• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E.I.

31.03.2021

23:00

KLJUČNI SARADNIK "KAVAČKOG KLANA" IZBEGAO EKSTRADICIJU! Zamenik Velje Nevolje oslobođen u Dominikani!

Vesti

KLJUČNI SARADNIK "KAVAČKOG KLANA" IZBEGAO EKSTRADICIJU! Zamenik Velje Nevolje oslobođen u Dominikani!

Podeli vest

Nikola Vušović Džoni (30), koji je početkom marta po srpskoj poternici uhapšen u Dominikanskoj Republici sa lažnim španskim pasošem, pod misterioznim okolnostima pušten je na slobodu

Beograđanin Nikola Vušović Džoni (30), kog su bezbednosne službe označile kao naslednika Veljka Belivuka (35), zvanog Velja Nevolja, pušten je iz zatvora u Dominikanskoj Republici, gde je početkom marta uhapšen po crvenoj Interpolovoj poternici! Iako se tada spekulisalo da će ekspresno biti isporučen u Srbiju, sada je potpuna nepoznanica ko ga je i zašto pustio na slobodu.

Zataškana pozadina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preksinoć se u intervjuu na TV Hepi osvrnuo na taj slučaj i otkrio da je Vušović odnedavno slobodan čovek.

- On više nije u zatvoru. Ne znam detalje, sem da je pušten. Slobodan je kao ptica, a vi znate koja zemlja tamo jedina donosi odluke i na koji način. I pri tome smo bili upozoreni da će se to dogoditi. I pored svega, garantujem da će svi mafijaši biti pohapšeni, a njihove organizacije razbijene - rekao je Vučić.

Nakon što je početkom marta u medijima objavljeno da je Vušović uhapšen u Dominikanskoj Republici, Viši sud u Beogradu je potvrdio da je prošle godine raspisao poternicu za njim jer se tereti za nelegalno oružje. 

Ptica
Slobodan je kao ptica, a vi znate koja zemlja tamo jedina donosi odluke i na koji način
Aleksandar Vučić

 

Međutim, iz Ministarstva pravde, koje je jedino nadležno da traži izručenje naših državljana, Informeru je stiglo saopštenje da ih niko nije obavestio o Vušovićevom hapšenju-

- Ministarstvo pravde do sada nije obavešteno o hapšenju Nikole Vušovića u Dominikanskoj Republici, tako da nije ni traženo njegovo izručenje. Osim toga, Srbija i navedena država nemaju potpisan bilateralni sporazum o ekstradiciji - piše u saopštenju Ministarstva pravde.

Uprkos tome, očekivalo se da će bezbednosne službe ipak naći način da se Vušović dovede u Srbiju i da se ovde ispita o svim sumnjivim poslovima, ali do toga nije došlo.

Inače, prema proceduri, zemlja u kojoj se zatekne osoba sa poternice prvo o tome obavesti onu zemlju koja je poternicu raspisala kako bi se dobile povratne informacije o daljem postupanju. O tome kako je Dominikana postupila i da li je Vušoviću određen ekstradicioni pritvor nema nikakve zvanične potvrde.

Cijanid za Jovana Vukotića

Pojedini pripadnici Vušovićeve grupe učestvovali su u pokušaju ubistva Jovana Vukotića, vođe "škaljarskog klana" u decembru 2019. godine u Beogradu. Njihov plan je bio da Vukotiću, koji je u to vreme bio u pritvoru Centralnog zatvora, podmetnu otrov cijanid u hranu.

Prerušeni u policajce, presreli su tadašnju Vukotićevu nevenčanu suprugu Dejanu Živković, koja je mužu nosila ručak u zatvor. Pod izgovorom da hoće da je provere, stavili su krišom otrov u torbu sa hranom. Dejana je, međutim, posumnjala da nešto nije u redu, pa je to prijavila stražarima i tako je plan o ubistvu Vukotića osujećen.

Podsetimo, Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i njegovi saradnici uhapšeni su 4. februara zbog sumnje da su odgovorni za više ubistava i druga teška krivična dela koja su, kako se pretpostavlja, izvršavali za račun "kavačkog klana". Navodno je nakon toga upravo Džonijeva banda trebalo da preuzme sve Veljine "poslove".

- Belivuk je praktično bio šef ispostave crnogorskog klana u Srbiji, a na njegovo mesto trebalo je da "uskoči" Vušović, koji je takođe odranije bio blizak sa "kavčanima". Grupa, okupljena oko Džonija, imala je dominantnu ulogu u poslovima sa drogom na beogradskoj opštini Vračar - otkrio je ranije Informerov izvor.

Godinama u bekstvu

Džoni je godinama bio u bekstvu i za to vreme se, kako se sumnja, uglavnom bavio preprodajom narkotika. Prema operativnim podacima, u Dominikanu je došao iz Španije, a pre toga je živeo u Beču i tamo držao laboratorije za uzgoj marihuane. U trenutku hapšenja u Dominikani kod sebe je imao lažni španski pasoš.

Vušović je počeo da puni stupce crne hronike još 2010. godine, kada je prvi put uhapšen sa vođom navijača Partizana Aleksandrom Stankovićem, zvanim Sale Mutavi, zbog preprodaje droge i posedovanja oružja. Stanković je u međuvremenu, u oktobru 2016. godine, ubijen. Nakon toga su Belivuk i Vušović potpali pod okrilje "kavačkog klana" i okupili oko sebe bandu "čuvenu" po brutalnosti i svirepim ubistvima.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija