• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

16.11.2022

20:11

PREOKRET, PREINAČENA PRESUDA VIŠEG SUDA! Trojica zatečena sa 16 kilograma marihuane, SAMO JEDAN OSUĐEN!

Vesti

PREOKRET, PREINAČENA PRESUDA VIŠEG SUDA! Trojica zatečena sa 16 kilograma marihuane, SAMO JEDAN OSUĐEN!

Podeli vest

Agron Salihi (35) iz Velikog Trnovca oslobođen je optužbe za neovlašćenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga u saizvršilaštvu kao i Izet Sinanović (29) iz Novog Pazara koji se teretio za trgovinu narkoticima u pokušaju

Viši sud u Nišu istom odlukom izrekao je kaznu zatvora od četiri godine i šest meseci Ćemailju Osmaniju (31), takođe iz Velikog Trnovca koji je sa prethodnom dvojicom uhapšen 4. oktobra 2019. u blizini naplatne rampe Doljevac kada je policija zaplenila više od 16 kilograma kanabisa.

Na taj način preinačena je presuda Višeg suda od 8. juna 2020. godine kojom je su Osmani i Salihi osuđeni na po pet godina, a Sinanović na pet godina i tri meseca zatvora. Kako je saopšteno prilikom objavljivanja ove sudske odluke, Ćemailj i Agron su 4. oktobra 2019. godine u Velikom Trnovcu od lica čiji identitet nije utvrđen, preuzeli dva kofera sa 31 paketom kanabisa ukupne težine 16.427.64 grama. Organizatorom ove kriminalne rabote smatran je Izet koji je ugovorio preuzimanje droge za čiji transport do Niša je Ćemailju i Agronu trebalo da plati 200 evra.

Njih dvojica su kofere stavili u vozilo "golf" kojim je upravljao Ćemailj, a Agron je bio na mestu suvozača. Zaustavili su se na autoputu Beograd – Niš u blizini naplatne rampe Doljevac gde ih je čekao Izet. On im je, kako je smatrao prvostepeni sud, prišao kako bi drogu pretovario u svoj "mercedes", ali je primopredaju narkotika sprečila policija koja ih je pohapsila.

Na ovu presudu žalbu je izjavio Viši javni tužilac zahtevajući strože kazne ali i branioci okrivljenih a Apelacioni sud je smatrao da je odbrana u pravu pa je prvostepenu presudu ukinuo i vratio Višem sudu  na ponovno odlučivanje.

- Prvostepeni sud nije dao jasne razloge na osnovu čega je utvrdio da su Osmani i Agron u kafiću u Velikom Trnovcu preuzeli kofere sa opojnom drogom imajući u vidu da ni iz njihove odbrane, iskaza svedoka niti bilo kojeg dokaza ne proizilazi da je Agron bio u kafiću kada je N.N. lice prišlo stolu za kojem je sedeo Osmani i  kada se sa njim dogovorio oko prevoza narkotika. Nema dokaza da je Agron bio prisutan  kada su koferi stavljeni u gepek "golfa", pa to što je on zatečen u vozilu  nije dovoljno da se sa stepenom izvesnosti može tvrditi da je znao da se u njemu nalazi droga. Takođe, prvostepeni sud nije dao jasne razloge za navode da je Sinanović prišao vozilu kako bi pretovarili drogu jer iz iskaza policajaca proizilazi da su oni odmah stupili u akciju, pa nisu videli da je Izet otvorio gepek ili izvadio kofer. Zbog toga nije jasno kako je prvostepeni sud utvrdio da su optuženi trebali da pretovare drogu – naveo je Apelacioni sud obrazlažući zbog čega je ukinuo osuđujuću presudu.

Portparol Višeg suda u Nišu sudija Miško Radivojević saopštio je da je i ova odluka prvostepena.

- Presuda je nepravnosnažna, na nju pravo žalbe imaju i optužba i odbrana. Osuđenom licu će se u izrečenu kaznu uračunati pritvor a izrečena mu je i mera bezbednosti oduzimanja predmeta izvršenja krivičnog dela – rekao je Radivojević.

Advokat Jelena Petrović, branilac Agrona Salihija izrazila je zadovoljstvo oslobađajućom presudom.

- Ukazala sam da ne postoji nijedan materijalni dokaz da je moj klijent izvršio delo za koje se teretio, on je bio na mestu suvozača, nije bilo dokaza da je on znao za narkotike koji su se nalazili u "golfu". Tužilaštvo u ponovljenom postupku nije pružilo nijedan novi dokaz tako da je sve ostalo na nivou osnova sumnje, pa je moj branjenik oslobođen – kazala je Petrović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija