• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: S. Kostić

28.05.2023

16:16

TREĆI NASTAVAK "BALKAN EKSPRESA" OTKAZAN ZBOG OLIVERE MARKOVIĆ! Mihić pre smrti otkrio tajne kultnog filma: Radnju sam hteo da smestim za vreme NATO bombardovanja

printscreen

Kultura

TREĆI NASTAVAK "BALKAN EKSPRESA" OTKAZAN ZBOG OLIVERE MARKOVIĆ! Mihić pre smrti otkrio tajne kultnog filma: Radnju sam hteo da smestim za vreme NATO bombardovanja

Podeli vest

Posle skoro 25 godina od premijere prvog dela filma, producenti na čelu sa scenaristom Gordanom Mihićem došli su na ideju da snime i treći nastavak ovog popularnog ostvarenja.

Kada se 1983. godine u bioskopima pojavila grupa sitnih lopova Pik (Bora Todorović), Popaj (Dragan Nikolić), Lili (Tanja Bošković), Stojčić (Bata Živojinović) i Tetka (Olivera Marković), niko nije ni slutio da će film "Balkan ekspres" postići toliki uspeh. Nakon šest godina od premijere snimljen je i drugi nastavak, ujedno i miniserija. 

Posle skoro 25 godina od premijere prvog dela filma, producenti na čelu sa scenaristom Gordanom Mihićem došli su na ideju da snime i treći nastavak ovog popularnog ostvarenja.

- Insistirao sam da se u trećem nastavku filma nađe originalna glumačka postava kako se ne bi izgubila magija prvog dela. Olivera Marković je u to vreme već bila rovitog zdravlja, ali je pristala da se ponovo nađe u ulozi Tetke, kao i ostala originalna glumačka ekipa. Na oduševljenje svih, snimanje je trebalo da počne 2007. godine - ispričao je jednom prilikom Gordan Mihić.

Foto: Beta

Gordan Mihić

Odjednom je sve počelo da se odugovlači, a na kraju je sve palo u vodu zbog Oliverine smrti 2011. godine.

- Predprodukcija se neplanirano otegla. Snimanje koje je bilo zakazano za leto 2007. je odloženo. Projekat je zahtevao velika ulaganja, a RTS nije uspeo da pronađe filmskog koproducenta. U međuvremenu, Oliveri se zdravstveno stanje naglo pogoršalo. Pričalo se da će ulogu Tetke preuzeti Milena Dravić ili Mira Banjac. Od svega toga nije bilo ništa. Olivera je umrla 2011. godine, a onda su nas redom napustili i Bora (2014), Dragan (2016) i Bata (2017) - objasnio je Mihić.

Foto: Printscreen Youtube

Olivera Marković, Bora Todorović i Aleksandar Berček u filmu "Balkan ekspres"

Prema njegovim rečima, radnja trećeg nastavka trebalo je da bude smeštena 1999. godine za vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

- Bilo mi je zanimljivo da likove smestim baš u taj period, da publika vidi kako će se simpatični lopovi koji sviraju putujući po Srbiji snaći u tom teškom vremenu za našu zemlju. Sitni lopovi ponovo će u prelomnom istorijskom momentu zasijati unutrašnjim sjajem, kada to niko od njih ne očekuje. To je dokaz da ne postoje nevažni ljudi i da često u životu mogu prijatno da nas iznenade oni koji naizgled ne zaslužuju naše poverenje - ispričao je tada slavni scenarista.

Foto: Printscreen Youtube

Scena iz filma "Balkan ekspres"

Bora Todorović je jednom prilikom ispričao da je retko gledao svoje filmove, pa i "Balkan ekspres".

- Nisam čovek od uspomena, niti od budućnosti. Često se na televiziji reprizirao film "Balkan ekspres", ali sam ga retko gledao. Ponekad sam samo obratio pažnju da bih proverio kako sam izgledao u to vreme. Priznajem da mi znači kada vidim da sam bio mlad, lep i zgodan, pa nije ni čudo što sam imao toliki uspeh kod žena - rekao je Bora.

OVO SIGURNO NISTE ZNALI

* Olivera Marković je za ulogu Tetke nagrađena Zlatnom arenom na Filmskom festivalu u Puli
* Restoran u kojem je snimana većina scena nalazi se u Pančevu, na reci Tamiš
* Film je 1983. godine dobio nagradu za najbolji scenario na festivalu Filmskog scenarija u Vrnjačkoj banji
* Treći nastavak filma trebalo je da režira Branko Baletić, koji je režirao i prvi deo

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija