• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

06.10.2021

12:21

ODELJENJE ZA POTRAGE OTKRIVA DETALJE ISTRAGE UBISTVA PORODICE ĐOKIĆ! Mnogi pokušavaju da unište tragove, ali mi uvek NEŠTO NAĐEMO/VIDEO/FOTO/

V.J.

Vesti

ODELJENJE ZA POTRAGE OTKRIVA DETALJE ISTRAGE UBISTVA PORODICE ĐOKIĆ! Mnogi pokušavaju da unište tragove, ali mi uvek NEŠTO NAĐEMO/VIDEO/FOTO/

Podeli vest

Danima je trajala potraga za porodicom Đokić iz Aleksinca. Specijalno obučeni timovi radili su danonoćno. Ko učestvuje u takvim potragama, kako rade i od čega zavisi koliko će potraga trajati

Odeljenje za potrage za nestalim licima Policijske uprave za grad Beograd skoro svakog dana dobija prijave, a vikendom ponekad beleže i više od 10. Osim za nestalim maloletnicima, ovo odeljenje traga i za punoletnim građanima koji su, iz nekog razloga, otišli od kuće.

Tokom prošle godine, potrage u Beogradu su u 95 odsto slučajeva okončane uspešno. Koliko će policijskih službenika izaći na teren, koja teritorija će se pretraživati, zavisi od slučaja do slučaja.

Od trenutka kada se zločin dogodi, istragu treba pokrenuti što pre, jer što više dana prođe detalje je sve teže otkriti. Istraga počinje od prve policijske patrole na mestu zločina, kasnije forenzičara i tužioca. Sneg, kiša i vrućina mogu da oštete ili skroz unište tragove, ali redosled u istražnom postupku je isti.

- Ako prođe 10 minuta, a ne sat vremena, tri dana ili 15 dana, svakako je veoma loše za izuzimanje tragova, ako pričamo o biološkim tragovima, na čoveku, na životinjama, pa i na biljkama - ističe prof. dr Zvonimir Ivanović sa Kriminalističko-policijske akademije za RTS.

Dr Mladen Milošević sa Fakulteta bezbednosti navodi da to komplikuje istragu, ali ne utiče na kaznu koja će biti, ali će, dodaje, protokom vremena svakako biti teže prikupiti sve dokaze.

Lociranje baznih stanica mobilnih telefona, razgovor sa očevicima, bilo kakva mrlja na nekom predmetu, putanja kretanja osoba, neki su od bitnih elemenata istrage. Čak i kada su telo ili oružje izgoreli, postoje fizičko-hemijske metode pomoću kojih tragovi mogu da se vrate.

- Mi uvek nađemo neke tragove, uvek se nešto nađe. Možda nije odmah povezano sa izvršiocem direktno, ali kasnije može biti od velike pomoći u postupku - kaže Ivanović.

STEŽE SE OBRUČ OKO UBICA PORODICE ĐOKIĆ! Zna se ko je bio tiper, a ko mozak zločina u ekipi koja je sprovela u delo KRVAVI PLAN?!

Ubistvo više ljudi i način na koji su ubijeni okarakteriše se kao teško ubistvo, a kazna zavisi od više faktora, kažu stručnjaci.

- Sve ono što se dešava nakon izvršenog krivičnog dela može da utiče na odluku o kazni, ali može da utiče i odnos pre toga dela koji je postojao između lica - ističe Milošević.

Uvek postoji način da se dođe do dokaza

Nekad je teško pomoću materijalnih tragova rešiti zločin, pa se istraga fokusira na druge elemente.

- Na primer, to je kada imate neki video-zapis koji je materijalni dokaz, ali lošeg kvaliteta. Vi ćete tada uključiti neke druge ljude koje prepoznate na snimku da pitate da li je to taj čovek na snimku i da li ga znaju, fokusiraćete se na te stvari - objašnjava Ivanović.

Ubistvo porodice Đokić, slučaj malčanskog berberina i ubistvo Tijane Jurić neki su od najtežih zločina poslednjih godina. Prema krivičnom zakoniku, kažu stručnjaci, za najteže zločine predviđena je kazna zatvora od 10 do 20 godina ili doživotna zatvorska kazna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

STEŽE SE OBRUČ OKO UBICA PORODICE ĐOKIĆ! Zna se ko je bio tiper, a ko mozak zločina u ekipi koja je sprovela u delo KRVAVI PLAN?!
Hronika

STEŽE SE OBRUČ OKO UBICA PORODICE ĐOKIĆ! Zna se ko je bio tiper, a ko mozak zločina u ekipi koja je sprovela u delo KRVAVI PLAN?!

Surovo ubistvo porodice Đokić potreslo je Srbiju, a veliki broj policajaca u uniformi i civilu radi na otkrivanju tragova koji će ih dovesti do odgovornih za ovaj zločin. Na taj način su prema dostupnim informacijama pronađena i tela pobijene porodice. Do Gorana, Gordane i Lidije došlo se analizom baznih stanica mobilne telefonije

06.10.2021

11:09

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija