• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

19.05.2023

12:05

STRUČNJACI SMATRAJU DA MALOLETNI UBICA MOŽE DA SE KAZNI: Kosti najverovatnije sledi dugotrajno lečenje u ustanovi zatvorenog tipa!

Informer, Tanjug

Vesti

STRUČNJACI SMATRAJU DA MALOLETNI UBICA MOŽE DA SE KAZNI: Kosti najverovatnije sledi dugotrajno lečenje u ustanovi zatvorenog tipa!

Podeli vest

Maloletni Kosta K. (13), počinilac masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar", ipak može da se kazni iako krivično nije odgovoran zbog svojih godina.

Stručnjaci poručuju da će to biti dug i komplikovan proces, koji zahteva ozbiljnu lekarsku proveru, ali da država sigurno neće dozvoliti da on ponovi zločin.

Javnost se pita da li je ovaj dečak sada slobodan, kao i roditelji učenika "Ribnikara". Pored ostalog, traže od države stručno objašnjenje šta će biti sa njim u budućnosti, jer deca strahuju da će se naći na slobodi.

Šta bi moglo da sledi, pojašnjava neuropsihijatar Slavica Đukić -Dejanović koja je radila veštačenja u ranijim slučajevima maloletničkih ubistava.

- Stručnjaci, pre svega dečji psihijatri i psiholozi, rade na ispitivanju njegove strukture ličnosti, njegovih psiholoških svojstava i to je postupak koji će sigurno trajati nedeljama, možda i mesecima. U slučaju da neko nije krivično odgovoran i počini radnje iz razloga mentalne bolesti, onda se mora izreći medicinska mera obaveznog lečenja. To lečenje može da bude u ustanovi zatvorenog tipa i uobičajeno je da bude tako bar neki vremenski period - objašnjava Đukić - Dejanović.

Ona napominje da instrumenti države postoje, da se procenjuje interes i bezbednost ljudi, dece koja bi eventualno mogla biti žrtve ako se rizik dovodi u vezu sa ponašanjem maloletnika:

- Ne procenjuje se samo rizik šta bi mogao da učini i da li bi to bile radnje koje je već činio, ili još teže, nego i kakav rizik počinilac zločina nosi kao ličnost sa svojstvima koje ima i radnjama koje je počinio u odnosu na druge.

Činjenica je da se ni lekarska ni sudska praksa u Srbiji do sada nije susretala sa slučajem poput ovog. Dok o tome uče iz iskustava drugih država, uveravaju da i Srbija ima instrumente da sankcioniše.

Foto: Informer

Tekst potpisa

Advokat Branislav Stanišić navodi da Zakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama podrazumeva mogućnost da lice bude zadržano i hospitalizovano na lečenju zatvorenog tipa u psihijatrijskoj ustanovi, sa brojem godina koje ne prelaze 18.

- Taj zakon može da se primeni i nad decom, uz potpis dečjeg psihijatra. Jedan od načina na koji može da se, mimo odobrenja staratelja ili zakonskog zastupnika, zadrži u ustanovi zatvorenog tipa jeste da se proceni da je opasan po sebe, sopstveni život ili život drugih - ističe Stanišić.

Osim kod nas, 14 godina života je i na međunarodnom nivou najčešća starosna granica za krivičnu odgovornost. Posle zločina u beogradskoj školi, predlog s vrha države je da se ona spusti na 12 godina.

I u tom slučaju počinilac ostaje nekažnjen, ali bi to bila opomena za ubuduće.

Stanišić još dodaje da se zakon ne može primenjivati retroaktivno, osim ukoliko u ovom slučaju ne bi bio povoljniji po onog na koga se primenjuje:

- Nadamo da se u budućnosti ovako nešto neće dešavati, gde bi se tako izmenjen zakon mogao primenjivati, a da je počinilac mlađi od 14 godina.

Iako izgleda neverovatno, ono što se predlaže za Srbiju ne bi bila najniža granica. U državama Ujedinjenog Kraljevstva, Engleskoj i Velsu, mogu da budu uhapšena i izvedena pred sud deca starija od 10 godina, u Škotskoj od 12.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Gaga

pre 11 meseci

Ma kada naša policija ništa ne uradi kako valja,vide li kako se to radi u demokratskoj zemlji Americi a oni pored strašne tuge natovare nam još o skotu da mislimo ,da li će i kad izaći i ponovo napraviti nešto slično.

silovaće vas Aca Rošavi u zatv

pre 11 meseci

Jesu li to oni isti „stručnjaci" koji su malu Lanu sa Zvezdare dali na čuvanje ocu monstrumu?

koki

pre 11 meseci

40 godina u zatvoru je povoljnije nego dozivotno u ludnici. A u svakom slucaju lex specialis resava i taj problem tzv retroaktivne primene.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija