• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T. I.

20.05.2021

12:36

Kontroverzni mafijaš sa Pala nema više srpski pasoš! Opasan po Srbiju, više nije na listi naših državljana

Vesti

Kontroverzni mafijaš sa Pala nema više srpski pasoš! Opasan po Srbiju, više nije na listi naših državljana

Podeli vest

Darko Elez (40) sa Pala, koga bezbednosne službe označavaju kao jednog od najopasnijih kriminalaca u regionu, ispisan je sa liste državljana Srbije!

Elezu je, kako saznajemo, MUP Srbije ukinuo državljanstvo, uz obrazloženje da predstavlja "pretnju po bezbednost naših građana".

Ovaj višestruko osuđivani kriminalac uhapšen je u Beogradu 22. decembra prošle godine po Interpolovoj poternici pravosuđa BiH, koje ga tereti za seriju ubistava i nekoliko milionskih pljački banaka i pratnji novca. U martu je izručen BiH uz visoke sigurnosne mere.

Najavio žalbu
Senad Kreho, Elezov advokat u Bosni, potvrdio je za Informer da ga je posetio juče u pritvoru u Sarajevu i da je video rešenje MUP-a Srbije o ukidanju državljanstva.


- Obrazloženje da je Elez pretnja po bezbednost građana Srbije zvuči mi neverovatno. On je uvek sarađivao sa nadležnim organima Srbije, u kojoj je živeo 21 godinu, uključujući i vreme provedeno u zatvoru. Smatram da je u pitanju nezakonit akt i zato ću sa beogradskim kolegama advokatima podneti tužbu Ustavnom sudu Srbije na ovo rešenje - ističe Kreho i dodaje:


- Bojim se da je krajnji cilj ovakve odluke zapravo da se aktivira predmet "Lutka" u BiH, u kom se Elez tereti za brojna krivična dela, odnosno da se Srbija potpuno povuče iz tog procesa i prepusti svu nadležnost organima BiH. Podsećam da u rešenju o ekstradiciji Darka Eleza iz decembra 2020. stoji da mu se ne može suditi u BiH za predmet "Lutka", jer je ministarka pravde Srbije navela samo "za druga dela". Sad, pošto je ostao bez srpskog državljanstva, Srbija ga se praktično odrekla i Elez je u rukama pravosudnih organa BiH.

Foto: MUP Srbije

Hapšenje Darka Eleza


Elez je, inače, u svet kriminala ušao neposredno nakon rata devedesetih. Bavio se švercom cigareta, a zatim i oružja. U Beogradu je 2012. osuđen na devet godina zatvora kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom i bavila se iznudama. Na slobodu je pušten u novembru 2017. godine, kada je dobio uslovnu kaznu.

Teška krivična dela

Tužilaštvo BiH saopštilo je nakon hapšenja Eleza u Beogradu da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", koja ga tereti za organizovani kriminal i više teških krivičnih dela u periodu od 2005. do 2009. godine, među kojima su ubistva, pokušaj ubistva, pljačke transporta novca i drugo.
Takođe, Eleza bosanskohercegovačko pravosuđe traži i radi istrage koju zajedno sprovode Tužilaštvo BiH i MUP Republike Srpske. Ta istraga se odnosi na mafijaške likvidacije i pokušaje ubistava tokom 2018. i 2019. godine na području Istočnog Sarajeva i BiH, kao i više iznuda. 


Saradnik Zvicera i Velje Nevolje

Bezbednosne službe utvrdile su da je Darko Elez blisko sarađivao sa Veljkom Belivukom, zvanim Velja Nevolja, i sa vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom. Navodno, postojali su planovi da njih trojica organizuju moćni klan, koji bi preuzeo primat u celom podzemlju u ovom delu Evrope. Postojala su i ozbiljna operativna saznanja da su pripremali čak i politička ubistva i prevrat u Srbiji. Međutim, srpske službe bile su brže, pa je Elez uhapšen i izručen u BiH, a Velja Nevolja je 4. februara završio iza rešetaka sa još 21 saradnikom. Što se Zvicera tiče, on je izbegao hapšenje u Crnoj Gori i za njim je raspisana Interpolova poternica.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija