja nije uporediva sa sadašnjim vremenom.

Iako je već počela industrijalizacija zemlje, Miletija i dalje ostaje u selu gde radi kao rabadžija sa volovima. Neko vreme je bio i vodeničar. Brata je poslao u Vranje da završi opančarski zanat. Taj dečak je sada jedan od poznatih proizvođača obuće u ovom gradu.

- Ali jednog dana, izveo sam volove iz štale i prodao. Rešio sam da i ja tražim posao. Prvo nisu hteli da čuju za mene, jer sam imao samo dva razreda škole, a potom su me nekako primili - nastavlja svoju životnu priču.

Nakon toga, Miletija je počeo da radi u Drvnoj industriji „Sloga“ i tu stekao i penziju.

- Dok sam još bio rabadžija, oženio sam se i dobio jednu ćerku. Dočekao sam unuke i praunuke. Bili smo siroti, ali uspeli smo da steknemo dosta toga, napravimo kuću u gradu i da živimo od svog rada - seća se ova starina.

Foto: S. T.

 

Kaže da ne zna u čemu je tajna dugovečnosti, te da je u mladosti bio samo jednom bolestan i to od upale pluća.

- Sada kad nekad odem kod lekara, svi me pitaju isto, da im pričam o životu i kako sam dočekao ove godine. Ne umem da objasnim, jer ne znam. Možda što sam stalno radio mnogo, a možda što nam je to porodično tako, da smo dugovečni - kaže Miletija Mladenović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set