• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

16.03.2022

15:58

PROGOVORILA MAJKA IKONOPISCA UBICE: Psihički je bolestan, već je sa deset godina POKUŠAO DA SE UBIJE

Vesti

PROGOVORILA MAJKA IKONOPISCA UBICE: Psihički je bolestan, već je sa deset godina POKUŠAO DA SE UBIJE

Podeli vest

Veselinka Grahovac iz Raške , majka Vladana Grahovca (27) optuženog za teško ubistvo Nišlijke Jelice Tartarovski (82), posvedočila je danas pred Višim sudom u Nišu da njen sin od detinjstva pati od psihijatrijskih bolesti zbog kojih je više puta pokušavao da izvrši samoubistvo

Veselinka je prvi put  svedočila prvi put i to  radi utvrđivanja sinovljevog  duševnog stanja,  s obzirom na to da je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom je Vladan osuđen na 30 godina robije, i naložio ponovno suđenje baš iz razloga sumnje u njegovu uračunljivost.

Prvi put je pokušao da se ubije u drugom razredu osnovne škole kada je skočio sa visine od sedamnaest metara. Pokušao je još jednom da na istovetan način oduzme sebi život ali je i tada prošao samo sa manjim povredama.

Najgore mi je bilo kada se trovao lekovima, tada  mi je rečeno da postoji mogućnost da se ne probudi. Žao mi je što su lekari minimizirali te događaje zbog čega nije adekvatno lečen. Jedan doktor mi je kazao : - Nije mozak srce pa da ga izvadimo i zamenimo  – kazala je Veselinka.

Foto: facebook

 

Istakla je da je Vladan brižljiv sin, omiljen u komšiluku, da je obavljao razne poslove uključujući i ikonopis od kojih se izdržavao.

-Nikada nije ispoljavao agresiju ni prema kome, nisam znala da koristi narkotike. Često je odsustvovao ali ga nisam pitala gde ide jer sam znala kakvog je seksualnog opredeljenja, te sam pretpostavljala da zbog toga odlazi od kuće – rekla je svedok.

Andrija Ivić, zamenik Višeg javnog tužioca u završnoj reči je zatražio da se Grahovcu izrekne 40 godina zatvora, što je maksimalna kazna predviđena zakonom koji je važio u vreme Jeličinog ubistva.

- Nesporno je utvrđeno da je optuženi došao u Niš da bi opljačkao Jelicu za koju je znao da prima vojnu penziju. Preduzimao je racionalne radnje, kupio je nož i poneo čekić. Iskoristio je njeno poverenje, jer ga je poznavala s obzirom na to da je kao student živeo u njenoj zgradi, te mu otvorila vrata. Kada je lišio života, izvršio je premetačinu i uzeo joj novac.

Nastavio je da se svrsishodno ponaša i nakon zločina, uklanjao je tragove, skrivao lice od nadzorne kamere i zatražio pomoć u Kliničkom centru zbog posekotine koju je zadobio dok je ubijao Jelicu – objasnio je stav tužilaštva Ivić.

Foto: Osnovno javno tužilaštvo Niš

 

Grahovčev branilac Jelena Arsić ostala je pri stavu da  nije uračunljiv te da zločin nije počinjen iz koristoljublja.

- Veštaci su u svom nalazu naveli da je moj klijent imao uredan raniji razvoj, a imamo svedočenje njegove majke da je pokušao da se ubije i kao desetogodišnjak. Propustili su da objasne kako droga „Dži“, koju je Vladan koristio sa alkoholom, utiče na organizam a u literaturi je navedeno da može kompromitovati i pamćenje i rasuđivanje.  To što je žrtva zadobila 50 povreda od kojih neke i posle smrti, ukazuju da je napadač bio u izmenjenom stanju svesti.

Nema dokaza da je bio motivisan koristoljubljem jer nije izvršeno veštačenje novčanica koje su kod njega pronađene na papilarne linije žrtve, pa nema dokaza da su joj pripadale. Neophodno je bilo da se u ponovljenom postupku uraditi novo veštačenje da bi se  pokazalo da li je neuračunljiv ili bitno smanjeno uračunljiv, te da bi mu se eventualno izrekla mera bezbednosti obaveznog lečenja i čuvanja u psihijatrijskoj ustanovi – rekla je Arsić.

Ubica traži da bude eutanaziran zbog velike patnje

Sudu se poslednji put obratio i sam Grahovac i istakao da oseća strašnu grižu savesti zbog Jeličinog ubistva.

- Bojim se božje kazne zbog toga što sam uradio, najsrećniji bih bio kada bi mi njena rodbina oprostila. Mnogo se kajem, u pritvoru sam naslikao ikonu Hrista, kao molitvu za Jelicu. Voleo bih da budem eutanaziran jer mnogo patim. U pritvoru me zlostavljaju osuđenici, tuku me jer sam ubio staru i nemoćnu ženu ali i zato što sam homoseksualac i HIV pozitivan. Izvinjavam se narodu i celoj Srbiji – zaključio je Vladan.

Foto: Tanjug/Dimitrije NIkolić

 

Reagujući na njegove navode, sudija Višeg suda Mirko Drašković je kazao da Grahovac ima pravo da bude zaštićen u pritvoru te da treba da sve navodne napade prijavi zatvorskom obezbeđenju.

Međutim, predočio mu je da ni njegovo ponašanje u pritvoru nije uzorno, kako ga je on predstavio, i predočio mu kopiju falsifikovanog recepta, pomoću koga je pokušao da dođe do nedozvoljenih medikamenata. Grahovcu će presuda biti izrečena 25. marta.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija