• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video
Slatki namazi su toksična bomba: Šta je ovo unutra? Sastav očajan (TABELA)

Shutterstock

Zaštitnik potrošača

Slatki namazi su toksična bomba: Šta je ovo unutra? Sastav očajan (TABELA)

Podeli vest

Džemovi i pekmezi koji se mogu naći na rafovima u prodavnicama nezdravi su i puni šećera, a stručnjaci savetuju da takve namaze izbegavamo!

U slatkim namazima, džemovima i pekmezima koje poroizvode "Nektar", "Pionir", "Svislajon", "Bakina tajna", "Manari", "Zdravo" i "Budimka" šećera ima više nego voća, pokazalo je naše istraživanje.

Zbog nezavidnog sastava, potrošači se upozoravaju da izbegnu konzumaciju takvih proizvoda, te da se opredele za bolju varijantu i sami pripreme namaze od svežeg voća.

Ekipa Informera analizirala je deklaracije osam džemova, sedam ekstra džemova i četiri pekmeza koji se mogu pazariti u jednom velikom supermarketu. Zaključak istraživanja je da količina voća i šećera varira od proizvođača do proizvođača.

U džemovima na domaćem tržištu nalazi se više šećera nego voća, pa su im samim tim i cene niže od ostalih proizvoda iz ove grupe namirnica.

Najnezdraviji odabir, kada se radi o džemu, jeste "Svislajon" od šljiva i višanja, jer se u njihovim teglicama nalazi najviše šećera, dok je po količini voća u samom dnu tabele. Za 100 grama proizvoda utrošeno je 40 grama voća, dok šećer preovlađuje sa čak 63 grama. Nakon njega sledi "Pionirov" džem od šipurka, u kome je za 100 grama proizvoda iskorišćeno svega 35 grama ovog voća, a šećera duplo više, 60,57 grama. Za njima ne zaostaje ni "Nektar", čiji džem od kajsije sadrži 60 grama šećera i samo 42 grama voća. Puno šećera imaju i "Budimkini" džemovi od kajsije i šljive, a za 100 grama ovih proizvoda iskorišćeno je 50 grama voća i 62 grama šećera.

Foto: pexels.com

Džem

Za nijansu bolji odabir jeste ekstra džem, koji sadrži veće količine voća, a nešto manje šećera od običnih džemova, što naravno i više košta!

U ovoj kategoriji najviše šećera sadrže "Nektar lajf" ekstra džemovi od šljiva i crvenog voća sa 60,1 gram u 100 grama proizvoda. Rame uz rame sa njima su i "Pionirovi" ekstra džemovi od kupina i jagoda, koji imaju malo manje šećera, ali zato sadrže minimalno voća, 45 grama na 100 grama proizvoda. Ta količina voća propisana je kao minimalna da bi se proizvod nazvao ekstra džemom. Najviše voća sadrže ekstra džemovi "Bakina tajna" od kajsije i "Manari" od maline, ali "Bakina tajna" sadrži gotovo duplo više šećera!

Najskuplji u ovoj kategoriji proizvoda jeste pekmez, što dovodi do toga da sadrži najviše voća!  Ipak, ovu najzdraviju vrstu najteže je pronaći, pa čak i u bolje snabdevenim supermarketima teško da možete pronaći više od tri ili četiri vrste.

Ekipa Informera pazarila je pekmez od šljiva "Bakine tajne" i "Manarijeve" pekmeze od kajsija, šipurka i šljiva. Karakteristično za sve je da imaju dosta više voća od džemova i ekstra džemova. Ipak, upoređujući deklaracije pekmeza od šljiva ova dva proizvođača, lako je uočljivo da "Manari" ima malo više šećera, ali dosta manje voća od konkurenta.

Foto: Informer

Sastav džemova

 

Nutricionista Milka Raičević rekla je da je šećer puno jeftiniji od voća, zbog čega je i njegova koncentracija u namazima veća.

- Iz ovoga vidimo da kupovni pekmezi imaju istu ili sličnu količinu voća i šećera, dok u džemovima preovladava šećer. To je nedopustivo i takve proizvode ne treba kupovati! Ipak, sasvim je jasno zašto proizvođači to rade. Prvo, šećer je dosta jeftiniji od voća. Drugo, tako napravljen džem nikada se neće pokvariti i rok trajanja mu može biti duži, zbog toga što je šećer konzervans. U pitanju je čist bezobrazluk i marketinški trik - smatra naša sagovornica.

Ona je potrošače upozorila da se zavaravaju ukoliko misle da prilikom konzumacije kupovnih džemova jedu zdravu hranu.

- Domaći džem pravi se u razmeri kilogram voća i kilogram šećera, a većina domaćica stavlja i manje - od 600 do 800 grama šećera, kako bi ova poslastica bila zdravija. Zato uvek savetujem ljudima da ne kupuju ovakve proizvode u prodavnicama, već da kupe voće i skuvaju džem, jer to nije nikakva nauka. Em ćete mnogo jeftinije proći, em ćete jesti nešto zdravo. Ja uvek savetujem da umesto šećera u domaći džem dodate med i tako ćete dobiti najzdraviju moguću varijantu. Ako džem kupite u prodavnici, budite sigurni da nećete pojesti zdravu hranu zato što, osim ogromne količine šećera, proizvođači uglavnom dodaju i razne druge sastojke koji su nezdravi. Sve to piše na etiketi, ali mi ne umemo da ih čitamo, pa onda kupimo više hemijski nego prirodni džem! - napominje Raičevićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40