• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: T.I.

09.09.2022

07:00

SLIKE KLANJA SA SKAJA SU LEGITIMAN DOKAZ! Belivuk i Miljković drskim izmišljotinama nastoje da POBIJU OPTUŽBE TUŽILAŠTVA

printscreen

Vesti

SLIKE KLANJA SA SKAJA SU LEGITIMAN DOKAZ! Belivuk i Miljković drskim izmišljotinama nastoje da POBIJU OPTUŽBE TUŽILAŠTVA

Podeli vest

Tužilaštvo ističe da su prepiske i slike žrtava klana Veljka Belivuka sa Skaj aplikacije pribavljene na zakonit način od Evropola. Odbrana, međutim, smatra da ti snimci ne bi trebalo da se koriste kao dokaz

Pripremno ročište zloglasnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića završeno je juče polemikom između zamenika tužioca i odbrane oko zakonitosti dokaza koji su presretnuti preko zaštićene Skaj aplikacije. U pitanju su jezive fotografije iskasapljenih žrtava i transkripti razgovora između optuženih.

Tužilaštvo tvrdi da je reč o legitimnom dokazu do kog su naši pravosudni organi došli putem međunarodne pravne pomoći od Evropola. Na drugoj strani, branioci Belivuka i Miljkovića tvrde da su prepiske i slike sa Skaja pribavljene na nezakonit način i da ne bi smele da se koriste kao dokazi?!?

Sudska praksa

Inače, komunikacija preko Skaja pojavila se u nekoliko sudskih predmeta koji su pokrenuti od prošle godine i u svim tim procesima su predstavljeni kao jedan od ključnih dokaza. Poznato je da je Belivukova banda preko Skaja ugovarala ubistva i mamila žrtve, pa su se toliko osilili, verujući da je aplikacija zaštićena, da su međusobno slali slike ubijenih i njihovih masakriranih tela.

Foto: printscreen

 

Objašnjavajući legitimnost ovih dokaza, zamenik tužioca za organizovani kriminal je pojasnio u Specijalnom sudu u Beogradu da je sav materijal sa Skaja dobijen od Evropola preko međunarodne pravne pomoći, i to uz odobrenje istražnog sudije u Francuskoj, čije su bezbednosne službe učestvovale u razbijanju šifrovane aplikacije.

Teroristi

Istražni organi iz Francuske, koji su prošle godine pratili teroriste, slučajno su naišli na prepisku između naših državljana Vlada Petrović

Da prepiske i slike sa Skaja mogu da se koriste kao legitiman dokaz na sudu, već je odlučeno u sudskom postupku koji se vodi protiv bivšeg funkcionera SBPOK Božidara Stolića, tako da je to već ušlo u sudsku praksu u našoj zemlji (pogledajte okvir).

Zbog svega toga i ne čudi što su Belivuk i Miljković na sve načine pokušali da diskredituju užasne slike klanja i mučenja sa Skaja, pa su prekjuče u sudu tvrdili da je reč o foto-montaži?!?
Njihov branilac Vlada Petrović juče je otišao korak dalje, pa je ušao u polemiku sa tužiocem, tvrdeći da su snimci i prepiske pribavljeni nezakonito.

- Sve je urađeno bez naredbe našeg suda i mimo zakona Republike Srbije. Istražni organi iz Francuske, koji su u februaru i martu prošle godine pratili teroriste, slučajno su naišli na prepisku zmeđu naših državljana i prosledili je Evropolu - kazao je Petrović i dodao:

- Taj materijal je Evropol dostavio našem tužilaštvu, uz striktnu napomenu da može da se koristi samo i isključivo kao operativno saznanje u sprovođenju eventualne istrage, a nikako kao dokaz. Dakle, nije postojala nikakva naredba ili rešenje nadležnih organa Srbije o tajnom praćenju naših državljana i zbog toga to ne može biti validan dokaz.

Saslušanje porodica

Osim ovoga, na pripremnom ročištu bilo je reči i o tome da se tokom suđenja puste video-snimci sa saslušanja trojice okrivljenih koji su, u zamenu za blaže kazne, svedočili u tužilaštvu o zločinima klana. Odbrana je insistirala da se prikažu i video i audio zapisi radi preciznog uvida u njihove iskaze, dok je zamenik tužioca smatrao da je audio-snimak sasvim dovoljan.

Pored pomenutih svedoka-okrivljenih, kao svedoci na glavnom pretresu biće saslušani i članovi porodica sedmorice ubijenih, a verovatno i operativci koji su učestvovali u istrazi i hapšenju pripadnika klana. Među ključnim dokazima su i brojni tragovi krvi pronađeni u bunkeru na stadionu Partizana i u "klanici" u Ritopeku. Tu su i snimci sigurnosnih kamera iz kuće strave... 

Foto: Insajder/Marko Đoković

 

Lalić svedocima: To je bio pravi pakao

Prema saznanjima Informera, trojica svedoka-okrivljenih - Srđan Lalić, Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević, sedeli su u sudnici Specijalnog suda odmah iza porodica ubijenih, kojima je to teško palo.

Svedoci su između sebe nesmetano komunicirali i komentarisali "nastupe" Belivuka i Miljkovića dok su za govornicom suda tvrdili da nisu nikog ubili i da su svi dokazi protiv njih montirani. U jednom trenutku je "nasmejani koljač" Srđan Lalić, kako saznajemo, ostaloj dvojici rekao: "To je bio pravi pakao."

Podaci sa Skaja već korišćeni kao dokaz

Sudsko veće u postupku protiv bivšeg inspektora SBPOK-a Božidara Stolića, koji je nedavno osuđen na dve godine zatvora jer je još uvek nepoznatoj osobi prosleđivao informacije iz istrage o Belivukovom klanu, prihvatilo je komunikaciju sa Skaja pri izricanju presude kao validan dokaz.

Sudija Zoran Šešić je naveo da je ona Srbiji dostavljena iz Francuske prema zakonu, u skladu sa našim i međunarodnim propisima. Ipak, on se ogradio i istakao da se odluka veća kojim je predsedavao "ne odnosi na druge predmete".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17