• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milan Dimitrijević

23.05.2023

18:00

MUZEJI ZA 10! Besplatan ulaz u više od 100 muzeja i galerija!

Kultura

MUZEJI ZA 10! Besplatan ulaz u više od 100 muzeja i galerija!

Podeli vest

Uoči obeležavanja Međunarodnog dana muzeja u više od 60 gradova održava se manifestacija „Muzeji za 10". Ulaz u preko 100 muzeja i galerija je besplatan do petka, a u Beogradu 37 institucija kulture je otvorilo vrata za posetioce.

Izložba "Zlatne niti ćirilice" proputovala je u poslednjih nekoliko godina Evropu i region. Sada je prvi put pred publikom u Srbiji, u Muzeju Vuka i Dositeja.

Motivi veza i zlatoveza su inicijali iz Miroslavljevog jevanđelja. Veliko je interesovanje za radionicu veza.

- Kao istoričar umetnosti, ja sam potpuno opčinjena na koji način ta tradicija, baština, pokreće neke fine dugmiće u nama, stvara jedan prostor dijaloga. Zaista imamo publiku, od predškolskog uzrasta do naših najstarijih sugrađana - kaže Tamara Ognjević, koautorka izložbe.

Foto: Tanjug

Narodni muzej

A u nacionalnom muzeju predstavljena je "Jedna (ne)obična muzejska priča'' - može se videti 50 slika iz 18. i 19. veka, od baroka do realizma. Među njima su i dela najznačajnijih umetnika te epohe, koja se retko izlažu.

- Imamo portrete, imamo i religiozno i profano slikarstvo, žanr-scene, pejzaže, studijske i mitološke kompozicije. Dakle, sve to se nalazi na ovoj izložbi u funkciji ilustracije svih tih različitih lica srpske kulture u prethodna dva ili tri stoleća - izjavio je prof. Vladimir Simić, istoričar umetnosti.

Foto: Tanjug

Narodni muzej

Kao i svake godine Hemijski fakultet je otvoren za posetioce. Predavanja će objasniti klimatske, ali i promene u našem telu kada osećamo sreću. Postavka je posvećena pionirima nauke u našoj sredini.

- U okviru Muzeja za 10 nudimo vođenu turu kroz zbirku velikana srpske hemije, gde naši posetioci mogu da se upoznaju sa nasleđem iz hemije, sa radom Sime Lozanića i drugih velikih hemičara, kako su se pakovale bočice sa hemikalijama, kako su izledali nekadašnji aparati - rekla je Slađana Savić, asistentkinja i kustoskinja.

Na Međunarodni dan muzeja 18. maja u Muzeju savremene umetnosti biće otvorena "Plava izložba''. Akcenat je na doživljaju moderne i savremene umetnosti kroz značenja i simboliku plave boje, a pomoć je pružio Savez slepih Srbije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17