• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

27.11.2021

09:52

LEGIJA IZREŠETAO ZORANA ŠIJANA?! Iako ubistvo do dana današnjeg nije razjašnjeno, tadašnjim podzemljem odzvanjalo je SAMO JEDNO IME!

Vesti

LEGIJA IZREŠETAO ZORANA ŠIJANA?! Iako ubistvo do dana današnjeg nije razjašnjeno, tadašnjim podzemljem odzvanjalo je SAMO JEDNO IME!

Podeli vest

Na današnji dan pre 22 godine u samom centru Beograda na raskrsnici Nemanjine i Svetozora Markovića rafalima iz automtskog oružja ubijen je kik-bokser Zoran Šijan (35). Do dan danas ubistvo nije razjašnjeno, a o njegovim motivima samo se spekuliše

O likvidaciji Zorana Šijana se u javnosti malo pričalo. Jedino je svedok Slobodan Resimić na suđenju okrivljenima za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, optužio Nikolu Maljkovića za likvidaciju Šijana, a taj zaključak je izveo iz činjenice što je na licu mesta “viđen auto koji je on vozio“.

Resimić je tada izjavio da je dva dana posle zločina video i oštećenja na kolima. On je rekao i da mu je Maljković na pitanje da li je on ubio Šijana uz smešak i grimasu rekao: “Da, ja sam ga sašio“. Resimića već godinama nema u Srbiji i navodno živi u Sloveniji.

Foto: Public

 
Legija izvršio likvidaciju?

Mediji su pisali i da je Nenad Ilić zvani Glavonja, bivši pripadnik “crvenih beretki“, u policiji izjavio 3. aprila 2003. da je Šijana ubio Milorad Ulemek Legija. Prema tim navodima, Ilić tvrdi da mu je jednom prilikom Branko Berček zvani Maći, pripadnih “crvenih beretki“ ispričao da je Nenad Šare zvani Škene, šef Ulemekovog obezbeđenja, rekao da je Legija ubio Šijana i da je Škene bio s njim kad je izvršio ubistvo.

Međutim, Šijanova majka Milica je izjavila da je njen sin bio u dobrim odnosima s Legijom. Ona je ranije izjavljivala da je njenog sina ubio neko iz vrha vlasti.

Šampion Evope u kik boksu sa debelim pocijskim dosijeom

 

U žižu javnosti Šijan je dospeo godinu dana pre smrti kad je više desetina operativaca MUP-a uz pratnju 200 policajaca 12. aprila 1998. godine, upalo u Tržni centar "Kotobanja", sedište „surčinaca”

Tada su, osim Šijana, uhapšeni i Ljubiša Buha Čume, Dejan Milenković Bagzi, Zvonko Plećić Pleća, Ljubomir Jovanović Stakleni, Perica i Slobodan Jokić i Milan Narančić Limun.

Policija je u toj akciji zaplenila 31 skupoceni automobil i to marki "mercedes", "BMW", "ferari" i našla  veliku količinu ilegalnog oružja. U Šijanovom stanu nađeni su revolver „smit i veson”, automat „uzi”, malokalibarska puška „hekler i koh” sa optičkim nišanom, karabin „crvena zastava”, „magnum 357”, municija. Šijan je u pritvoru proveo samo mesec dana, posle čega je bio pušten na slobodu.

Zoran Šijan rođen je 23. aprila 1964. godine. U trenutku kad je ubijen imao je 35 godina. U početku je gradio uspešnu sportsku karijeru, pa je tako kao reprezentativac Jugoslavije bio i prvak Evrope u kik-boksu. Uprkos uspešnoj sportskoj karijeri, gradio je i onu izvan zakona, pa je njegov policijski dosije postajao sve deblji i deblji.

Izrešetan na semaforu

Zoran Šijan je ubijen 27. novembra 1999. oko 1.30 na uglu ulica Nemanjine i Svetozara Markovića u centru Beograda, dok je sedeo u svom “mercedesu 600“, čekajući zeleno svetlo na semaforu. U momentu kad je mercedes stao, pored njega je u drugu traku ušao još jedan automobil i otvorio vatru na bivšeg kik boksera.

Smrtno pogođen rafalima iz automatskog oružja Šijan je ipak uspeo da startuje automobil."Mercedes" je krenuo niz ulicu, prešao tramvajske šine i zaustavio se udarivši u parkirano vozilo sa druge strane ulice. Zoran Šijan na mestu je ostao mrtav. 

Foto: A. G.

 
Goca Božinovska pesimista: nikada se neće saznati ko ga je ubio

Šijanova supruga Goca Božinovska kaže da je pesimista i da ne veruje da će ikada saznati ko je ubio njenog muža.

- Sve je isto kao i prvog dana. Ništa se nije promenilo sa mrtve tačke. Dosta je vremena prošlo, puno je ljudi koji su možda i znali nešto o tome, ali ipak ne verujem da će smrt mog supruga ikada biti rasvetljena – rekla je za beogradske medije Goca Božinovska, koja je sa Šijanom u braku provela devet godina.

Ona navodi da Zoranu niko nije pretio niti da zna da li je nekome smetao.

- Ne znamo kome je bilo u cilju da ga ubije. Od ubistva nas niko ne obaveštava šta se događa u istrazi još otkad je Zoran ubijen – dodaje Božinovska.

Foto: Instagram

 
Šijan iz veze sa komšinicom dobio još jednog sina 

Pevačica Goca Božinovska 1989. godine upoznala je Zorana Šijana. Sreli su se na plaži u Herceg Novom, a Goca je jednom prilikom  ispričala da su posle susreta na plaži izašli na večeru, a ljubav se desila odmah.

Božinovska se tek pre dve godine pomirila sa nekadašnjom prijateljicom Goranom, koja joj je preotela pokojnog supruga Zorana Šijana i rodila mu sina Vukašina. Goca i Gorana su bile prve komšinice i drugarice sve do 1996, godine kad je Zoran Šijan ostavio Gocu i decu, ćerku Zoranu i sina Miroslava (Mirka), zbog nje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija