• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D.K.

27.12.2022

15:11

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV GORANA DŽONIĆA! Obustavljena istraga protiv sinova za ubistvo porodice Đokić

Printscreen/privatna ahriva

Vesti

POTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV GORANA DŽONIĆA! Obustavljena istraga protiv sinova za ubistvo porodice Đokić

Podeli vest

Nepravnosnažnim rešenjem Višeg suda u Nišu potvrđena je optužnica VJT protiv okrivljenog Gorana Džonića iz sela Moravac, opština Aleksinac zbog krivičnog dela teško ubistvo u sticaju sa nedozvoljenim držanjem, nošenjem i prometom oružja i eksplozivnih materija

Viši sud je saopštio da nema mesta optužnici u odnosu na njegovog sina S.Dž, i da se protiv njega obustavlja krivični postupak zbog teškog ubistva u pomaganju u sticaju sa nedozvoljenom proizvodnjom i stavljanjem u promet oružja.

Foto: Informer

 

Više javno tužilaštvo optužnicu protiv oca i sina prvi put je podnelo Višem sudu na potvrdu 7. aprila ali je Viši sud vratio radi otklanjanja tehničkih nedostataka. Razlozi za vraćanje optužnice su bili  u nejasnoće u utvrđenom činjeničnom stanju na kojima je akt zasnovan.

U optužnom aktu su neprecizno navedene radnje Gorana Džonića koji je osumnjičen za egzekuciju tročlane porodice Đokić iz Moravca. Navedeno je da ih je on ubio ili u njihovom vozilu ili van njega, što znači da nije eksplicitno utvrđeno na koji način su usmrćeni a što je suštinski bitno za njegovo optuženje. Navedeno je da ih je držao u strahu, te ih prinudio da postupaju po njegovim nalozima u noći ubistva ali nije precizirano na koji način, da li pretnjom, prinudom ili na neki drugi način. Iz tog razloga, optužnica je vraćena na doradu - naveli su tada naši izvori upoznati sa ovim slučajem.

Foto: D.K.

 


Optužni akt je posebno klimav u odnosu na Stefana Džonića koji ima nesporan alibi za noć ubistva jer je tada bio na poslu u Kopnenoj zoni bezbednosti jer je profesionalni vojnik. Svi ostali dokazi, uključujući i biološko i grafološko veštačenje, takođe su ga oslobodili krivice. Međutim, tužilaštvo je odlučilo da ga tereti za pomaganje u teškom ubistvu zbog činjenice da je Goran koristio njegovu kuću da sakrije ukradeni novac ali i da ukloni tragove krivičnog dela.

- On  se tereti da je svoju kuću stavio na raspolaganje ocu kako bi u garaži i dvorištu sakrio novac otet od žrtava te da se oprao u njegovom kupatilu. Međutim, nije uzeto u obzir da je Stefanova imovina Goranu bila dostupna i bez njegove saglasnosti. Ovo iz razloga što je plac na kojem je Stefanova kuća podignuta, Goranovo vlasništvo. Takođe, sasvim je očekivano da je Džonić imao ključeve sinovljeve kuće, naročito ako se uzme u obzir da je on  dugo odsustvovao zbog prirode posla - objašnjeno je tada zbog čega optužnica nije potvrđena.

Foto: printscreen

 


Tužilaštvo je dopunjenu optužnicu ponovo podnelo 9. maja ove godine ali je Viši sud opet smatrao da nema dovoljno osnova da je potvrdi što bi označilo i početak suđenja za svirepi zločin i naložilo dopunu istrage.

U postupku preispitivanja Viši sud je optužnicu vratio na dopunu istrage Višem javnom tužilaštvu.  Više javno tužilaštvo je 14. jula ponovo saslušalo oba optuženika radi razjašnjenja stanja stvari.

Goran Džonić je tada promenio iskaz, odnosno demantovao da su u ubistvu porodice Đokić učestvovali braća Aleksandar i Kostadin Milošević, koji su zbog njegovih optužbi u pritvoru proveli skoro šest meseci. S obzirom na to da je tvrdio da su mu dokazi koji ga terete podmetnuti, u sklopu dopune istrage 26. jula saslušani su i policijski službenici koji su učestvovali u pretresu njegove i kuće i imanja njegovog sina. Njihovo saslušanje takođe je demantovalo navode Gorana Džonića. Obavljeno je i sudskomedicinsko veštačenje predmeta pronađenih u kući Stefana Džonića koje je pokazalo da svi oni koji su u vezi sa zločinom upućuju na njegovog oca. Nakon dopunjene istrage VJT je ponovo podnelo optužnicu na potvrdu i to je ovog puta učinjeno.

Foto: printscreen

 

Vlasnik menjačnice Goran Đokić , njegova supruga Gordana i dvadesetpetogodišnja ćerka Lidija, nestali su 26. septembra prošle godine kada su se iz Moravca, nakon posete Goranovoj majci Stojanki, vraćali u Aleksinac. Njihova spaljena tela pronađena su 2. oktobra u ataru sela Moravac dok je njihov „folksvagen pasat" , koji je takođe zapaljen zatečen  nedaleko od Tešice. Dvadesetak dana nakon zločina uhapšen je žrtvin brat od tetke, Goran Džonić, njegovi sinovi Stefan i Milan i braća Aleksandar i Kostadin Milošević ali je ustanovljeno da je Goran jedini izvršilac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija