• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Zaštitnik potošača

28.12.2015

14:31

MI USTVARI NEMAMO POJMA ŠTA JEDEMO! Analiza majoneza pokazala: Samo 6% jaja i čak 79% ulja!

Zaštitnik potrošača

MI USTVARI NEMAMO POJMA ŠTA JEDEMO! Analiza majoneza pokazala: Samo 6% jaja i čak 79% ulja!

Podeli vest

Analiza majoneza na srpskom tržištu pokazala da samo jedan sadrži konzervans. U dva slučaja korišćeno žumance u prahu, umesto onog u prirodnom obliku
Informer

U majonezu ima tri četvrtine ulja i samo 6% jaja (žumanceta). To znači da, kad god jedemo majonez, u stvari najvećim delom unosimo suncokretovo ulje, iako toga uglavnom nismo svesni, odnosno mislimo da su jaja osnovni sastojak te namirnice.

Institut za opštu i fizičku hemiju analizirao je za Zaštitnik potrošača uzorke vodećih majoneza na našem tržištu, uključujući i one koji se prodaju kao "lajt" i "junior" proizvodi.

- Majonez je, stručno rečeno, stabilna emulzija, veoma gusta i kremasta, i pravi se i jede isključivo hladan. Emulzija se sastoji od biljnog ulja, na našim prostorima uglavnom suncokretovog, sa žumancetom, koje je emulgator, začinjena sokom limuna, čija kiselost pomaže emulziji, a često i senfom. Neki proizvodi sadrže sirće kao regulator kiselosti. Majonez je stabilan, jer lecitin iz žumanceta ima emulgujuće osobine za sistem ulje/voda. Industrijska proizvodnja majoneza je uvela kao promenu ubacivanje žumanceta u prahu, kao i dodavanje stabilizatora i aroma. Posebno je razvijen majonez bez jaja za vegetarijance, koji sadrži skrob i modifikovani skrob kao stabilizatore emulzije. Kvalitetan i odgovoran proizvođač koristi dobro ulje i ne dodaje pojačivače aroma u majonez. Uvek je dodatni kvalitet proizvod bez konzervansa - objašnjava dr Stevan Blagojević, tehnički rukovodilac laboratorije Instituta za opštu i fizičku hemiju.

Bez pojačivača ukusa

Analiza majoneza na našem tržištu pokazala je da sadržaj ulja varira od 75% do 79%. Kod "lajt" majoneza taj procenat je mnogo manji, od 30% do 37%. Žumance se koristi uglavnom u prirodnom obliku, dok je u dva slučaja ono prisutno kao žumance u prahu - "majovita" i "tomi". Količina žumanaca je uglavnom ista, uz minimalne razlike od majoneza do majoneza.

Da li su slike jaja obmana potrošača?

Na ambalaži majoneza dominiraju slike jaja, iako žumanceta u njima ima jedva 6%. Ako uzmemo u obzir da je na sokove zabranjeno stavljati slike voća ako voćni sadržaj nije iznad 50%, onda se opravdano postavlja pitanje da li je stavljanje slike jaja na pakovanja majoneza svojevrsna obmana potrošača? Odnosno, da li bi možda trebalo razmisliti o promeni propisa koji tako nešto omogućavaju?

Kako se ispostavilo, nijedan majonez nema veštačke pojačivače ukusa, a gotovo svi su bez konzervansa, uz jedan izuzetak kod delikatesnih majoneza: "majovita" sadrži sorbinsku kiselinu (kod "lajt" varijanti K-sorbat imaju svi osim "tomija").

U "lajt" kategoriji analizirana su četiri majoneza. Srpski proizvođači, u skladu sa običajima posta, u svoje "lajt" majoneze ne stavljaju uopšte žumance, već koriste kao stabilizator modifikovani skrob. Dakle, u postu možete slobodno jesti tri domaća posna majoneza: "majovitu", "dijamant" i "polimark". S druge strane, "tomi" majonez, koji je deklarisan kao "lajt", u sebi ima žumance.

Takođe, svi "lajt" majonezi imaju manje ulja nego regularni, a ova razlika najizraženija je kod "Polimarkovog" i "Dijamantovog" majoneza sa oznakom "lajt".

Analizirali smo i dva "junior" majoneza, kod kojih se razlika od osnovne, delikates verzije, kreće u dva pravca. "Dijamantov" majonez za decu u svemu je gotovo istovetan onom koji nude odraslima (neznatno manje ulja), uz tu razliku da su mu dodati vitamini E, A, B6, B9, D i B12, dok "Polimarkov" majonez iz ove kategorije ima znatno manje ulja u odnosu na onaj namenjen odraslima (60% naspram 75%).

 

Informer

RECEPT ZA DOMAĆI MAJONEZ

Sastojci:
1 jaje
1 kašičica senfa
1 kašičica jabukovog sirćeta
biber
so
250-300 ml ulja

Priprema:
U posudu sipati žumance, senf, sirće i biber, sve to posoliti, pa malo promutiti mikserom i onda u tankom mlazu dolivati ulje. Treba mutiti dok smesa ne počne da se zgušnjava. Po potrebi dodati i vise od 250 ml ulja, dok smesa ne bude relativno čvrsta.
Ukoliko želite, pripremljenom majonezu možete dodati i polovinu belanceta, posebno umućenog sa malo soli. Sve to pomešati prvo kašikom, pa mikserom.

Preporučene doze

Kod majoneza je, kako objašnjava dr Stevan Blagojević, veoma važno razmotriti njihovu energetsku vrednost, odnosno koliko KJ unosimo u organizam kada ga konzumiramo.

- Na osnovu analiza, jasno je da je unošenje majoneza u naš organizam praktično unošenje biljnog ulja, kojeg ima od 75% do 79%, u slučaju delikates majoneza. Samim tim unosimo oko 3.000 KJ na svakih 100 grama majoneza. A muška osoba normalne težine ima dnevnu potrebu za oko 8.500 KJ, dok je kod žena to 8.000 KJ. Takođe, ako pogledamo prethodne analize, jasno je da je majonez značajan izvor masti. Samo 100 grama majoneza sadrži od 75 do 79 grama masti, dakle, više od celokupnog preporučenog dnevnog unosa, dok je 3.000 KJ više od trećine ukupne dnevne potrebe za energijom. Čak i da zanemarimo zdravstveni aspekt, što nikako ne bi trebalo činiti, treba reći da će veće konzumiranje majoneza svakako uticati na vašu kilažu - konstatuje profesor Blagojević.

 

OVO JE ISTINA O ČUVENOJ BANANICI! Ima čak 37-68% šećera i samo 21-25% čokolade!

 

SOKOVI BEZ VOĆA, A PUNI ŠEĆERA! Deci koja ih piju preti dijabetes, naglo se goje, stradaju im zubi...


 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

    
    

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Saša

pre 9 godina

Razumljivo, nasi dragi... I naj miliji penzioneri... usta ne zatvaraju... Samo, kuknjava... Jaooo! Ovo, jaooo!... Ono... Kukuuu... Sine, cero... Jesi li cuo, ovo jes\' li video ono... Sta kaze, ovaj... sta kaze... onaj... PODMAZANO... Apsolutno!!! \"DA SU ZIVI I ZDRAVI JOS GODINA STO, DA JE PESME I VINA I DA IH CUVA BOG\"\n

Rade

pre 9 godina

Samo da nesto razumes, hemiska sa prehranbrenom industrijom servira najvecu zlo za zdravlje coveka. Da hrana moze da stoji dugo sa odredjenim konzervantima i hemikalijama pod znakom navoda "DA". Degradacija hrane nastaje u svakom slucaju i sa i bez konzervanata to je neizbezno, sto staruju hranu jedes sve je vise trula i veoma lose utice na sopstveno zdravlje. Priroda ima svoj balans u hrani sto je potreban coveku, taj balans kada se promeni u hrani normalno menja se i u organizmu. Zato sve vise stanovnistvo oboleva od raka, pitamo se zasto, zato sto covek oce da promeni prirodnu lanac hranu. Nekada smo jeli sveze meso danas zaklato i danas jedemo, sada je moda sve zamrznito da se jede, koliko staro meso se jede niko nezna.

Dalibor

pre 9 godina

Jedan sam od retkih koji je slucajno bio u jednom carinskom magacinskom prostoru u Simanovcima gde u velikim kolicinama iz Kine dolaze specije u limenim i plasticnim buradima za majoneze i kecape poznatih srpskih proizvodjaca. Kada sam slucajno sklonio poklopac sa jednog bureta namenjenog za kecap, imao sam sta da vidim. Plesanj, neugodni miris, i masa koja mi je smucila kecap za sva vremena. Namerno necu napisati za koju su firmu bila burad namenjena, ali reci cu da se radi o jednom renomiranom proizvodjacu kecapa i majoneza iz Beograda.

vuki

pre 9 godina

Nije mi jasan tekst i poruka. Majonez se inace pravi u tom odnosu jaja i suncokretovog ulja. 6% jaja je sasvim dobar odnos, naspram 80% ulja. tako se , inace, pravi majonez i u kucnim uslovima.

Milan V

pre 9 godina

U pravu ste, inače tehnički je moguće umutiti čak 30 l suncokretovog ulja sa samo jednim žumancetom !

Saša

pre 9 godina

Za, Rada - U, pitanju je ismejavanje prehrabenog, proizvoda... Koj nazalost gledamo po rafovima nase, zemlj... Zato, bih vas zamolio. Da, dobro procitate moj tekst, shodno tome i donesete kritiku - posmatraca, ucesnika... O, prehranbenoj industiji, njen nastanak, rad, i svrha... Me, ne zanima. To je posao uvazeni, gospodine. Rade... Osoba i lica zaposljenih u institutu TORLAK, ako se ne varam, Tamo se pecat - stabilj... Udara. Pa, evo toliko kada vec nekom sugerisete... S\' postovanjem... Srecni vam novgodisnji, praznici... Postovani. Rade... \n

Zoran

pre 9 godina

Pa majonez je svakako emulzija ulja i neke kiseline, npr. sircetne, limunske... Jaja su samo emulagator, nema potrebe da ih bude mnogo...

Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!
Politika

Blokaderima će pozliti! Kakve reči o Srbiji: Američki ekonomista ne štedi pohvale - Sve čestitke!

Srbija je na pravom putu, a u budućnosti treba da obezbedi vrhunsko obrazovanje na fakultetima u saradnji sa vodećim univerzitetima širom sveta i izgradi data centre kako bi bila konkurentna na međunarodnom nivou, izjavio je američki profesor ekonomije, akademik i svetski priznati geopolitički analitičar Džefri Saks u intervjuu koji je vodio ministar finansija Srbije Siniša Mali.

25.12.2025

14:03

Hronika

Planeta

Zabava

Praznični program stiže na Superstar TV
Kultura

Praznični program stiže na Superstar TV

Superstar televizija će tokom predstojećih novogodišnjih praznika publiku iznenaditi novim kinematografskim hitovima, namenjenim zajedničkom okupljanju i zabavi za sve generacije.

25.12.2025

11:50

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set