• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. KOSTIĆ

06.08.2022

07:15

POTRESNO SVEDOČENJE SCENARISTKINJE FILMA "DARA IZ JASENOVCA": Snimiću film o zločinima ustaša tokom devedesetih!

TANJUG/ Sava Radovanović

Kultura

POTRESNO SVEDOČENJE SCENARISTKINJE FILMA "DARA IZ JASENOVCA": Snimiću film o zločinima ustaša tokom devedesetih!

Podeli vest

Scenaristkinja "Dare iz Jasenovca" Nataša Drakulić snimiće film o strahotama koje su počinile ustaše nad Srbima u Hrvatskoj tokom devedesetih godina!

Nataša je sa 16 godina proterana iz Hrvatske samo zato što je Srpkinja. Ona se tokom zločinačke akcije "Oluja" 1995. godine, u kojoj su ustaše ubile 2.000 i proterale više od 250.000 Srba, našla u nesrećnoj izbegličkoj koloni.

Preživela strahote

Drakulićeva kaže da su godine pre nego što je napustila rodnu kuću spasavajući živu glavu bile isto tako dramatične za Srbe koji su živeli u Hrvatskoj.

- Planiram da napišem scenario za film o onome što se dešavalo Srbima od početka rata. Doživljavali smo strahote još od 31. marta 1991. godine. Tada su ustaše počele da pucaju i ubijaju Srbe u Hrvatskoj. To je bio pakao koji nikad neću zaboraviti - priča Nataša za Informer.

Foto: Insajder/Novak Đurović

Nataša Drakulić snimiće film o strahotama koje su počinile ustaše nad Srbima u Hrvatskoj

Ona nikada neće istisnuti iz sećanja trenutak kada je zbog hrvatske akcije "Oluja" morala da napusti kuću u kojoj je rođena.

- Tog jutra je krenulo intenzivno bombardovanje. Nestale su sve radio i televizijske frekvencije, a sa razglasa sam čula glas Franje Tuđmana kako govori: "Ostanite kod svojih kuća." Nažalost, oni koji su ostali završili su tragično. Majka mi je dala sve pare i zlato koje smo imali i rekla: "Idi sada." Sećam se očevog i mog pogleda kroz prozor automobila. Pokušao je da sakrije bol i suze. Nije bilo vremena ni da se pozdravimo i poljubimo - priseća se Drakulićeva, koja se priključila koloni zajedno sa stricem i njegovom porodicom:

- Brat od strica Dušan, koji je takođe imao 16 godina, vozio nas je sve do Beograda. Roditelji su ostali u Krajini, misleći da će sve da prođe, međutim, kroz nekoliko dana i oni su morali da izbegnu.

Nekažnjeni zločin

Scenaristkinja poručuje da je velika sramota što do danas niko nije kažnjen za pogrom nad Srbima!

Foto: Insajder/Novak Đurović

Nataša Drakulić

- Najveći zločin je puštanje Ivana Čermaka, Mladena Markača i Ante Gotovine iz Haga. Ne mogu da verujem da niko nikada nije odgovarao za "Oluju". Bog sve vidi, pa će valjda biti pravde. Ustaše su zlikovci, pljačkaši i ubice. Prošlo je 27 godina od tada, može da prođe još milion, ali taj bol nikada neće prestati - kaže Nataša i dodaje da joj je drago što je snimljen film o tome:

- Radujem se premijeri filma "Oluja". Hvala reditelju Milošu Radunoviću, koji ga je izneo na plećima, ali i glumcima Jovu Maksiću i Zlatanu Vidoviću što igraju u njemu. Nikada takvih filmova ne može biti previše.

Nikada neću moći da se vratim kući

Nataša kaže da se nikada neće vratiti kući u Hrvatsku:

- Ustaše su sve iznele iz kuće i ostavile samo nosače od radijatora. Moja baka se vratila tamo 1997. i sve smo obnovili. Međutim, shvatila sam da nikada više neću moći bezbrižno da sedim u svojoj kući a da mi neko ne bane. Naročito posle filma "Dara iz Jasenovca", jer sam nakon premijere dobila gomilu pretnji.

Nestali Srbin

Ona dodaje da bi volela da prenese na veliko platno i nesrećnu sudbinu srpskog profesora:

- Moj profesor Darko Sovilj se nakon "Oluje" predao češkim mirovnim snagama Unprofora, a one su ga predale Hrvatima! Njegova porodica ni danas ne zna gde je i šta mu se dogodilo.

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija