• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.08.2022

17:15

PRODUŽEN PRITVOR CARINSKOM AGENTU MILIONERU! Zloupotrebom je "uzeo" više od 750 miliona, a onda novac ulagao u...

facebook

Vesti

PRODUŽEN PRITVOR CARINSKOM AGENTU MILIONERU! Zloupotrebom je "uzeo" više od 750 miliona, a onda novac ulagao u...

Podeli vest

Osumnjičenom je pritvor produžen zbog opasnosti od bekstva i da ne bi uticao na svedoke, potvrdila je za Tanjug portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić

Viši sud u Beogradu produžio je za još 30 dana pritvor Aleksandaru J. (49) koji se sumnjiči da je zloupotrebom ovlašćenja, koja je imao kao carinski agent za kompaniju "C&A MODA RS" doo Beograd oštetio bužet Srbije i sebi pribavio imovinsku korist od preko 750 miliona dinara, koje je zatim ulagao u kupovinu nekretnina.

Osumnjičenom je pritvor produžen zbog opasnosti od bekstva i da ne bi uticao na svedoke, potvrdila je za Tanjug portparol Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić.

Aleksandar J. je nakon hapšenja na saslušanju negirao izvršenje krivičnih dela i odbio da odgovara na pitanja tužilaštva.

Naredbom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu njemu je zabranjeno raspolaganje stanom u kuli B Beograda na vodi i garažnim mestom, zatim sa dva stana na Novom Beogradu i dve garaže, a blokirani su mu i bankovni računi i računi sa njim povezanih lica.Ovaj postupak pokrenut je po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu nakon što je od Uprave za sprečavanje pranja novca dobilo podatke o nesrazmeri u prijavljenim prihodima i imovini koju poseduje.

Foto: facebook.com

 

U ovom trenutku finansijska istraga je i dalje u toku radi identifikacije i oduzimanja celokupne imovine za koju se utvrdi da nema dokaza o zakonitom poreklu.

Aleksandar J. se sumnjiči da je u svojstvu carinskog agenta sa kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, zaposlen u privrednom društvu “Quehenberger Logistič SRB” doo Šimanovci izvršio krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica u periodu od 2019. do septembra 2021. godine i krivično delo Pranje novca tokom 2019. i 2020. godine.

Kinesku robu iz Rijeke transportovao u Srbiju

Sumnja se da je on iskorišćavanjem svojih ovlašćenja carinskog agenta za kompaniju “C&A MODA RS” doo Beograd sačinjavanjem i overavanjem carinsko-finansijske dokumentacije sa neistinitom sadržinom (carinske deklaracije i ino-fakture) za robu koja je iz Kine dopremana kontejnerskim brodom u Rijeku, posredstvom hrvatskih autoprevoznika transportovao u Srbiju.

U pojednostavljenom postupku deklarisanja robe iskoristivši logo “C&A MODA RS” doo Beograd sastavljao lažne carinske deklaracije na svom privatnom laptopu, u programu za kućno carinjenje.

Korišćenjem kvalifikovanog elektronskog sertifikata pristupao je informacionom sistemu Uprave carina i neistinito prikazivao vrednost robe i u sporne carinske isprave unosio vrednost robe po višestruko nižim iznosima od stvarnih vrednosti.

Na ovaj način je, kako se sumnja, a na osnovu 65 spornih carinskih deklaracija pribavio protivpravnu imovinsku korist od 750.562.946,52 dinara.

Tako stečeni novac je ulagao u kupovinu zaplenjenih nekretnina, iako je znao da potiče iz krivičnog dela.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija