• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/E.I.

14.02.2023

07:00

Akcija kriminalističke policije u Beogradu! Krio tri kile kokaina sa oznakom "patek"

Vesti

Akcija kriminalističke policije u Beogradu! Krio tri kile kokaina sa oznakom "patek"

Podeli vest

Bojan T. (40) iz BiH uhapšen je u centru Beograda u "štek" stanu u kom su pronađeni velika količina narkotika i 70.000 evra * Sumnja se da je radio za organizovanu bandu koja krijumčari kokain iz Perua

Bojan T. (40), državljanin Bosne i Hercegovine, uhapšen je juče u spektakularnoj akciji kriminalističke policije i tom prilikom kod njega su pronađeni tri kilograma kokaina i 70.000 evra u kešu! Pakovanja u kojima je bila droga bila su brendirana oznakom "patek", po uzoru na švajcarskog proizvođača luksuznih satova "Patek Filip".

Tržište

Zaplenjen kokain bio je namenjen crnom tržištu Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a u toku je istraga ko je organizator šverca ove droge
Izvor iz istrage

Prema saznanjima Informera, Bojan T. je uhapšen u iznajmljenom "štek" stanu u centru Beograda i nije pružao otpor prilikom upada policije.

Visok kvalitet droge

Inspektori su detaljnim pretresom pronašli kokain izuzetno visoke čistoće.

- Deo droge bio je ispresovan u dve takozvane "cigle" i brendiran oznakom "patek", što je naziv švajcarske kompanije za proizvodnju skupocenih satova. Drugi deo kokaina bio je razmeren, zapakovan u manje paketiće i spreman za uličnu prodaju. Uz narkotike je pronađena i vagica za precizno merenje - kaže naš dobro obavešten izvor iz istrage.

Inspektori koji su učestvovali u pretresu "štek" stana bili su šokirani kada su pronašli belu kovertu punu deviza.

- Ukupno 70.000 evra je bilo u koverti. Zbog sumnje da pronađeni novac potiče od prodaje droge, pare su oduzete i biće zadržane do okončanja postupka - naveo je naš sagovornik i dodao:

- Zaplenjeni kokain bio je namenjen crnom tržištu Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a u toku je istraga ko je organizator šverca ove droge. Postoje indicije da je uhapšeni Bojan T. sarađivao sa jednom ozbiljnom kriminalnom grupom koja ima dobre kontakte i organizuje prekookeanski šverc kokaina iz Perua u Evropu. On do sada u Srbiji nikada nije hapšen ni za jedno krivično delo.

Bojanu T. je određeno zadržavanje do 48 sati, nakon čega će, uz odgovarajuću krivičnu prijavu, biti priveden u Više tužilaštvo u Beogradu na saslušanje.

Brendiranje "koke"

Inače, "brendiranje" paketa s drogom rade skoro svi moćni narko-karteli na svetu kako bi svi u podzemlju znali kome pripadaju narkotici. Najsvežiji je bio krajem avgusta prošle godine, kada je na graničnom prelazu Batrovci policija zaustavila "mercedes" i u njemu pronašla štek sa 10 "cigli" kokaina. Na svakom paketu kokaina bio je utisnut žig u vidu emotikona kultnog američkog komičara Gruča Marksa.

Osim toga, početkom septembra 2019. na paketima kokaina zaplenjenim u blizini Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu bile su slike Gavrila Principa, člana Mlade Bosne koji je 1914. ubio austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda. Osim toga, sredinom maja 2019. rumunska policija je u delti Dunava pronašla tovar kokaina "brendiran" oznakom poznatog fudbalera Kristijana Ronalda - CR7.

Takođe, srpska policija je ranijih godina prilikom zaplena droge otkrivala da su na paketima bile utisnute slike Miloša Obilića, Če Gevare, Simona Bolivara...

Peru već godinama važi za najvećeg proizvođača kokaina u svetu, a primat je preuzeo od Kolumbije i Bolivije. Kako su ranije saopštile peruanske bezbednosne službe, u toj zemlji su veoma aktivni pripadnici balkanskih, pa i srpskih narko-kartela, koji su poslednjih godina postali veoma moćni. Najpoznatiji među njima je Srbin Zoran Jakšić, jedan od vođa "grupe Amerika", koji je uspeo da postane jedan od ključnih ljudi u podzemlju Perua. On je, međutim, uhapšen u julu 2016. i osuđen na 25 godina zatvora zbog krijumčarenja droge. Mediji u toj zemlji tada su objavili i da je peruanski kokain veoma jeftin i donosi astronomsku zaradu dilerima kada se proda u Evropi. Jakšić je, kako tvrde tamošnji mediji, kilogram čistog kokaina kupovao u Peruu za oko 1.500 evra, a u Evropi ga je prodavao za čak 35.000 evra.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Košarka

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija