• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

23.12.2020

08:31

Amanda, ANĐEO LEDENOG POGLEDA! O ovom ZLOČINU je pre 13 godina BRUJAO CEO SVET! Njena cimerka je ubijena sa 47 UBODA NOŽEM, a ona danas ZBOG TOGA živi kao u Holivudu! Foto/Video

Estrada

Amanda, ANĐEO LEDENOG POGLEDA! O ovom ZLOČINU je pre 13 godina BRUJAO CEO SVET! Njena cimerka je ubijena sa 47 UBODA NOŽEM, a ona danas ZBOG TOGA živi kao u Holivudu! Foto/Video

Podeli vest

Pre 13 godina studentkinja iz Engleske Meredit Kerčer (21) nađena je mrtva u stanu u Peruđi. Bila je silovana, a na njenom telu je nađeno 47 ubodnih rana

Amerikanka Amanda Noks i njen tadašnji dečko Rafael Solesito osuđeni su zbog ubistva njene cimerke Meredit Kerčer, koja je pronađena polugola, izbodena i prerezanog grla u novembru 2007. Amanda i Meredit su tada studirale i delile su iznajmljeni stan u Peruđi.

Ko je bila Meredit Krečer?

Meredit Kerčer je bila dvadesetjednogodišnja britanska studentkinja kada je septembra 2007. stigla u Peruđu. Tamo je planirala da provede godinu dana. Tečno je govorila italijanski i imala je velike ambicije da radi za Evropsku uniju. Prijatelji je opisuju kao pametnu, brižnu i popularnu, a porodica kaže da je bila vredna, ali i da je često provodila vreme sa njima.

Foto: printscreen

Meredit Kerčer

Drugog novembra, nepuna dva meseca po dolasku u Italiju, njeno telo je nađeno u stanu koji je delila sa dve Italijanke i Amerikankom, Amandom Noks.

Razvoj događaja

Jako je teško dokučiti istinu kada je reč o ovom slučaju. Svako od osuđenih ima svoju priču, a neki čak i po dve-tri. Sumirajmo potvrđeni razvoj događaja.

Amanda i Meredit su se upoznale u septembru kada su se uselile u  stan u Via della Pergola, broj 7. Poznato je da su pre ubistva srele Rudija Guedu, ranije poznatog policiji, i provele izvesno vreme sa njim. 25. oktobra devojke su zajedno otišle na koncert gde je Amanda upoznala Rafaelea Solećita (koji je tada imao 23 godine) i oni počinju da se zabavljaju.

Na državni praznik 1. novembra Meredit je sa drugaricama bila van grada. Večerala je sa tri Engleskinje u njihovoj kući i sa drugaricom se rastala oko 8:45 uveče na oko 500 metara od stana. Izveštaji kao vreme smrti navode period od tog momenta pa do 12:50 ujutru.

Amanda i Rafaele su sutradan shvatili da je Mereditina soba zaključana, a da je prozor jedne od italijanskih cimerki razbijen i pozvali policiju. Kada su vrata provaljena oko 1:15, nađeno je Mereditino telo, pokriveno, sa ranom od noža na vratu. Policija je potvrdila da ju je napalo više od jedne osobe, da je umrla od gubitka krvi i gušenja i da je bila seksualno zlostavljana. Već 6. novembra policija hapsi Amandu Noks, njenog dečka Rafaelea Solećita i vlasnika lokalnog bara u kome je Amanda radila, Patrika Lumumbu. Petnaestak dana kasnije Rudi Guede, čiji su otisci jedini zasigurno nađeni u stanu, biva uhapšen u Nemačkoj.

Dokazi

Utvrđeno je još jako malo podataka sem ovih. Policija je aljkavo skupljala DNK dokaze, pa prvobitna priča da se Solećitov DNK nalazi na Mereditinom brushalteru, a Noksin na dršci noža na čijoj oštrici je Mereditina krv nije pouzdana, naročito jer niko nije siguran da to jeste Mereditina krv i da je taj nož uošte korišćen pri ubistvu.

DNK

Angažovano je dvoje profesora forenzike iz Univerziteta Sapienca (La Sapienza Universitá) u Rimu. Karla Vekjoti (Carla Vechiotti) i Stefano Konti (Stefano Conti) su ubrzo na nalaze policije sipali „drvlje i kamenje”, sporeći ceo postupak prikupljanja i obrade dokaza s mesta zločina.

Centar spora je bio kuhinjski nož od 30 cm, koji je nađen u Solećitovom stanu, a koji je na oštrici imao DNK ubijene Meredit, a na dršci imao DNK Rafaela Solećita.

Usledila je zbunjujuća tvrdnja tužilaca da taj nož „nije nekompatibilan” s predmetom kojim je počinjeno ubistvo. Taj i takav nož - sredstvo ubistva - nikada nije pronađen.

Odbrana je sve vreme tvrdila da je kuhinjski nož od 30 cm suviše veliki da bi izazvao povrede kakve su pronađene na vratu ubijene Meredit Kerčer. Osim toga, na tom nožu nije bila pronađena Mereditina krv, nego samo mala količina maerijala sa DNK, zbog čega nije bilo ni materijala za ponovnu analizu.

Odbrana je, takođe uspešno, osporila i rezultate DNK nađene na krvavom grudnjaku Meredit Karčer, koji je s mesta zločina uzet i analiziran čak 46 dana posle njene smrti.

Dokaze za nestručan rad policijskih forenzičara su imali i u video snimcima Policije Peruđe, na kojima se jasno videlo da policijski forenzičari dokaze skupljaju rukama u rukavicama, umesto hvataljkama.

Tokom ponovljenog suđenja, samo na snimcima je otkriveno preko 50 uočljivih propusta, uz razočaranje u sudnici. Podizanje predmeta prljavim rukavicama i predavanje kolegi dokaznog materijala, zatim spuštanje tog predmeta na pod na drugom mestu, i onda ponovno uzimanje s poda je nedopustivo - time se kontaminiraju dokazi i kompromituje ceo rad forenzičara. Greška je bilo i stavljanje dokaza u plastičnu, a ne u paprinu kesu, kako to nalažu međunarodna pravila kriminalistike.

Profesori Stefano Konti i Karla Vekioti su pred sudom otkrili i to da dokazi nisu bili pravilno čuvani - okrvavljeni Mereditin grudnjak je istrunuo, smešten u pogrešnom delu skladišta dokaza u Rimu.

 

Amanda i Rafaeleo nemaju pouzdan alibi: navode da su veče proveli zajedno kod njega u stanu, gledajući TV i pušeći marihuanu.

Foto: BBC/printscreen

Rafael Solećito na suđenju

Jedini svedok koji je naveo da je Amanda bila te večeri blizu stana je zavisnik od heroina.

Foto: BBC/printscreen

Amanda Noks na suđenju

Amandina svedočenja se najmanje od svega mogu smatrati pouzdanim: prvo je priznala ubistvo i kao saučesnika navela Lumumbu, zatim je rekla da je samo čula Kerčerino vrištanje, da bi kasnije rekla kako ju je policija mučila da bi izvukla priznanje. Da bi stvar bila još sumnjivija, izjavu je davala bez advokata, na jeziku koji nije tečno znala.

Slučaj je dobio izuzetnu pažnju javnosti, zbog činjenice da su se Amanda i Rafaele u prvim časovima posle ubistva ponašali kao da ih ne zanima šta se dogodilo, što su zabeležile kamere italijanskih i drugih TV mreža.

Njih dvoje su uhapšeni 4 dana posle ubistva i kasnije osuđeni na duge kazne: Amanda na 26 godina, a Rafele na 25 godina. 

Foto: printscreen

Amanda i Rafael

Lumumba je brzo pušten, a Guede (čija je izjava takođe varirala) osuđen na trideset godina zatvora. Amanda i Solećito su decembra 2009. osuđeni za ubistvo, pa oslobođeni 2011. Sa jako malo dokaza i mnogo mesta da maštoviti um nadogradi priču, ovaj slučaj se pokazao kao radost za medije širom sveta.

Dva puta su proglašeni krivim i dva puta oslobođeni krivice - poslednji put u martu 2015. Nakon godina u italijanskom zatvoru oboje ih je oslobodio Vrhovni sud Italije.

Snimak nadzornih kamera

Snimak sigurnosnom kamerom, objavljen na italijanskoj televiziji, pretio je da sruši alibi kojim je Amerikanka Amanda Noks pokušavala da dokaže svoju nevinost u slučaju ubistva Meredit Kerčer.

Na snimku zabeleženom u 20.53 sata 1. novembra 2007, na dan kada se dogodilo ubistvo - žena koja liči na Amandu Noks ide preko parkinga u Peruđi, pored kuće u kojoj je stanovala s britanskom studentkinjom Meredit Kerčer.

Farmerke i kaput liče na odeću koju je Noksova nosila kada je snimljena nekoliko dana nakon ubistva, a kako prenosi “Tajms”, u italijanskoj TV-emisiji “Kvarto grado” navodi se da osobe na snimcima hodaju na isti način i da se Meredit Kerčer na snimku pojavljuje dva minuta pre žene koja liči na Noksovu i da ide prema kući.

Foto: printscreen

Podsetimo, Noksova je na sudu izjavila da je noć kada je Kerčerova ubijena provela sa svojim dečkom, Italijanom Rafaelom Solečitom, da je čitala "Harija Potera" i vodila ljubav.

 

U januaru je evropski sud za ljudska prava naredio Italiji da isplati Amandi odštetu od 20.000 dolara jer joj policija nije obezbedila pravnu pomoć i nezavisnog prevodioca tokom ispitivanja koje je trajalo cele noći. Za ubistvo Meredit Kerčer na kraju je na 16 godina zatvora osuđen Rudi Herman Guede, iz Obale Slonovače.

Amanda danas živi kao u Holivudu

Amanda Noks od 2011. ponovo živi u rodnom gradu Sijetlu i u vezi je s piscem Kristoferom Robinsonom.

 

Poznato je da Amanda danas radi kao slobodni novinar za list "Vestsajd Sijetl", gde je povodom desete godišnjice smrti Meredit Kerčer objavila članak pod naslovom "Tuga za Meredit". U njemu piše o "prijateljici" s kojom je zajedno stanovala i o tome da joj je bila "kao starija sestra", pre nego što ju je "provalnik" silovao i ubio.

Posao novinara nije jedino što joj donosi zaradu. Londonski "San" prenosi da je registrovana u agenciji "All American Speakers". Preko njihovog sajta zainteresovani mogu da rezervišu njeno gostovanje. Pored poznatih ličnosti kao što su Džesika Alba, Ešton Kučer ili Opra Vinfri, agencija posreduje i organizovanju nastupa preduzetnika i motivacionih trenera, ali i ljudi neobičnih sudbina.

Amanda Noks je na sajtu predstavljena na sledeći način: "Amanda Noks - ozloglašena zbog osude i oslobađanja u slučaju ubistva u Italiji". Honorar za jedan nastup iznosi između 5.000 i 10.000 dolara.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija