• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Kurir.rs

08.03.2023

10:08

TREĆI ATENTATOR NA ĐINĐIĆA NA SLOBODI! Evo koliko će još godina da ROBIJAJU MILORAD ULEMEK LEGIJA I ZVEZDAN JOVANOVIĆ

Informer DN

Vesti

TREĆI ATENTATOR NA ĐINĐIĆA NA SLOBODI! Evo koliko će još godina da ROBIJAJU MILORAD ULEMEK LEGIJA I ZVEZDAN JOVANOVIĆ

Podeli vest

Niko od ostalih učesnika u atentatu na premijera neće skoro biti slobodan čovek, pa će tako Aleksandar Simović (47) izdržavati kaznu do 2046, a Miloš Simović (43) i Sretko Kalinić (49) do 2050. godine.

Dušan Krsmanović (45), osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, pušten je iz zatvora, nezvanično je potvrđeno Kuriru. Reč je o bivšem pripadniku zemunskog klana uhapšenom u policijskoj akciji „Sablja“, koju je MUP pokrenuo posle ubistva premijera 12. marta 2003. godine.

Prema odluci Apelacionog suda, Krsmanović je na slobodu izašao posle dve trećine izdržane zatvorske kazne. On je bio osuđen na 30 godina, ali se pokajao i u toku izdržavanja kazne tražio da se ona ublaži i da mu se pruži nova šansa. Prethodno je u pismu poslatom Vrhovnom sudu potvrdio da je učestvovao u atentatu na premijera. Iako je i pre izdržane dve trećine robije tražio puštanje na slobodu, taj zahtev mu nije bio uvažen.

On je živ i šetaće se na slobodi

Lider LDP Čedomir Jovanović je poručio da „Srbija sve zna“, te da će najbolji odgovor dati 12. marta, na 20. godišnjicu ubistva Đinđića, tradicionalnom „šetnjom za Zorana“.

Foto: Ognjen Radosevic

Dušan Krsmanović na rekonstrukciji ubistva premijera Đinđića

- Da, on je slobodan, odslužio je kaznu, odležao 20 godina, on je živ i sada će šetati na slobodi, a Zorana su ubili i on više nikada neće šetati. Srbija sve zna... Na Zoranovo ubistvo i na agoniju u kojoj zbog toga živimo već 20 godina Srbija će odgovoriti 12. marta, tako što će izaći i prošetati za Zorana. To će biti najbolji odgovor - ili će izaći na ulicu, ili će ostati kod kuće - rekao je Jovanović.

Kazne izdržali Pele i Tojaga

Inače, Krsmanović nije prvi osuđeni za učešće u ubistvu premijera Đinđića koji je izašao iz zatvora. Prethodno je osmogodišnju kaznu odslužio Saša Pejaković Pele (47), bivši pripadnik JSO koji je bio osuđen zbog pomaganja ubicama premijera i prvi osuđenik koji je izdržao kaznu za ubistvo predsednika srpske vlade. On je na slobodu izašao marta 2013. I Željko Tojaga Žmigi (47), bivši pripadnik „crvenih beretki“, izašao je iz zatvora polovinom aprila 2018. jer je odslužio kaznu od 15 godina zbog pokušaja ubistva premijera kod Beogradske arene 21. februara 2003. On sada radi u jednoj firmi koja se bavi distribucijom kafe, a u javnosti je viđen na sahrani Milorada Bracanovića, dugogodišnjeg radnika službe DB, na kojoj je bio među onima koji su nosili sanduk.

Najmanje kazne od 35 godina

Osim ove trojice, niko od ostalih učesnika u atentatu na premijera neće se skoro naći na slobodi, s obzirom na to da su im najmanje kazne po 35 godina. Tako je Aleksandar Simović (47), koji se, prema optužnici, nalazio u prostoriji u trenutku atentata na premijera, osuđen na 35 godina zatvora, a kasnije i na 20 godina zbog ubistva svedoka-saradnika Zorana Vukojevića Vuka, te mu je ukupna pravosnažna presuda 40 godina. On bi iz zatvora trebalo da izađe 2046, a Miloš Simović (43), koji je takođe osuđen na 40 godina zatvora, na slobodi bi mogao da bude 2050.

Foto: informer.rs

Aleksandar Simović na slobodu treba da izađe 2046. godine

Sretko Kalinić (49) takođe je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina, koju će izdržavati do 2050. Još jedan učesnik u atentatu je i Milan Jurišić, koji je ubijen u Madridu 2009, a atentator je bio Luka Bojović.

Ninoslav Konstantinović (45), jedan od zaverenika u atentatu na premijera, osuđen je na 35 godina zatvora, ali vodi se kao nestao.

Još jedan zaverenik u atentatu, Vladimir Milisavljević (46), koji je u Beogradu osuđen na 40 godina, trenutno je u zatvoru u Španiji, gde izdržava robiju od 22 godine. Iz španskog zatvora bi trebalo da bude isporučen u zatvor u Srbiji, gde ga čega odsluženje pravosnažne zatvorske kazne.

Krsmanović tražio još jednu šansu

Podsetimo, Dušan Krsmanović je jedini član "zemunskog klana" koji je na suđenju izrazio kajanje, ali ne zbog ubistva premijera, već, kako je sam izjavio, svega što ga je dovelo u situaciju u kojoj se našao. Zbog tog „priznanja“ stizale su mu pretnje, zbog kojih se i nalazio u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, a ne u Požarevcu, gde su svi ostali. On je prvostepenom presudom bio osuđen na 30 godina zatvora, ali mu je odlukom Apelacionog suda kazna smanjena na 20 godina.

Foto: printscreen

Zvezdan Jovanović iz zatvora treba da izađe za 20 godina

Krsmanović je 2008. priznao u žalbi Vrhovnom sudu da je učestvovao u atentatu na premijera Srbije, zatraživši od suda da mu ublaži prvostepenu presudu i „pruži još jednu šansu“.

Milorad Ulemek Legija (54), jedan od glavnih organizatora ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića i bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića, pravosnažno je četiri puta osuđen na 40 godina zatvora, ali kako u pravosuđu Srbije ne postoji sabiranje kazni, on će u zatvoru provesti maksimalno 40 godina. Legija bi na slobodi trebao da se nađe 2044. godine, a Jovanović godinu ranije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kentaur

pre 1 godinu

Sad se postavlja pitanje zasto ih vucic ne pomiluje. Pa sam je priznao da se napio slaveći ubistvo Djindjica.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija