• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

04.12.2017

13:18

NEVEROVATAN SLUČAJ DVE ŽENE IZ NIŠA: Pretukle muževe, pa završile u zatvoru, IAKO SU IM ONI SVE OPROSTILI!

Vesti

NEVEROVATAN SLUČAJ DVE ŽENE IZ NIŠA: Pretukle muževe, pa završile u zatvoru, IAKO SU IM ONI SVE OPROSTILI!

Podeli vest

Dve Nišlijke zbog prebijanja svojih muževa dobile zabranu da im prilaze * Muževi im sve oprostili i zvali ih da se vrate kući * Međutim, sud ih ipak poslao u zatvor jer su prekršile meru zabrane prilaska suprugu

Dve Nišlijke pretukle su svoje muževe i završile u zatvoru iako su im oni te batine oprostili u međuvremenu!

Nema popuštanja
Da smo uvažili molbu prebijenog muža da žena ostane u kući, policija bi bila odgovorna za dalje posledice
Nataša Zorić Živanović, rukovodilac grupe za suzbijanje nasilja u porodici PU Niš

Pretučeni muškarci su prijavili žene policiji, a sud im je izrekao zabranu prilaska. Ipak, vrlo brzo su zaboravili batine i zvali žene da se vrate kućama, a sudu prijavili da su se pomirili kako bi stopirali sudske procese protiv njih.

Međutim, sud tako saznaje da su žene povratkom u kuću prekršile meru zabrane prilaska i obe ih šalje u zatvor! Stručnjaci pojašnjavaju da su muževi time ženama učinili 'medveđu uslugu', jer da nisu obavestili nadležne o njihovom povratku u dom, one ne bi ni bile uhapšene.

Nataša Zorić Živanović, rukovodilac grupe za suzbijanje nasilja u porodici PU Niš kaže za Informer da je novi Zakon nasilja u porodici mnogo rigorozniji i da nema popuštanja.

Muškarce sramota da priznaju

Nataša Zorić Živanović ističe da se u svom radu susrela sa veoma ozbiljnim slučajevima zlostavljanja muških članova porodice.
- Muškarci ređe prijavljuju nasilje, pa se stiče utisak da su žrtve uglavnom žene. Oni se teško odlučuju da zatraže pomoć jer ne žele da se predstave kao slabiji - kaže ona.

- Imali smo slučaj jedne žene koja je bila nasilna prema suprugu i detetu zbog čega joj je izrečena zabrana prilaska porodici. Ona se oglušila o tu zabranu i uz saglasnost supruga se vratila kući. On nas je obavestio da su se izmirili, te da nema potrebe za našom daljom intervencijom. Međutim, taj njegov zahtev nije uticao na naše postupanje, jer zakon predviđa sankcionisanje nasilnika koji prekrše zabranu prilaska žrtvi. Tako je ova žena, bez obzira na promenu mišljenja supruga, dobila kaznu zatvora od 45 dana. Nismo ovlašćeni da suspendujemo izrečenu meru, niti zakon predviđa takvu mogućnost. Štaviše, da smo se poveli za emocijama i uvažili molbu tog čoveka da nasilnica ostane u porodičnom domu, policija bi bila odgovorna za eventualne posledice koje bi trpela bilo žrtva bilo sama nasilnica - napominje Živanović.

Slično je bilo i u slučaju univerzitetskog profesora iz Niša, koji je mesecima trpeo maltretiranje svoje supruge, pa je kasnije prijavio policiji i zatražio zaštitu.

Medveđa uslugaDa muž nije obavestio nadležne da se žena vratila kući, nju ne bi uhapsili. Oni su zapravo slučajno ženama učinili medveđu usluguLjubiša Živadinović, advokat

- Ta žena je dugo bila nasilna prema mužu, a kada ju je on prijavio, sud joj je izrekao meru zabrane prilaska. Ubrzo sledi preokret, supružnici su se pomirili i žena se vratila kući. Muž je javio sudu za novonastalu situaciju i zatražio da se dalji proces prema ženi obustavi. Ali sud je samo konstatovao da ona nije poštovala meru zabrane prilaska, zbog čega joj izriče kaznu zatvora od 30 dana - kaže naša sagovornica.

Da je sud radio po zakonu i da je dobro što nije menjao odluke bez obzira na promenjene odnose među supružnicima saglasan je i advokat Ljubiša Živadinović.

- Da bi se ukinula mera zabrane prilaska, nije dovoljno samo da muž obavesti sud da se pomirio sa ženom i da se ona vratila kući. Jer, pravno gledano, ona je prekršila zabranu prilaska! On mora da dostavi potrebnu dokumentaciju i sačeka pravosnažnu odluku suda, pa tek tada žena može da se vrati kući. Policija nikada ne proverava da li se poštuje mera zabrane prilaska, jedino ako neko prijavi da je prekršena. Da muž nije obavestio nadležne organe da se vratila u porodičnu kuću, policija za to verovatno ne bi nikada saznala i ženu ne bi uhapsili. Oni su zapravo slučajno ženama učinili medveđu uslugu - smatra Živadinović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pc

pre 6 godina

Policija nikada ne proverava da li se poštuje mera zabrane prilaska!!! I kako mislite da sprecite nasilje, napravili ste zakon i onda ga niko ne sprovodi. I prethodni zakoni su bili dobri, ali ih niko nije sprovodio pa ste onda napravili ekstremne zakone koje ponovo ne sprovodite.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija